Aktywne Wpisy

Nacho_Libre +12
#sluchamzlastfm #sluchamzlastfm2 #muzyka #spotify #lastfm
Dzień dobry,
W ten niedzielny poranek zapraszam do cotygodniowego Waszego zestawienia najczęściej słuchanych albumów w serwisie last.fm w kończącym się tygodniu.
Słucham
Dzień dobry,
W ten niedzielny poranek zapraszam do cotygodniowego Waszego zestawienia najczęściej słuchanych albumów w serwisie last.fm w kończącym się tygodniu.
Słucham

Soothsayer +109
Muszę przyznać że tak łaskawego lipca w kwestii upałów to ja nie pamiętam, bardzo mi się podoba taka pogoda, jest na tyle ciepło żeby polatać na krótko, na tyle zimno se można założyć długi rękaw czasem, można normalnie autem jeździć bez klimy i ogrzewania, czasem se popada czasem słoneczko, a nie 24/7 patelnia bez wytchnienia przez tygodnie

Mirki mam sprawę,
pracodawca pisze mi, że wytoczy mi sprawę w sądzie za to, że usunąłem z komputera, na którym pracowałem pliki pomocnicze, które tworzyłem sobie, by ułatwić sobie pracę, bo twierdzi, że wszelkie pliki utworzone są własnością firmy.
Pracuję w programie cad/camowskim i podczas pracy, by przyspieszyć i ułatwić sobie pracę tworzyłem sobie pliki, w których miałem daną figurę geometryczną, czy ścieżkę frezowania i kopiowałem ją sobie w zależności od potrzeb.
To nie były pliki w żaden sposób niezbędne do pracy w firmie, a jedynie ułatwiałem sobie nimi pracę, skracałem czas pracy. Folder usunąłem, jestem na wypowiedzeniu i pracodawca pisze mi teraz, że wytoczy mi sprawę za to, bo twierdzi, że każdy plik jaki utworzyłem jest własnością firmy.
Nic takiego w umowie nie mam zapisanego.
Uważam, że pracodawca po prostu się mści teraz na mnie, bo pomimo tego, że jestem na wypowiedzeniu to miałem pewien problem ze zdrowiem, o którym wcale nie muszę informować pracodawcy, i miałem wykonywany teraz zabieg. A teraz jak wpuścił nową osobę na stanowisko to ta osoba chciała skorzystać z moich plików, ale nie mogła ich znaleźć. To nic, że taki plik można stworzyć sobie w 5 minut, bo to była po prostu płaska figura geometryczna z frezowaniem, pracodawca napisał, że oddaje sprawę do sądu.
Jak uważacie, pracodawca ma rację? Moim zdaniem nie i tylko się mści oraz próbuje zastraszyć, bo ma też problem z tym, że nie oddałem teraz rzeczy ochronnych, które dostałem tylko trzymam je w szafce, no pierdoły takie.
#prawo #prawopracy #kodekspracy #pracbaza
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord
jak pracodawca zlecił ci zrobienie tych rysunków CAD i w celu zrobienia tych rysunków zrobiłeś sobie te pomocnicze pliki to powstały one w celu wykonania zleconego przez pracodawcę zadania i tym samym są własnością pracodawcy
ale jeżeli kiedyś sobie w trakcie pracy od tak
W smsach, które pisaliśmy chodziło mu tylko o koło, które frezowałem. Więc o ten jeden plik toczyły się smsy, a to, co miałem w folderze więcej nie poruszał tego, zresztą tak jak pisałem, były to jedynie ułatwienia, zdublowane pliki z komputera tylko z wprowadzonymi zmianami pode mnie, jakieś korekty wprowadziłem.
Teraz moje
No i żeby nie robić głupiej roboty cały czas, to zrobiłem plik z daną figurą, ale poprawną, bez błędów i tylko ją kopiowałem w miejsce tej złej, że nie musiałem nic poprawiać.
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Zaakceptował: RamtamtamSi
Napisałem mu, że usunąłem ten folder, bo to były pomocnicze pliki wcale nie potrzebne do pracy, a jedynie mi ją ułatwiały i że musiałem "wywalczyć" by zrobić je, bo pracodawca twierdził, że niczego nie potrzeba zmieniać w plikach cnc generowanych przez nich.
No i on potem napisał: czyli przyznałeś się do
Jestem teraz na zwolnieniu lekarskim, które będzie do końca miesiąca, czyli do końca okresu wypowiedzenia, dostępu do programu nie mam, w internecie nie znalazłem tego programu.
Przyznam, że nie spodziewałem się takiego obrotu sprawy.
Muszę po prostu czekać na jego ruch. W poniedziałek ma być wypłata za styczeń, może mi potrącić sam z siebie, czy do tego
Mam tak, że co miesiąc dostawałem 30% tak zwanej premii uznaniowej, która tak naprawdę była w składzie wypłaty.
No
Mogłeś powiedzieć że to są twoje prywatne pliki pomocnicze utworzone w wolnym czasie, które wykorzystujesz w swojej pracy. Mogłeś je też trzymać na swoim zewnętrznym dysku albo w chmurze.
Pracodawca wie o takim folderze, bo nowa osoba, którą szkoliłem była u niego, że nie pamięta, gdzie są jakieś tam programy i chciał ode mnie wziąć, ale nie ma folderu, który jeszcze wczoraj był.
No i pracodawca napisał do mnie że mam mu oddać wszystkie pliki i wskazać gdzie są pozapisywane programy. To mu odpisałem,
@mirko_anonim: a skąd ja mam wiedzieć co mu w głowie siedzi? Niektórzy walczą dla zasady, ale jakieś tam roszczenie odszkodowawcze może skonstruować np. koszt wykonania tych frezów, czy koszt odzyskania tych plików.
Pracowałem tam jedynie po doświadczenie, a tam jest taki pie*dolnik, że nikt kto nie jest z ulicy nie chce tam pracować.
Często robi tak, że jak ktoś się zwalnia to wysyła go na urlop żeby nie płacić mu premii za frekwencję, i wtedy też zabiera premię uznaniową, bo uznał, że pracownik nie pracował
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Zaakceptował: Nighthuntero