Wpis z mikrobloga

I jednak Rust zwyciężył. W codebase już jest zmergowany Rust ;)

@mk321: czyli jądro linuxa jest oficjalnie gejowskie ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@mk321:

I jednak Rust zwyciężył. W codebase już jest zmergowany Rust ;)

To żadna wygrana. Ogólnie to co robi linus to maniana bo powinien jasno powiedzieć - jak rust się sprawdzi to przepisujemy kernel na rusta, albo kernel będzie zawsze napisany w C, rust tylko drivery. A obecnie to jest tak że linus niby jest za rustem, natomiast większość mejntejnerów kernela nie chce rusta i linus wręcz autoratywnie wymusza rusta
  • Odpowiedz
@mk321: a i moim zdaniem to ma większe dno i uważam, że microsoft i inne korporacje naciskają na to by przepisywać kernel na rusta. Cała branża i największe korporacje powoli przechodzą na ten język i nie tylko ten, a na generację języków "memory safe", od google'a aż po właśnie microsoft. W przypadku kernela masz ładne słowa ale widać że jest bardzo duży opór i niechęć i tak naprawdę nie chcą
  • Odpowiedz
I może stąd ta nienawiść deweloperów C do Rusta bo nie oszukujmy się rust powstał i jest rozwijany po to by zastąpić c i c++. co oznacza, że w przyszłości jeśli deweloperzy C nie przemigrują na rusta to stracą pracę. pewnie dlatego te wszystkie dramy rustowe są takie emocjonalne.
  • Odpowiedz
  • 0
największe korporacje powoli przechodzą na ten język i nie tylko ten, a na generację języków "memory safe", od google'a aż po właśnie microsoft

@tubkas12: jakie masz na myśli? Jakie jeszcze inne języki oprócz Rust są "memory safe"? Rozumiem C# czy Javę z GC, ale to jednak inne zastosowanie. Jest jeszcze coś innego?
  • Odpowiedz
  • 0
I może stąd ta nienawiść deweloperów C do Rusta bo nie oszukujmy się rust powstał i jest rozwijany po to by zastąpić c i c++. co oznacza, że w przyszłości jeśli deweloperzy C nie przemigrują na rusta to stracą pracę. pewnie dlatego te wszystkie dramy rustowe są takie emocjonalne.

@tubkas12: a ja mam jeszcze jedną teorię. Programiści C specjalnie robią luki, żeby potem je sprzedawać. Jak wejdzie Rust, to już
@mk321 +3
Moja teoria spiskowa: specjalnie piszą w C, żeby potem sprzedawać luki.

https://wykop.pl/wpis/80119275/linux-rust-c-cpp-pegasus-jadro-linuxa-od-dekad-jes
  • Odpowiedz
@mk321: z tego co czytałem to google migruje właśnie z c/c++ na rusta, kotlina, javę i tak dalej. więc pewnie część rzeczy tych najbardziej kluczowych walą w ruscie a reszta to co wymieniłeś
  • Odpowiedz
a ja mam jeszcze jedną teorię. Programiści C specjalnie robią luki, żeby potem je sprzedawać. Jak wejdzie Rust, to już nie będą umieli ich tak ładnie ukryć (żeby nie było że specjalnie), a i sam język to utrudni. Tutaj więcej o tym pisałem:

@mk321: nie wydaje mi się by specjalnie robili luki, pamiętam jak przepisywałem jedną niby prostą bibliotekę w C i narobiłem tyle błędów że głowa mała. To jest
  • Odpowiedz
Ogólnie to co robi linus to maniana bo powinien jasno powiedzieć

@tubkas12: Przecież dokładnie to zrobił. Polityka odnośnie Rust w kernelu jest jasna - póki co tylko sterowniki, kod C ma pierwszeństwo i może psuć kod Rust, a jak to się stanie to deweloperzy Rust mają to naprawić. Część maintainerów się opiera bo to dziadki, którzy dalej wierzą, że C jest najlepszy jak 30 lat temu i nie ma potrzeby
  • Odpowiedz