Wpis z mikrobloga

W domku jednorodzinnym moich rodziców jest problem z odpływem wody z drugiej kondygnacji w łazience, po spuszczeniu wody z WC lub umywalki woda normalnie idzie do rury odpływowej i woda nigdzie nie ucieka, natomiast po spuszczeniu wody z wanny, cała woda gdzieś wycieka i leci po ścianie obok głównej rury odpływowej, po pionie budynku i zalewa ściany i podłogi w piwnicy/parterze, przy spuszczaniu wody z pierwszej kondygnacji nie ma tego problemu, dom wybudowany w 1998 roku, podejrzewam że gdzieś rury(wykonane z PCV) się rozłączyły i tutaj pytanie czy coś takiego można naprawić bez skuwania całej glazury/terakoty i wymiany rur odpływowych czy da się to naprawić jakoś bezinwazyjnie, ewentualnie na jaki koszt naprawy muszę się przygotować? Byłabym wdzięczna za odpowiedz.

#hydrualika #hydraulik #remont #majsterkowanie #pytanie
Ambessa - W domku jednorodzinnym moich rodziców jest problem z odpływem wody z drugie...

źródło: Bez tytułu

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ambessa: koszt ciężko określić, na początek warto sprawdzić co się dzieje pod wanną, może to tylko problem z syfonem/odpływem.
  • Odpowiedz
@Ambessa: najpierw potrzebny tresowany szczur z uprawnieniami, bezprzewodowy zestaw komunikacyjny i komplet mini narzędzi hydraulika... A poważniej, zidentyfikuj co jest nie tak zanim zaczniesz pytać o koszty. Da się człowiekowi zajrzeć do jelit kamerką na drucie, to da się zajrzeć do rury odpływowej.
  • Odpowiedz
@Ambessa: w pierwszej kolejności radzę sprawdzić syfon odpływowy pod wanna. Mi się kiedyś rozpuścił po wsypaniu kręta. Jak jest uszkodzony to woda będzie wsiakac w każdą szczelinę i może dziać się to co piszesz.
  • Odpowiedz
  • 0
@MickM: syfon od wanny był całkowicie odłączony dalej jest już tylko z 5cm mniejszej rury odpływowej, która łączy się z głównym odpływem w pionie, ta mniejsza jest zabetonowana pod wanną/podłogą, po wlaniu wody bezpośrednio do tego odpływu wszystko leci po ścianie obok głównej rury odpływowej.
Ambessa - @MickM: syfon od wanny był całkowicie odłączony dalej jest już tylko z 5cm ...

źródło: 1742126254591

Pobierz
  • Odpowiedz
@Ambessa ja bym zaczął od poogaldania syfonu podczas spuszczania wody z wanny, czy na pewno woda wpada do rury i czy przypadkiem nie wypływa. Później bym to przepchał takim świerkiem hydraulicznym profilaktycznie. Może po prostu zamiast spływać woda stoi w rurze i się sączy przez łączeiam. Kiedyś widziałem że kominy łatają takim rękawem dmuchanym który twardnieje po jakimś czasie uszczelniając ściany, może jest coś hydraulicznego na ten wzór. Jak nie jest
  • Odpowiedz
  • 0
@srokaty: tylko woda schodzi dość dobrze, to znaczy teraz zobaczyłam że zarówno ze zlewu jak i z wanny jak spuszczam wody to leci po ścianie w pionie, gdyby rura była zapchana to raczej ta woda by stała albo się sączyła a ona dość dobrze leci tylko po ścianie i 1/4 wiaderka wody później trzeba zbierać z podłogi.
  • Odpowiedz
@Ambessa to trzeba sprawdzić od dołu gdzie widać wode (mokra rurę) w górę jak jest możliwość by dojść do źródła. Ja tak znalazłem sączące się kolanko wody zimnej, w instalacji 8 letniej, jakiś mikropor się pojawił i co drugi dzień wiadro wody w kotłowni, a uszkodzenie na 2 giej kondygnacji
  • Odpowiedz