Wpis z mikrobloga

Pojawiły się głosy, że jak akcje Tesli rosną, to jestem głośny, a jak Tesla spada, to pisze za mało (najwidoczniej takie wpisy są za rzadko).

@ DJ007: (...) Leci na emocjach i robi dopaminowe wrzutki gdy jest pompa i siedzi cicho zwykle gdy mamy spadek. (src)

Więc oficjalnie napisze, ku uciesze gawiedzi:

Od czasu ATH na Tesli (17 stycznia), Tesla z 488 USD, spadła do 322 USD. Tym samym na papierze od maksymalnej ceny straciłem:

prawie pół miliona złotych, dokładnie 470 075 PLN (spadek z 1 297 221 PLN na 827 147 PLN) ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Czy mnie to rusza? Relatywnie nie bardzo. Dużo trudniej mi było, gdy cała wartość portfela spadła z ok 800k do 246k. Dlaczego mnie to nie rusza?

- Bowiem jestem przekonany, że wzrost nie był przypadkowy i że do fazy wzrostu wrócimy
- Jestem w Tesli long term, czekam na autonomię i roboty. krótkoterminowej ruchy mnie średnio interesują.
- Wiem, że strategia "sprzedam teraz, odkupię zaraz taniej" jest nie dla mnie, z powodu ogromnych zysków, które w przypadku sprzedaży akcji wygenerują event podatkowy, więc by odkupić taniej taką samą liczbę akcji, musiałbym umieć przewidzieć spadki większe niż 15% spadki, by mieć z czego odłożyć na zapłatę podatku (sytuacja bardzo niesymetryczna)
- pieniądze, które mam w Tesli nie są mi potrzebne do czegokolwiek. Jeżeli bym stracił wszystko, standard mojego życia się nie zmieni

Inwestując w Teslę trzeba być gotowym na takie spadki. W załączniku dołączam wykres (nieco starszy), tzw. drawdown, który pokazuje jakie duże spadki procentowo Tesla zaliczała od swojego ostatniego ATH.
#tesla #gielda #tsla
anonimowy_programista - Pojawiły się głosy, że jak akcje Tesli rosną, to jestem głośn...

źródło: GIjrS89a4AAv3xS

Pobierz
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

W załączniku dołączam wykres (nieco starszy), tzw. drawdown, który pokazuje jakie duże spadki procentowo Tesla zaliczała od swojego ostatniego ATH.

@anonimowy_programista: Drawdown historyczny to tylko historia, a wykresy to szamaństwo i pogoń za wiatrem.
  • Odpowiedz
- Bowiem jestem przekonany, że wzrost nie był przypadkowy i że do fazy wzrostu wrócimy

- Jestem w Tesli long term, czekam na autonomię i roboty. krótkoterminowej ruchy mnie średnio interesują.

@anonimowy_programista: na dłuższy termin to Musk będzie bardzo ciśniety, że się wpi3rdala i został dupowłazem Trumpa, któremu też bedzie ciśnięte to powiązanie
Wątpie by do tego czasu pojawiły się robociki i notowania na nowe ATH wyciągały wyniki
  • Odpowiedz
a wiesz ze przez opcje można ten podatek odkładać właściwie w nieskończoność?

@derecki: kiedyś już z kimś na ten temat pisałem. Natomiast to co napisałeś jest prawdą, ale zakłada, że możesz to robić w praktyce, gdy jesteś przytomny.

Anegdota: Kiedyś wylądowałem na 3 miesiące w szpitalu i była to dla mnie pobudka, jak wiele rzeczy mi się zawaliło bo nikt nie wiedział, że gdzieś trzeba jakiś serwer przedłużyć, że trzeba
  • Odpowiedz
@anonimowy_programista: aż dziwne, że przy takiej ufności w ten papier jeszcze nie sprzedawałeś putów. Ustalasz strike price na cenę, którą uważasz za zajebistą, lub której poniżej uważasz, że nie spadnie. Jak faktycznie nie spadnie - kosisz siano z premium do samego maturity. Jak spadnie i Cię assignują/musisz kupić akcje po cenie SP - też spoko, bo przecież w tej cenie i tak byś kupował. Win/win.

Przy czym assignment to paczka
  • Odpowiedz
@anonimowy_programista: Jeśli już o tym rozmawiamy czy masz już fundacje rodzinna w takim razie i akcje kupione na spółkę lub fundacje?

Bo jeśli nie to może twoich bliskich zaskoczyć estate tax w przypadku śmierci, wtedy na wszelki wypadek lepiej mieć europejskiego ADR tesli (chociaż tu nie jestem pewien czy można tak ominąć), na pewno europejskie etf na sp500 omijają.
  • Odpowiedz
@SmartCheetah: jak teraz popatrzyłem, to cena tych PUTów to szału nie robi.

