Wpis z mikrobloga

@lizak21: Nie lubię jak ktoś mi daje szybkie pytanie. Czuję wtedy jakiś taki dyskomfort jakbym nie miał czasu na zastanowienie. Ja lubię pomyśleć zanim coś powiem. Śpieszy Ci się gdzieś?
  • Odpowiedz
  • 0
@Unfixable0676: dzięki, a pytanko brać ekranowaną czy szkoda kasy na to ? byłem u sąsiada to instalator od rekuperacji twierdził że ten ekranik nie działał im rekuperatorze bo skrętka była nie ekranowana. Dlatego mi się pojawiło takie pytanie :P
  • Odpowiedz
@lizak21: ekranowana ma sens o ile ogarnie Ci to ktoś kto to sensownie zgodnie ze sztuką pouziemia. O ile nie puszczasz skrętki obok kabli zasilających to nie ma to raczej sensu. Skrętka ekranowana nieuziemiona może wygenerować więcej problemów niż korzyści.
  • Odpowiedz
  • 5
@lizak21 do komputerów i jakichś APkow Cat6, do kamer, iot, smarthome to możesz walić 5e, tak naprawdę całą sieć możesz zrobić na 5e, byleby to było 100% CU, a nie CCA. Ekran nie ma sensu o ile nie zrobisz tego zgodnie ze sztuką. Jeżeli nie uziemisz ekranu to będzie on robił jako wielka antena i będzie zbierał zakłócenia z eteru.
  • Odpowiedz
brać ekranowaną czy szkoda kasy na to

@lizak21: szkoda kasy, tak w skrócie i bez wnikania w detale (miało być szybko).

u sąsiada to instalator od rekuperacji twierdził że ten ekranik nie działał im rekuperatorze bo skrętka była nie ekranowana.

@lizak21: o ile ten rekuperator nie stał obok stacji radarowej albo pieca indukcyjnego, to pierdzielił bzdury.
  • Odpowiedz
będę miał puszczone po skrętce sterowanie strefowe

@lizak21: Rozwiń temat.
1. Nie rób bezprzewodowo, wyjdzie drożej
2. Daj nieekranowaną cat. 6, ekran w domu i tak nic nie da, a może tylko narobić dodatkowych problemów
3. Do kamer domofonów i innych dziwnych urządzeń wystarczy cat. 5e (czasem 6 ciężko podłączyć do urządzenia bo jest
  • Odpowiedz
  • 0
@gonorrhoea_: tylko robienie części na 5 lub 6 kat mija się z celem przy budowie domu trochę jeśli chodzi o cenę to wyjdzie to samo bo musisz kupić kabel na metry a on jest droższy. Więc chyba lepiej kupować całe szpule 6 kat . Dzięki za info
  • Odpowiedz
u sąsiada to instalator od rekuperacji twierdził że ten ekranik nie działał im rekuperatorze bo skrętka była nie ekranowana.

@lizak21: o ile ten rekuperator nie stał obok stacji radarowej albo pieca indukcyjnego, to pierdzielił bzdury.

@Jarek_P: robiłem co nieco w życiu z rekuperatorami - to że tam idzie "skrętka catN" to nie znaczy że to działa po sieci. Może to być rs485, ale równie dobrze jeszcze głupsze rozwiązania
  • Odpowiedz
@lizak21: 5 i 6 i tak zawsze wożę ze sobą, choć o ile ze zwykłymi problem raczej mniejszy, to już przy cat.6a, cat .7 czy nawet cat.5e LSOH jest spory problem, żeby podłączyć je do np. kamer.

@hrumque miałem ostatnio sytuację, że instalatorzy mieli podłączyć dwa urządzenia jedną skrętka(położone były na zapas dwie) i dzwonią i robią aferę że nie działa.

• Odpowiedz