Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mirki pomóżcie bo nie wiem czy nie zrobiłem głupoty. Otóż od dłuższego czasu nosiłem się z zamiarem na kupno wkrętarki/ wiertarko wkrętarki. Budżet założyłem sobie do 500zl, no i pierwsza moja uwagę przyciągnęła wkrętarka DeWalt dcd710d2. Sprawdzałem rożne inne też, interesowała mnie wkrętaka Bosch, ale czytałem opinie że ten zielony Bosch to jest w sumie nic nie wart. Czytałem że trzeba zwracać uwagę na skok obrotowy, ale zasugerowałem się jednym artykułem gdzie były do wyboru wiertarki do niby 500zl, no i był dewalt ale jakiś model lepszy, z wyższym skokiem obrotowym z czym że po wpisaniu tego modelu w google wyskakiwała ta która kupiłem.

No i teraz pytanie czy zostać przy tej, czy moc mi wystarczy(do 24nm) czy oddać tą i kupić coś tańszego a mocniejszego? Wkrętarka ma być użytkowana w domu, eweutnalnie do jakichś mniejszych prac na budowie domu ktora zaczynam niebawem. Żadnych długich i grubych kołków raczej nie będę nią wkręcał, ale czy te 24nm nie będzie za słabe na przykład do metalu czy pustaka gazobeton? Wybierajac DeWalt sugerowałem się też marka, bo wiadomo mogę kupić jakiegoś chińczyka dwa razy tańszego ale czy oprócz mocy będzie on się lepiej sprawował od tego?

#budowa #budowadomu #budujzwykopem #remont #wkretarka

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

• 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: weź zobacz w opisie bo mi się nie chce grzebać, czy te 24 to jest twardy czy miękki moment obrotowy, bo aż mi się nie chce wierzyć. To może dotyczyć drugiego biegu wkrętarki
  • Odpowiedz
  • 4
@mirko_anonim Oddaj w p---u i kup parside z 2 aku i ładowarką. Zbudujesz sobie z tego cały relatywnie tani ekosystem.
Do tego co piszesz w zupełności wystarczy.
A jak chcesz jakieś jebitne śruby kręcić to dokup zakrętarke.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: to jest ta mała dziesiątka widzę. No dobrze, żeby miała w okolicach tych 40 niutonów bo to tak mniej więcej standardowo. W tych pieniądzach to może jakieś Ryobi, czarny parksajd albo ta co ja teraz używam metabo. Ona ma 34 ale jest bardzo zgrabna i ma ściągane futerko, więc fajna do wkręcania w wąskich miejscach
Smarek37 - @mirko_anonim: to jest ta mała dziesiątka widzę. No dobrze, żeby miała w o...

źródło: IMG_20250220_222312

Pobierz
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Ja mam wiertarko wkrętarkę BOSCH akumulatorową i nie narzekam. Mieszanie farby, składanie mebli z IKEI, wiercenie w deskach a nawet w ścianach jak wieszałem obrazki czy też robienie otworów otwornicą w drewnie. Daje radę. Akumulator też nawet spoko trzyma.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: metabo którą podesłał @Smarek37 masz teraz na pepperze za 225 zł

mogę kupić jakiegoś chińczyka dwa razy tańszego ale czy oprócz mocy będzie on się lepiej sprawował od tego?

A jakich konkretnie magicznych właściwości oczekujesz od takiej zwykłej wkrętarki? Moc to podstawowy parametr i to nim powinieneś się kierować, chyba że chcesz się flexować przed szwagrem lub sąsiadem DeWaltem a wkręty dociągać śrubokrętem bo wkrętarka nie będzie dawała rady.

Jak
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: #makita - mam też taką (nie akumulatorową) i moim zdaniem jest to szajs. Przy wierceniu z udarem ledwo daje radę, grzeje się a przełącznik służący do włączania/wyłączania udaru potrafi się zacinać z jakiegoś powodu jak się wiertarka nagrzeje, wraca do normy/działania jak ostygnie.
  • Odpowiedz