Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Jak radzicie sobie z absurdalnymi dla was akcjami działów HR w waszych firmach? Jestem świeżo po studiach, od pół roku pracuję w korpo, pełny wymiar godzin. Ogólnie praca jest OK, można wybrać sobie model zdalny, hybrydowy czy stacjonarny, ja jestem stacjonarnie, bo po prostu lubię biuro, atmosferę, pokój socjalny itp. Natomiast wścieka mnie HR. Co miesiąc robią jakieś kompletne głupoty. Był konkurs *piosenka którą jesteś* - obowiązkowy. Część osób wpisała coś na odwal się, to afera, że pracownicy nie podchodzą poważnie do aktywności zawodowej. Była akcja *wszyscy tworzymy rysunek*, gdzie w prostym programie graficznym każdy musiał coś dorysować. A teraz chyba szczyt szczytów *wybierz swój nick*. Z puli wymyślonej przez HR wybierasz sobie pseudonim i przez tydzień go używasz, także w podpisach w emailu. Pseudonimy typu *silny król*, *szalona ekierka*, *przecudowny plama*. Za pierwszymi dwoma tego typu akcjami po prostu zaśmiałem się z głupoty HR. Teraz coraz bardziej mnie to irytuje i nie jestem w tym sam. Gdyby to było dobrowolne, to spoko. Ale każdy musi w tym uczestniczyć. Rozmowa z dyrektorem departamentu nic nie dała - *oni po prostu robią, co do nich należy* powiedział. Jak już wspomniałem, praca jest fajna, ale naprawdę wkurzają mnie te HRowe głupoty. Nie chciałbym zostawiać pierwszej poważnej pracy z tego powodu.

#vejt #pracbaza

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

🥲 Aktualnie wspiera nas średnio 1 osoba w miesiącu, co nie pozwala na pokrycie kosztów utrzymania serwisu. Wspomóż projekt

• 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Cóż, masz trzy wyjścia. 1. Zaakceptować niedogodność w postaci idiotyzmu haerów. Po prostu traktować to jako zło konieczne, robić byle jak, na odwal się i olewać krytykę. 2. Napisać anonim do wyższych władz korpo i rozpowszechnić go w internecie z nazwiskami osób odpowiedzialnych. Jest szansa, że zrobi się zamieszanie i szum medialny, którego korpo nie znoszą i zlikwidują te głupoty. 3. Zmienić pracę. Wszystko zależy od twojej wrażliwości. Ja
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Napisz maila z prośbą o to, by takie aktywności organizowali w formie nieobowiązkowej, bo zwyczajnie Ci nie pasują i powodują zbyteczny dyskomfort. Po tym mailu ignoruj te zabawy, nawet jeśli będą twierdzić, że są obowiązkowe. Będziesz miał podkładkę, że informowałeś ich o tym, że takie rzeczy bardzo Ci nie pasują, więc jeśli będą próbować to na Tobie wymusić, to możesz się bronić, że nie biorą pod uwagę opinii osób,
  • Odpowiedz
  • 69
@mirko_anonim jak masz głowę na karku to na każdą taką akcję odpisuj - oczywiście formą odpowiedzi do wszystkich, oburzeniem/obrazą z uzasadnieniem. Np. piosenka którą jesteś: nie zgadzam się na utożsamianie mojej osoby z żadną formą ekspresji muzycznej bo nawet gdyby było to największe dzieło muzyczne w historii ludzkości to nijak ma się do wielkości życia ludzkiego. Życie człowieka to cud stworzony przez Boga a muzyka to dzieła człowieka. Zrównanie dzieła człowieka
  • Odpowiedz
@mirko_anonim chyba by mnie musiało p-----ć żeby w czymś takim uczestniczyć. Dobrze, że sam prowadzę działalność i nikt mnie do takiego gówna nie ma jak zmusić.
Pewnie jakbym chciał trollować to bym wpisywał jakieś utwory typu Konkwista 88 - Biały honor, biała duma

I niby jak takie pierdoły mają się do aktywności zawodowej? Przychodzisz do pracy, robisz to za co ci płacą a takie gówna to aktywność zawodowa takich melepet z
  • Odpowiedz
@e-stark: Pytanie jak często zatrudniają i zwalniają bo jak rzadko to proszę Cię. Do tego zautomatyzowanie tego to też nie problem. Gotowy wzór wypowiedzenia, umowy o pracę i zmieniasz tylko dane. Nawet jak zrobisz vba makro skrypt, że tylko wklepią dane nowego albo obecnego pracownika to sam powbija dane w odpowiednie miejsca dokumentu i elo.
  • Odpowiedz
Był konkurs *piosenka którą jesteś* - obowiązkowy.

@mirko_anonim: p--------o, a jak nie to co Ci zrobią? Po prostu to olewasz i tyle. HR może płakać, tupać nóżkami, słać maile, ale nie mają prawa Cię zmusić do tych gier i zabaw.
  • Odpowiedz
@MWittmann nie no jasne ale ktoś te papierki od pełnomocnika od podpisywania umów musi wziąć i zanieść / wysłać do pracownika
Ktoś musi wziąć te wypowiedzenie podpisane i wysłać
Mogą to robić automaty ale zawsze dobrze jak jest jakiś pośrednik w wywalaniu żeby zarząd nie musiał z plebsem rozmawiać
  • Odpowiedz
Takie są realia i można z tym walczyć ale to jak zawracanie kijem Wisły.

@mirko_anonim: typowo polackie podejście "nie da się". Wskazałem jak to można zrobić bez ponoszenia konsekwencji. Zasypywać anonimami ze wskazaniem konkretów (nazwiska, daty, działania) kierownictwo wszystkich szczebli (jak będzie trzeba w języku obcym), publikować dane przez anonimowe połączenia (wi-fi, kawiarenki internetowe, TORa itp.) w sieciach społecznościowych, wysyłać maile do klientów firmy, robić jej czarny PR. Gwarantuje, że
  • Odpowiedz