Pojawiły się głosy, że jak akcje Tesli rosną, to jestem głośny, a jak Tesla spada, to pisze za mało (najwidoczniej takie wpisy są za rzadko).
@ DJ007: (...) Leci na emocjach i robi dopaminowe wrzutki gdy jest pompa i siedzi cicho zwykle gdy mamy spadek. (src)
Więc oficjalnie napisze, ku uciesze gawiedzi:
Od czasu ATH na Tesli (17 stycznia), Tesla z 488 USD, spadła do 322 USD. Tym samym na papierze od maksymalnej ceny straciłem:
prawie pół miliona złotych, dokładnie 470 075 PLN (spadek z 1 297 221 PLN na 827 147 PLN) ( ͡°͜ʖ͡°)
Czy mnie to rusza? Relatywnie nie bardzo. Dużo trudniej mi było, gdy cała wartość portfela spadła z ok 800k do 246k. Dlaczego mnie to nie rusza?
- Bowiem jestem przekonany, że wzrost nie był przypadkowy i że do fazy wzrostu wrócimy - Jestem w Tesli long term, czekam na autonomię i roboty. krótkoterminowej ruchy mnie średnio interesują. - Wiem, że strategia "sprzedam teraz, odkupię zaraz taniej" jest nie dla mnie, z powodu ogromnych zysków, które w przypadku sprzedaży akcji wygenerują event podatkowy, więc by odkupić taniej taką samą liczbę akcji, musiałbym umieć przewidzieć spadki większe niż 15% spadki, by mieć z czego odłożyć na zapłatę podatku (sytuacja bardzo niesymetryczna) - pieniądze, które mam w Tesli nie są mi potrzebne do czegokolwiek. Jeżeli bym stracił wszystko, standard mojego życia się nie zmieni
Inwestując w Teslę trzeba być gotowym na takie spadki. W załączniku dołączam wykres (nieco starszy), tzw. drawdown, który pokazuje jakie duże spadki procentowo Tesla zaliczała od swojego ostatniego ATH. #tesla #gielda #tsla
@DJ007: drawdown wrzucony jest jako ilustracja tego, że nikt kto inwestuj w Tesle nie powinien być zdziwiony takimi spadkami. Ja na nie jestem przygotowany.
- Bowiem jestem przekonany, że wzrost nie był przypadkowy i że do fazy wzrostu wrócimy
- Jestem w Tesli long term, czekam na autonomię i roboty. krótkoterminowej ruchy mnie średnio interesują.
@anonimowy_programista: na dłuższy termin to Musk będzie bardzo ciśniety, że się wpi3rdala i został dupowłazem Trumpa, któremu też bedzie ciśnięte to powiązanie Wątpie by do tego czasu pojawiły się robociki i notowania na nowe ATH wyciągały wyniki
a wiesz ze przez opcje można ten podatek odkładać właściwie w nieskończoność?
@derecki: kiedyś już z kimś na ten temat pisałem. Natomiast to co napisałeś jest prawdą, ale zakłada, że możesz to robić w praktyce, gdy jesteś przytomny.
Anegdota: Kiedyś wylądowałem na 3 miesiące w szpitalu i była to dla mnie pobudka, jak wiele rzeczy mi się zawaliło bo nikt nie wiedział, że gdzieś trzeba jakiś serwer przedłużyć, że trzeba
@anonimowy_programista: aż dziwne, że przy takiej ufności w ten papier jeszcze nie sprzedawałeś putów. Ustalasz strike price na cenę, którą uważasz za zajebistą, lub której poniżej uważasz, że nie spadnie. Jak faktycznie nie spadnie - kosisz siano z premium do samego maturity. Jak spadnie i Cię assignują/musisz kupić akcje po cenie SP - też spoko, bo przecież w tej cenie i tak byś kupował. Win/win.
