Wpis z mikrobloga

#it #komputery
Panowie, u mojego wujka kupili kompa młodemu, jakiegoś gotowca z morele. Wykupili tez usługe full przygotowanie (zainstalowanie wszystkiego i aktualizacje) no i przyszedł komp. Problem jest taki, że uruchamia się ale na monitorach jest No-signal. Próbowali na dwóch monitorach na hdmi i na displayporcie. Próbowali wszystkie wejścia kable przypinać i dalej to samo, no signal. Co może być problemem? Ja będę dopiero na weekend ale tak tbh nie mam pojęcia co może być i co zrobić z tym
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@DoubleWu: Najczęściej powodem jest podpięcie monitora do płyty głównej zamiast do karty graficznej. Drugim powodem może być wysunięcie grafiki albo pamięci ram podczas transportu. Wystarczy wszystko podociskać z czuciem.
  • Odpowiedz
@DoubleWu standardowo to sprawdź czy aby napewno podłączają kabel do karty graficznej a nie do plyty głównej xD 2. Niech sprawdza czy zasilenie do karty graficznej aby napewno siedzi. Jak obydwie rzeczy poprawne to może jeszcze zostaje wyciągnięcie bateryjki z płyty głównej i wyciągnięcie karty graficznej/ram i ponowne włożenie. Jednakże z dwoma ostatnimi pod punktami lepiej się niech nie zajmują, młody poczeka XD
  • Odpowiedz
@kidi1: A podpięcie się z HDMI do płyty głównej nie skutkuje odpaleniem po prostu kompa na zintegrowanej grafice? W sensie że monitor powinien śmigać tylko nie na karcie graficznej. Kiedyś chyba awaryjnie musiałem się wpiąć w zintegrowaną grafikę i śmigało.
  • Odpowiedz
@DoubleWu: może być też tak, że pierwsze uruchomienie trwa dłużej, ze względu na trenowanie pamięci i trzeba poczekać z 2 minuty. Jeśli płyta ma diody informujące o błędach to trzeba popatrzeć co się wyświetla. Bardzo często pomaga wyciągnięcie i wsadzenie kości RAM w takim przypadku. Ale przede wszystkim trzeba sprawdzić czy nic się nie poluzowało w transporcie.
  • Odpowiedz
Panowie, u mojego wujka kupili kompa młodemu, jakiegoś gotowca z morele. Wykupili tez usługe full przygotowanie (zainstalowanie wszystkiego i aktualizacje) no i przyszedł komp. Problem jest taki, że uruchamia się ale na monitorach jest No-signal. Próbowali na dwóch monitorach na hdmi i na displayporcie. Próbowali wszystkie wejścia kable przypinać i dalej to samo, no signal. Co może być problemem? Ja będę dopiero na weekend ale tak tbh nie mam pojęcia co może
  • Odpowiedz