Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mirki mam sprawę,
pracodawca pisze mi, że wytoczy mi sprawę w sądzie za to, że usunąłem z komputera, na którym pracowałem pliki pomocnicze, które tworzyłem sobie, by ułatwić sobie pracę, bo twierdzi, że wszelkie pliki utworzone są własnością firmy.
Pracuję w programie cad/camowskim i podczas pracy, by przyspieszyć i ułatwić sobie pracę tworzyłem sobie pliki, w których miałem daną figurę geometryczną, czy ścieżkę frezowania i kopiowałem ją sobie w zależności od potrzeb.

To nie były pliki w żaden sposób niezbędne do pracy w firmie, a jedynie ułatwiałem sobie nimi pracę, skracałem czas pracy. Folder usunąłem, jestem na wypowiedzeniu i pracodawca pisze mi teraz, że wytoczy mi sprawę za to, bo twierdzi, że każdy plik jaki utworzyłem jest własnością firmy.
Nic takiego w umowie nie mam zapisanego.

Uważam, że pracodawca po prostu się mści teraz na mnie, bo pomimo tego, że jestem na wypowiedzeniu to miałem pewien problem ze zdrowiem, o którym wcale nie muszę informować pracodawcy, i miałem wykonywany teraz zabieg. A teraz jak wpuścił nową osobę na stanowisko to ta osoba chciała skorzystać z moich plików, ale nie mogła ich znaleźć. To nic, że taki plik można stworzyć sobie w 5 minut, bo to była po prostu płaska figura geometryczna z frezowaniem, pracodawca napisał, że oddaje sprawę do sądu.

Jak uważacie, pracodawca ma rację? Moim zdaniem nie i tylko się mści oraz próbuje zastraszyć, bo ma też problem z tym, że nie oddałem teraz rzeczy ochronnych, które dostałem tylko trzymam je w szafce, no pierdoły takie.

#prawo #prawopracy #kodekspracy #pracbaza

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord

• 37
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: jak pracujesz na umowę o pracę to to co zrobisz w godzinach pracy, na sprzęcie firmowym oraz w celu wykonywania zadania zleconego przez pracodawcę jest własnością pracodawcy

jak pracodawca zlecił ci zrobienie tych rysunków CAD i w celu zrobienia tych rysunków zrobiłeś sobie te pomocnicze pliki to powstały one w celu wykonania zleconego przez pracodawcę zadania i tym samym są własnością pracodawcy

ale jeżeli kiedyś sobie w trakcie pracy od tak
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: o ile sam się nie przyznasz, to gowno ci zrobi. jak już się przyznałeś, to powiedz, że o tym nie wiedziałeś/zrobiłeś to przez przypadek. nic nie jest w stanie ci zrobić.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim jak Janusz zobaczy że trzeba wpłacić kasę to da sobie spokój. Po za tym musi określić jakie straty poniósł a swoją drogą to jeżeli robiłeś to w ramach swoich obowiązków to nie były to twoje prywatne pliki.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Adams_GA, a jak myślisz, warte jest to zachodu z sądem, czy chce mnie tylko postraszyć?

W smsach, które pisaliśmy chodziło mu tylko o koło, które frezowałem. Więc o ten jeden plik toczyły się smsy, a to, co miałem w folderze więcej nie poruszał tego, zresztą tak jak pisałem, były to jedynie ułatwienia, zdublowane pliki z komputera tylko z wprowadzonymi zmianami pode mnie, jakieś korekty wprowadziłem.

Teraz moje
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Catmmando, pracodawca nie zlecił mi tego, tylko generuje pliki cnc z błędami i trzeba je za każdym razem poprawiać.
No i żeby nie robić głupiej roboty cały czas, to zrobiłem plik z daną figurą, ale poprawną, bez błędów i tylko ją kopiowałem w miejsce tej złej, że nie musiałem nic poprawiać.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @ly000, już z nim pisałem. Właśnie widać, że celowo pisał do mnie, bo chciał zebrać dowody.
Napisałem mu, że usunąłem ten folder, bo to były pomocnicze pliki wcale nie potrzebne do pracy, a jedynie mi ją ułatwiały i że musiałem "wywalczyć" by zrobić je, bo pracodawca twierdził, że niczego nie potrzeba zmieniać w plikach cnc generowanych przez nich.

