Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
W poprzednim roku przepracowałem kilka dni bez żadnej umowy, pracodawca nie chciał wypłacić kasy, więc zgłosiłem go do PIPu. Ich kontrola skutecznie zmotywowała go do przelania mi kasy. Na koniec dostałem pismo z PIPu że zakończyli postępowanie, bo finalnie pracodawca przelał mi pieniądze.

Teraz rozliczam PIT internetowo i pytanie czy jako osoba poniżej 26 roku życia muszę w ogóle wypełniać pit-37 i wpisywać tam to wynagrodzenie? A jeśli tak, to ten dochód mam wpisać jako wynagrodzenie ze stosunku pracy (skoro zajął się tym PIP) czy normalnie jako zlecenie umowe?

I na koniec, a bardziej na przyszłość - czym jest koszt uzyskania przychodu i zaliczka na podatek? Mam tym się w przyszłości przejmować, czy jako szary obywatel wpisywać 0? Google nie pomaga, wszędzie typowo prawne regułki.
#praca #pit #prawo #januszex

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

• 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Teraz rozliczam PIT internetowo i pytanie czy jako osoba poniżej 26 roku życia muszę w ogóle wypełniać pit-37 i wpisywać tam to wynagrodzenie? A jeśli tak, to ten dochód mam wpisać jako wynagrodzenie ze stosunku pracy (skoro zajął się tym PIP) czy normalnie jako zlecenie umowe?

@mirko_anonim: tak, jako wynagrodzenie z UOP, aczkolwiek pracodawca i tak powinien ci przekazać PIT-11 z odpowiednimi kwotami
  • Odpowiedz