@SmartCheetah: w sumie racja. Z opcjami nadal mam małe doświadczenie. Trochę na kupnie calli zarobiłem. Czasami patrze w jakiej cenie można sprzedać covered calle, ale twój komentarz mi przypomniał, że nadal zapominam o tym, jakie one opcje dają.
@anonimowy_programista: Jeśli już o tym rozmawiamy czy masz już fundacje rodzinna w takim razie i akcje kupione na spółkę lub fundacje?
Bo jeśli nie to może twoich bliskich zaskoczyć estate tax w przypadku śmierci, wtedy na wszelki wypadek lepiej mieć europejskiego ADR tesli (chociaż tu nie jestem pewien czy można tak ominąć), na pewno europejskie etf na sp500 omijają.
@SmartCheetah: jak teraz popatrzyłem, to cena tych PUTów to szału nie robi.
Przykładowo TSLA Sep 2025 200.000 put, chodzi po 7.30, czyli za sprzedaż miałbym 2 931,90 PLN, a jeżeli dobrze rozumiem, musiałbym mieć na koncie zabezpieczenie na zakup tych akcji? 80 000 PLN? Chyba, że samo posiadanie konta margin wystarczy, w sensie, że posiadane akcje byłyby zabezpieczeniem, kwoty margin, która mogła by być użyta do zakupu tych akcji.
Jeśli już o tym rozmawiamy czy masz już fundacje rodzinna w takim razie i akcje kupione na spółkę lub fundacje?
Bo jeśli nie to może twoich bliskich zaskoczyć exit tax w przypadku śmierci, wtedy na wszelki wypadek lepiej mieć europejskiego ADR tesli
@derecki: wow. Teraz mnie kompletnie zaskoczyłeś, bo o niczym takim nawet nie myślałem, a temat wydaje się niezwykle ciekawy. Masz jakieś doświadczenie/wiedzę na ten temat? Na razie akcje
@anonimowy_programista: nie musisz mieć w przypadku konta margin jeśli dojdzie do przypisania to wtedy ci zrobią pożyczkę. Poza tym wystawia się puty z krótkim terminem do 45 dni, bo wtedy najszybciej zaczyna spadać wartość czasu i najszybciej zyskujesz. Najlepsze oczywiście są tygodniówki, ale to trzeba już trochę aktywniej grać.
Czasami patrze w jakiej cenie można sprzedać covered calle
@anonimowy_programista: tyle że przy covered callach trzeba liczyć się ze sprzedażą akcji, a Ty jak rozumiem tylko dokładasz, plus jesteś "byczy" w dłuższej perspektywie. Sprzedawanie putów pasuje jak ulał.
@anonimowy_programista: to nie ma znaczenia czy masz dodane upoważnienia jeśli umrzesz to rodzina zapłaci podatek o wartości 40% zysku w momencie śmierci (nie trzeba tych akcji sprzedawać). Na polskim YouTube jest już kilka filmików o estate tax, ja pewnie gdy przekroczę wartość inwestycji na poziomie ~4mln PLN będę myslal o fundacji bo jednak jej utrzymanie trochę kosztuje.
@anonimowy_programista: wydajesz się być poważnym i ogarniętym człowiekiem. Zupełnie nie interesują mnie akcje Tesli, ja w ogóle "inwestuję" tylko pasywnie, więc może moje pytanie jest głupie (pewnie jest). Ale... czy naprawdę uważasz, że Tesla jest warta z grubsza tyle, co reszta branży? Przecież obecna kapitalizacja jest (nawet po tych spadkach) absurdalnie wysoka. Jaki realistyczny scenariusz prowadzi do sytuacji, w której Tesla długoterminowo zarabia więcej niż reszta amerykańskiego automotive połączona z
@SmartCheetah: @derecki obojgu Wam bardzo dziękuję, za wasze komentarze :) Oboje poruszyliście niesamowicie ciekawe/ważne kwestie. Zrobiliście mi dzień podsuwając bardzo ciekawe informacje i pomysły :)
@PanKapibara: myślisz o Tesli jako o producencie aut. Ja myślę o Tesli jako o firmie za chwilę dostarczającej Autonomię w autach i roboty humanoidalne.
