Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
potrzebuje porady mądrych ludzi z #gielda #inwestycje nt maklera pekao i inwestowanie (tak ogólnie):

Jestem w stanie miesięcznie inwestować "w coś" około 4k pln, zwyczajnie nie chcę żeby pieniądze po prostu leżały na koncie i nie mieć z tego żadnej korzyści. Nie mam pojęcia o giełdzie, ale sumie mam dużo wolnego czasu.
Zacząłem oglądać na yt różne kanały, i z tego co zrozumiałem to najlepiej inwestować w ETF'y w których skład wchodzą spółki z różnych państw i sektorów. Co o tym uważacie? Nie chcę miliona w rok, chcę po prostu cokolwiek sensownego zrobić z tą "nadwyżką", i dokupować coś co miesiąc, bo uwierzyłem w magię procentu składanego ( ͡° ͜ʖ ͡°). Wiadomo że inwestowanie wiąże się z ryzykiem i większość traci, i taką stratę akceptuję, ale jednak minimalizacja niniejszego ryzyka (w dłuższej perspektywie czasowej) byłaby wskazana.
Pytanie drugie - czy ktoś inwestuje w banku pekao?

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników - dziękujemy! Wspomóż projekt

• 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim poczytaj o IKE, IKZE, PPK, PPE. Oprócz inwestomatu dorzucam jeszcze marciniwuc.com. Jak się zapoznasz z tymi produktami, blogami to możesz już samemu kombinować.
  • Odpowiedz
Pytanie drugie - czy ktoś inwestuje w banku pekao?

@mirko_anonim: to kup sobie obligacje 4-letnie albo 10-letnie i tyle - na tym masz niski procent zysku + porycie inflacji

w efekcie na tym nie zarobisz nic, ale pieniądze przetrzymają swoją wartość + nauczysz się systematyki

na etf to małymi kroczkami, bo kupisz coś niby pewnego typu s&p500 a tu się zacznie zamieszanie geopolityczne, zobaczysz -10% i się zdziwisz :P
  • Odpowiedz