Przykładowo TSLA Sep 2025 200.000 put, chodzi po 7.30, czyli za sprzedaż miałbym 2 931,90 PLN, a jeżeli dobrze rozumiem, musiałbym mieć na koncie zabezpieczenie na zakup tych akcji? 80 000 PLN? Chyba, że samo posiadanie konta margin wystarczy, w sensie, że posiadane akcje byłyby zabezpieczeniem, kwoty margin, która mogła by być użyta do zakupu tych akcji.
  • Odpowiedz
Jeśli już o tym rozmawiamy czy masz już fundacje rodzinna w takim razie i akcje kupione na spółkę lub fundacje?

Bo jeśli nie to może twoich bliskich zaskoczyć exit tax w przypadku śmierci, wtedy na wszelki wypadek lepiej mieć europejskiego ADR tesli

@derecki: wow. Teraz mnie kompletnie zaskoczyłeś, bo o niczym takim nawet nie myślałem, a temat wydaje się niezwykle ciekawy. Masz jakieś doświadczenie/wiedzę na ten temat? Na razie akcje
  • Odpowiedz
@anonimowy_programista: nie musisz mieć w przypadku konta margin jeśli dojdzie do przypisania to wtedy ci zrobią pożyczkę.
Poza tym wystawia się puty z krótkim terminem do 45 dni, bo wtedy najszybciej zaczyna spadać wartość czasu i najszybciej zyskujesz.
Najlepsze oczywiście są tygodniówki, ale to trzeba już trochę aktywniej grać.
  • Odpowiedz
Czasami patrze w jakiej cenie można sprzedać covered calle

@anonimowy_programista: tyle że przy covered callach trzeba liczyć się ze sprzedażą akcji, a Ty jak rozumiem tylko dokładasz, plus jesteś "byczy" w dłuższej perspektywie. Sprzedawanie putów pasuje jak ulał.
  • Odpowiedz
@anonimowy_programista: to nie ma znaczenia czy masz dodane upoważnienia jeśli umrzesz to rodzina zapłaci podatek o wartości 40% zysku w momencie śmierci (nie trzeba tych akcji sprzedawać). Na polskim YouTube jest już kilka filmików o estate tax, ja pewnie gdy przekroczę wartość inwestycji na poziomie ~4mln PLN będę myslal o fundacji bo jednak jej utrzymanie trochę kosztuje.
  • Odpowiedz
@anonimowy_programista: wydajesz się być poważnym i ogarniętym człowiekiem. Zupełnie nie interesują mnie akcje Tesli, ja w ogóle "inwestuję" tylko pasywnie, więc może moje pytanie jest głupie (pewnie jest). Ale... czy naprawdę uważasz, że Tesla jest warta z grubsza tyle, co reszta branży? Przecież obecna kapitalizacja jest (nawet po tych spadkach) absurdalnie wysoka. Jaki realistyczny scenariusz prowadzi do sytuacji, w której Tesla długoterminowo zarabia więcej niż reszta amerykańskiego automotive połączona z
  • Odpowiedz
co reszta branży

@PanKapibara: myślisz o Tesli jako o producencie aut. Ja myślę o Tesli jako o firmie za chwilę dostarczającej Autonomię w autach i roboty humanoidalne.

Jedna robotaxówka z grubsza jest w stanie dostarczyć tyle zysku ile wynosi wypłata dla kierowcy Taxówki/Ubera (w końcu autonomiczne auto kierowcy nie będzie
  • Odpowiedz
Jaki realistyczny scenariusz prowadzi do sytuacji

@PanKapibara: wszystko rozchodzi się o wiarę w to, czy Tesla ogarnie robotaxi i roboty humanoidalne na masową skalę. Jeżeli ktoś w to nie wierzy, nie powinien kupować akcji w takiej cenie.

Biorąc pod uwagę prędkość rozwoju AI, robotyki, oraz biorąc pod uwagę, jakie przewagi konkurencyjne zbudowała sobie Tesla, IMO ta firma jest w najlepszej pozycji by zdominować rynek.
  • Odpowiedz
@anonimowy_programista: jak @derecki wyżej napisał, konto margin daje duże buying power w razie przypisania już przy niewielkich kwotach. Jakieś 50-60 tysięcy pln za każde 10k zł. Miesięczne koszty margin w IBKR, jak Cię przypisze faktycznie na krechę, są mniejsze niż przewalutowanie w XTB ;)

Co do zysku, sporo czynników się na to składa, ale wrzuć sobie w jakiegoś AI detale kontraktu jaki by Cię interesował, obecną cenę itp, to
  • Odpowiedz
@anonimowy_programista: ok, rozumiem. Masz rację, że w takim scenariuszu Tesla jest warta "każdych" pieniędzy, ale imo musisz obstawić:
1. że technologia autonomicznej jazdy w warunkach miejskich (przy istniejącej infrastrukturze) jest możliwa w niedalekiej przyszłości,
2. że Tesla opracuje ją jako pierwsza,
3. że nie zostanie to szybko skopiowane przez innych (tj. że przewaga technologiczna Tesli jest istotna i trwała),
4. że regulacje pozwolą na wypuszczenie tych pojazdów na najważniejsze rynki,
5. że dopuszczenie nastąpi bez
  • Odpowiedz