Jedna robotaxówka z grubsza jest w stanie dostarczyć tyle zysku ile wynosi wypłata dla kierowcy Taxówki/Ubera (w końcu autonomiczne auto kierowcy nie będzie
@PanKapibara: wszystko rozchodzi się o wiarę w to, czy Tesla ogarnie robotaxi i roboty humanoidalne na masową skalę. Jeżeli ktoś w to nie wierzy, nie powinien kupować akcji w takiej cenie.
Biorąc pod uwagę prędkość rozwoju AI, robotyki, oraz biorąc pod uwagę, jakie przewagi konkurencyjne zbudowała sobie Tesla, IMO ta firma jest w najlepszej pozycji by zdominować rynek.
@anonimowy_programista: jak @derecki wyżej napisał, konto margin daje duże buying power w razie przypisania już przy niewielkich kwotach. Jakieś 50-60 tysięcy pln za każde 10k zł. Miesięczne koszty margin w IBKR, jak Cię przypisze faktycznie na krechę, są mniejsze niż przewalutowanie w XTB ;)
Co do zysku, sporo czynników się na to składa, ale wrzuć sobie w jakiegoś AI detale kontraktu jaki by Cię interesował, obecną cenę itp, to
@anonimowy_programista: ok, rozumiem. Masz rację, że w takim scenariuszu Tesla jest warta "każdych" pieniędzy, ale imo musisz obstawić: 1. że technologia autonomicznej jazdy w warunkach miejskich (przy istniejącej infrastrukturze) jest możliwa w niedalekiej przyszłości, 2. że Tesla opracuje ją jako pierwsza, 3. że nie zostanie to szybko skopiowane przez innych (tj. że przewaga technologiczna Tesli jest istotna i trwała), 4. że regulacje pozwolą na wypuszczenie tych pojazdów na najważniejsze rynki, 5. że dopuszczenie nastąpi bez
Więc oficjalnie napisze, ku uciesze gawiedzi:
Od czasu ATH na Tesli (17 stycznia), Tesla z 488 USD, spadła do 322 USD. Tym samym na papierze od maksymalnej ceny straciłem:
prawie pół miliona złotych, dokładnie 470 075 PLN (spadek z 1 297 221 PLN na 827 147 PLN) ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Czy mnie to rusza? Relatywnie nie bardzo. Dużo trudniej mi było, gdy cała wartość portfela spadła z ok 800k do 246k. Dlaczego mnie to nie rusza?
- Bowiem jestem przekonany, że wzrost nie był przypadkowy i że do fazy wzrostu wrócimy
- Jestem w Tesli long term, czekam na autonomię i roboty. krótkoterminowej ruchy mnie średnio interesują.
- Wiem, że strategia "sprzedam teraz, odkupię zaraz taniej" jest nie dla mnie, z powodu ogromnych zysków, które w przypadku sprzedaży akcji wygenerują event podatkowy, więc by odkupić taniej taką samą liczbę akcji, musiałbym umieć przewidzieć spadki większe niż 15% spadki, by mieć z czego odłożyć na zapłatę podatku (sytuacja bardzo niesymetryczna)
- pieniądze, które mam w Tesli nie są mi potrzebne do czegokolwiek. Jeżeli bym stracił wszystko, standard mojego życia się nie zmieni
Inwestując w Teslę trzeba być gotowym na takie spadki. W załączniku dołączam wykres (nieco starszy), tzw. drawdown, który pokazuje jakie duże spadki procentowo Tesla zaliczała od swojego ostatniego ATH.
#tesla #gielda #tsla
źródło: GIjrS89a4AAv3xS
Pobierz@anonimowy_programista: Drawdown historyczny to tylko historia, a wykresy to szamaństwo i pogoń za wiatrem.
