@brokenik: staram się naprawić, wkladka padła chwile po podłączeniu do switcha, po jakotakim jej ogarnięciu sprawia same problemy, może to jej pomoże ;)
Poza tym mam pytanie - neta u mnie dostarcza Play (obecnie mam po koncentryku i chcę się go pozbyć), mogę zmienić na światłowód Polkometla, TMobile albo Netii. Wie ktoś czy u któregokolwiek z tych operatorów można zastosować wyżej wymienioną wkładkę?
Nie ma alternatyw. Sieć GPON/EPON/XGS-PON to jest niestety zamknięta struktura i najlepiej korzystać z tego co dostarcza dostawca. Te koncówki ONT dostarczane przez operatorów naprawdę są ok. Nigdy nie miałem problemów z wydajnością takiego urządzenia a miałem tego w rękach setki.
@BrowserStack: testuje, wkładka postawiona i wygląda na to że działa, live robiłem z lutowania ale mimo że lutowanie poszło OK to wkladka się sypała. Poprawiłem jeszcze raz lutowanie pamięci RAM i kurde działa, nie wywala się mimo przekroczenia 68 stopni C. Bawie się tym, konfiguracja pod Orange prosta ;) Nie chce działać poprawnie z Banana pi, kombinuje tutaj jeszcze
@Pan_Slon: Sprawdz w dłuższym czasie bo 68C to jeszcze nie ma dramatu powiem szczerze - te które miałem grzały się do ponad 80C i średnio raz w tygodniu restart. Było to o tyle upierdliwe, że nie dało się z tego normalnie korzystać nawet prywatnie.
@Pan_Slon: @Pan_Slon funbox to ostatnie z czym chciałbym mieć do czynienia :) obecne funboxy można zastąpić ONT i wpiąć się od razu swoim routerem, pytanie czy funbox 10 też można wywalić i taką wkładkę użyć. Nota bene wkładka dzisiaj przyszła do mnie :)
#heheszki #elektronika #siecikomputerowe #linux #openwrt #router
źródło: Zrzut ekranu 2025-02-08 095403
Pobierz@brokenik: staram się naprawić, wkladka padła chwile po podłączeniu do switcha, po jakotakim jej ogarnięciu sprawia same problemy, może to jej pomoże ;)
@brokenik jakaś alternatywa?
Poza tym mam pytanie - neta u mnie dostarcza Play (obecnie mam po koncentryku i chcę się go pozbyć), mogę zmienić na światłowód Polkometla, TMobile albo Netii. Wie ktoś czy u któregokolwiek z tych operatorów można zastosować wyżej wymienioną wkładkę?
Nie ma alternatyw. Sieć GPON/EPON/XGS-PON to jest niestety zamknięta struktura i najlepiej korzystać z tego co dostarcza dostawca. Te koncówki ONT dostarczane przez operatorów naprawdę są ok. Nigdy nie miałem problemów z wydajnością takiego urządzenia a miałem tego w rękach setki.
Bawie się tym, konfiguracja pod Orange prosta ;) Nie chce działać poprawnie z Banana pi, kombinuje tutaj jeszcze
@BrowserStack: dostajesz funbox10, kloc 5kg ale działa
@BrowserStack: Ponieważ? Napisali tak na forum czy co?
Wszyscy n----------ą na tego Funboxa a prawda jest taka, że w środku siedzą całkiem porządne bebechy.