Aktywne Wpisy

iquiet +17
Grzejniki aluminiowe to taki bubel, że szok.
W piecu wygaśnie i po 20min. masz dosłownie zimny grzejnik.
Dla porównania, mam jeden grzejnik żeliwny i on po godzinie od wygaśnięcia w piecu jest jeszcze ciepły..
Nowoczesność > efektywność ( ͡° ʖ̯ ͡°)
#grzejnik #budownictwo #dom #cieplo #cieplownictwo #ogrzewanie #zalesie
W piecu wygaśnie i po 20min. masz dosłownie zimny grzejnik.
Dla porównania, mam jeden grzejnik żeliwny i on po godzinie od wygaśnięcia w piecu jest jeszcze ciepły..
Nowoczesność > efektywność ( ͡° ʖ̯ ͡°)
#grzejnik #budownictwo #dom #cieplo #cieplownictwo #ogrzewanie #zalesie
źródło: image_picker_D6FF8D9F-FC65-4D1E-88F9-DFDA63751D30-5887-00000ED10FDCDE7D
Pobierz
revente +9

I jednak Rust zwyciężył. W codebase już jest zmergowany Rust ;)
@mk321: ale że cały? ( ͡º ͜ʖ͡º)
@mk321: czyli jądro linuxa jest oficjalnie gejowskie ( ͡° ʖ̯ ͡°)
To żadna wygrana. Ogólnie to co robi linus to maniana bo powinien jasno powiedzieć - jak rust się sprawdzi to przepisujemy kernel na rusta, albo kernel będzie zawsze napisany w C, rust tylko drivery. A obecnie to jest tak że linus niby jest za rustem, natomiast większość mejntejnerów kernela nie chce rusta i linus wręcz autoratywnie wymusza rusta
@tubkas12: jakie masz na myśli? Jakie jeszcze inne języki oprócz Rust są "memory safe"? Rozumiem C# czy Javę z GC, ale to jednak inne zastosowanie. Jest jeszcze coś innego?
@tubkas12: a ja mam jeszcze jedną teorię. Programiści C specjalnie robią luki, żeby potem je sprzedawać. Jak wejdzie Rust, to już
https://wykop.pl/wpis/80119275/linux-rust-c-cpp-pegasus-jadro-linuxa-od-dekad-jes
@mk321: nie wydaje mi się by specjalnie robili luki, pamiętam jak przepisywałem jedną niby prostą bibliotekę w C i narobiłem tyle błędów że głowa mała. To jest
@tubkas12: Przecież dokładnie to zrobił. Polityka odnośnie Rust w kernelu jest jasna - póki co tylko sterowniki, kod C ma pierwszeństwo i może psuć kod Rust, a jak to się stanie to deweloperzy Rust mają to naprawić. Część maintainerów się opiera bo to dziadki, którzy dalej wierzą, że C jest najlepszy jak 30 lat temu i nie ma potrzeby