@anonimowy_programista: na dłuższy termin to Musk będzie bardzo ciśniety, że się wpi3rdala i został dupowłazem Trumpa, któremu też bedzie ciśnięte to powiązanie
Wątpie by do tego czasu pojawiły się robociki i notowania na nowe ATH wyciągały wyniki
@derecki: kiedyś już z kimś na ten temat pisałem. Natomiast to co napisałeś jest prawdą, ale zakłada, że możesz to robić w praktyce, gdy jesteś przytomny.
Anegdota: Kiedyś wylądowałem na 3 miesiące w szpitalu i była to dla mnie pobudka, jak wiele rzeczy mi się zawaliło bo nikt nie wiedział, że gdzieś trzeba jakiś serwer przedłużyć, że trzeba
Przy czym assignment to paczka
Bo jeśli nie to może twoich bliskich zaskoczyć estate tax w przypadku śmierci, wtedy na wszelki wypadek lepiej mieć europejskiego ADR tesli (chociaż tu nie jestem pewien czy można tak ominąć), na pewno europejskie etf na sp500 omijają.
Przykładowo TSLA Sep 2025 200.000 put, chodzi po 7.30, czyli za sprzedaż miałbym 2 931,90 PLN, a jeżeli dobrze rozumiem, musiałbym mieć na koncie zabezpieczenie na zakup tych akcji? 80 000 PLN? Chyba, że samo posiadanie konta margin wystarczy, w sensie, że posiadane akcje byłyby zabezpieczeniem, kwoty margin, która mogła by być użyta do zakupu tych akcji.
@derecki: wow. Teraz mnie kompletnie zaskoczyłeś, bo o niczym takim nawet nie myślałem, a temat wydaje się niezwykle ciekawy. Masz jakieś doświadczenie/wiedzę na ten temat? Na razie akcje
Poza tym wystawia się puty z krótkim terminem do 45 dni, bo wtedy najszybciej zaczyna spadać wartość czasu i najszybciej zyskujesz.
Najlepsze oczywiście są tygodniówki, ale to trzeba już trochę aktywniej grać.
@anonimowy_programista: tyle że przy covered callach trzeba liczyć się ze sprzedażą akcji, a Ty jak rozumiem tylko dokładasz, plus jesteś "byczy" w dłuższej perspektywie. Sprzedawanie putów pasuje jak ulał.
@derecki: tzn jak można odkładać?
Będę się temu wszystkiemu przyglądał na pewno.
@PanKapibara: myślisz o Tesli jako o producencie aut. Ja myślę o Tesli jako o firmie za chwilę dostarczającej Autonomię w autach i roboty humanoidalne.
Jedna robotaxówka z grubsza jest w stanie dostarczyć tyle zysku ile wynosi wypłata dla kierowcy Taxówki/Ubera (w końcu autonomiczne auto kierowcy nie będzie
@PanKapibara: wszystko rozchodzi się o wiarę w to, czy Tesla ogarnie robotaxi i roboty humanoidalne na masową skalę. Jeżeli ktoś w to nie wierzy, nie powinien kupować akcji w takiej cenie.
Biorąc pod uwagę prędkość rozwoju AI, robotyki, oraz biorąc pod uwagę, jakie przewagi konkurencyjne zbudowała sobie Tesla, IMO ta firma jest w najlepszej pozycji by zdominować rynek.
Co do zysku, sporo czynników się na to składa, ale wrzuć sobie w jakiegoś AI detale kontraktu jaki by Cię interesował, obecną cenę itp, to
1. że technologia autonomicznej jazdy w warunkach miejskich (przy istniejącej infrastrukturze) jest możliwa w niedalekiej przyszłości,
2. że Tesla opracuje ją jako pierwsza,
3. że nie zostanie to szybko skopiowane przez innych (tj. że przewaga technologiczna Tesli jest istotna i trwała),
4. że regulacje pozwolą na wypuszczenie tych pojazdów na najważniejsze rynki,
5. że dopuszczenie nastąpi bez