Wpis z mikrobloga

Chciałbym kupić drukarkę 3d. Będzie to moja pierwsza drukarka. Czy 3d creality k1 c będzie dobrym wyborem na start? Będę jej używał hobbystycznie. A może w tej cenie znajdę coś lepszego?

#druk3d #drukarki3d
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@BasTajpan na początek będzie ok. Na bambulab trzeba uważać, bo może mają "proste" i ładne drukarki, ale mają bardzo "słabe" zagrania, które mogą w przyszłości zamknąć ich ekosystem. Póki co community się nie daje ograć, ale zobaczymy co będzie w przyszłości.
  • Odpowiedz
@BasTajpan: nie znam się kompletnie ale ludzie polecają #bambulab

@Elec: Z tego co sprawdzałem to Elegoo Centauri Carbon wychodzi obecnie lepiej od bambulaba.

@BasTajpan na początek będzie ok. Na bambulab trzeba uważać, bo może mają "proste" i ładne drukarki, ale mają bardzo "słabe" zagrania, które mogą w przyszłości zamknąć ich ekosystem. Póki co community się nie daje ograć, ale zobaczymy co będzie w przyszłości.

@
  • Odpowiedz
@BasTajpan: ja kupiłem ostatnio qidi q1 pro. Całkowicie wcześniej o niej nie słyszałem, pierwszy raz spotkałem się z nią na wykopie, ale po analizie wyszło mi, że to jest najlepsza drukarka do 2 tyś, ja kupiłem ją za 1800
  • Odpowiedz
@Kryspin013: w anglojęzycznym internecie jest trochę "recenzji", ale właśnie ze względu na to, że ta drukarka nie jest jeszcze dostępna, to średnio do tego podchodzę, bo to mogą być płatne reklamy.
  • Odpowiedz
@Kryspin013: w anglojęzycznym internecie jest trochę "recenzji",

@Beekeeper: tak, ale nawet gościu którego rzuciłem wideo, mówi, że trochę czasu minie zanim będzie mógł wydać werdykt jak ta druakrka się sprawuje w eksploatacji.

P1S kupiłem też, m. in. dlatego, że gościu ma farmę drukarek gdzie drukuje projektowane przez siebie części i uniego te drukarki chodzą np cały czas przez rok i on robi statystyki jaki ma % nieudanych druków i
  • Odpowiedz
@Kryspin013: z tego co wiem, to na farmach sprawdza się też Bambu Lab A1 Combo, ale nie wiem jak z awaryjnością. Ile maksymalnie bierze watów ten P1S, chodzi mi o jakieś chwilowe maksimum.
  • Odpowiedz
Bambu Lab A1 Combo

@Beekeeper: no dobra, ale to się nadaje bardziej do PLA i PETG.

chodzi mi o jakieś chwilowe maksimum.

@Beekeeper: według internetu niby P1S 1100W, A1 1300W. A1 będzie też będzie sumarycznie żarł więcej prądu z samego faktu, że przez brak komory trudniej utrzymać temperaturę stołu.
  • Odpowiedz
@Kryspin013: generalnie PLA jest dla mnie lepsze, bo nie jest toksyczne, ale jeszcze nie mam pewności co i jak. A jeżeli chodzi o gościa od P1S, to chyba wiem o kim piszesz. Robi części do dewaltów, makit itp. Nie wiem czego on używa (raczej nie PLA), nie widziałem tam odciągów na zewnątrz, moim zdaniem bardzo sobie niszczy zdrowie i pracownikom też.
  • Odpowiedz
ale jeszcze nie mam pewności co i jak. A jeżeli chodzi o gościa od P1S, to chyba wiem o kim piszesz.

@Beekeeper: a dobra, dwa wątki mi się pomieszały. W innym go wklejałem. Shop Nation.

generalnie PLA jest dla mnie
  • Odpowiedz
@Adolf_Cartman: agresywne patentowanie utrudniające innowacyjność. Stosowanie zaszyfrowanych tagów nfc w szpulach z filamentem, dzięki czemu mogą w przyszłości próbować ograniczyć możliwość używania plastików od innych producentów. Drama sprzed miesiąca wycinająca możliwość korzystania z innych slicerów, zewnętrznych urządzeń wyświetlających i potencjalnie wymuszających automatyczne update'y (bez których drukarka nie zadziała). Drama spotkała się z bardzo dużym negatywnym odzewem społeczności i w jakiś pokrętny sposób się z niej wycofali, ale niesmak pozostaje.
  • Odpowiedz