No i on potem napisał: czyli przyznałeś się do
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: z tego co pamietam na uop ponosi się odpowiedzialność do 3 pensji, ale powinienes o to się spytac prawnika. poki co zgrywaj głupa i nic więcej mu nie mów. milczenie to najlepsze co możesz zrobić w rej chwili. trochę z------ś z tym, że się przyznałeś.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: proponuję "przywrócić" te pliki i przeprosić. te przywrócone pliki to może być jakieś g---o skrojone na szybko. niech udowadnia, że oryginał wyglądał lepiej
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @ly000, nie mam jak tego zrobić.
Jestem teraz na zwolnieniu lekarskim, które będzie do końca miesiąca, czyli do końca okresu wypowiedzenia, dostępu do programu nie mam, w internecie nie znalazłem tego programu.

Przyznam, że nie spodziewałem się takiego obrotu sprawy.
Muszę po prostu czekać na jego ruch. W poniedziałek ma być wypłata za styczeń, może mi potrącić sam z siebie, czy do tego
  • Odpowiedz
  • 0
@mirko_anonim idź z tym do prawnika, który ogarnia przepisy. W takich sprawach często chodzi o niuanse, tutaj na wykopie nikt Ci dobrze nie doradzi nie znając całego backstory i okoliczności. A sprawa jest bardzo delikatna. Głupio byłoby się wpakować w sprawę sądową, do której nie masz podstaw żeby ją wygrać przez jeden plik, który jak sam mówiłeś można wygenerować w 5min. Teraz to trzeba strategicznie podejść do tematu.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Rayslo, dzięki, właśnie chyba pójdę do prawnika z tym, ale na chłodno ogarniając sprawę przyszło mi do głowy to, że może nie pójdzie z tym do sądu, ale po prostu nie przyzna mi premii uznaniowej, która jak to w polskich januszexach jest jest tak naprawdę częścią comiesięcznej wypłaty.
Mam tak, że co miesiąc dostawałem 30% tak zwanej premii uznaniowej, która tak naprawdę była w składzie wypłaty.

No
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: skąd niby pracodawca wie że masz jakieś pliki pomocnicze które sam sobie tworzysz? P------a akcja. Ja jestem programistą i mam swoje fragmenty kodu które wykorzystuję potem w swojej pracy na zasadzie copy-paste.
Mogłeś powiedzieć że to są twoje prywatne pliki pomocnicze utworzone w wolnym czasie, które wykorzystujesz w swojej pracy. Mogłeś je też trzymać na swoim zewnętrznym dysku albo w chmurze.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @ocobiega, no wiem, że akcja głupia, dałem się zrobić jak małe dziecko.

Pracodawca wie o takim folderze, bo nowa osoba, którą szkoliłem była u niego, że nie pamięta, gdzie są jakieś tam programy i chciał ode mnie wziąć, ale nie ma folderu, który jeszcze wczoraj był.

No i pracodawca napisał do mnie że mam mu oddać wszystkie pliki i wskazać gdzie są pozapisywane programy. To mu odpisałem,
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: haha, to cię świeżak wkopał (pewnie nieświadomie). Na pewno pracodawca ma nierówno pod sufitem jeżeli uważa że rzeczy które sam sobie tworzysz w celu usprawnienia swojej pracy są jego własnością. Nie wiem jak to prawnie wygląda, jakiś wykopek wyżej pisał że prawnie "wszystko co zrobisz w godzinach pracy, na sprzęcie firmowym oraz w celu wykonywania zadania zleconego przez pracodawcę jest własnością pracodawcy", ale to jest de jure, de
  • Odpowiedz
a jak myślisz, warte jest to zachodu z sądem, czy chce mnie tylko postraszyć?

@mirko_anonim: a skąd ja mam wiedzieć co mu w głowie siedzi? Niektórzy walczą dla zasady, ale jakieś tam roszczenie odszkodowawcze może skonstruować np. koszt wykonania tych frezów, czy koszt odzyskania tych plików.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @ocobiega, z tym hakiem chodzi mi, że to zawistny koleś, janusz, centuś i pieniacz.
Pracowałem tam jedynie po doświadczenie, a tam jest taki pie*dolnik, że nikt kto nie jest z ulicy nie chce tam pracować.
Często robi tak, że jak ktoś się zwalnia to wysyła go na urlop żeby nie płacić mu premii za frekwencję, i wtedy też zabiera premię uznaniową, bo uznał, że pracownik nie pracował
  • Odpowiedz