Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Pracodawca nie wysłał PITa-11. Olać to czy nie?

Od dzisiaj można rozliczyć podatek za rok 2024 więc zalogowałem się do usługi e-pit. Jako, że miałem poza uop kilka umów zlecenia u innych pracodawców (handel, usługi) to wszystkie pity-11 już tam były poza jednym uz. I coś czuję, że ów pracodawca leci w kulki i świadomie mi tego pita nie wystawił. Pracowałem tam już we wcześniejszych latach i zawsze była podpisywana umowa zlecenia tyle, że wypłata była do ręki. Niestety przez moje olanie tematu w zeszłym roku nie podpisałem umowy (pracodawca mi jej w ogóle nie przedstawił), pieniądze dostałem do ręki tyle ile było uzgodnione i byłem happy. Nie było to dużo (niecałe 4k) ale ujowo się z tym czuję. Nigdy nie pracowałem na czarno, a tutaj stałem się częścią szarej strefy xd. Na pewno nic takiego nie było ustalane i nigdy bym się nie zgodził na pracę na czarno. Interweniować u pracodawcy w tej sprawie czy olać temat? Problem jest taki, że nie była podpisywana żadna umowa i wszystko było na gębę chociaż mam korespondencję sms w sprawie stawek, dni pracy itp

#pracbaza #podatki #finanse #praca #januszex

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

• 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: rozliczyć i tak się powinieneś. Jeżeli pracodawca nie pobrał zaliczki na podatek, to po wykazaniu tego zlecenia w PIT-37 będziesz miał podatek do zapłaty, jeżeli razem z innymi przychodami masz pow 30k. Chyba że masz poniżej 26 lat.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): Pracodawca nie ma jak się tego wyprzeć bo mam dokładnie zapisane dni kiedy tam bylem oraz to, że byłem tam wtedy zalogowany swoimi danymi osobowymi. Problemem jest tylko to, że nie nie podpisywałem żadnej umowy (tak moja wina) ale wszystko było dokładnie ugadane w formie ustnej i sms-owej. Mam całą korespondencję jak stawki, które dni ile godzin itp)

"Możliwość zawarcia umowy zlecenia w dowolnej formie wynika także z
  • Odpowiedz