Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mirki, czy jest możliwość żeby wziąć #kredythipoteczny, ale uruchomić go dopiero za rok/dwa?
Załóżmy, że kupuję dziurę w ziemi, a deweloper oferuje harmonogram 10/90, albo 20/80, który w całości opłacam z wkładu własnego.
Obecnie mam wysoką zdolność kredytową, ale nie wiem jak będzie wyglądała moja sytuacja za rok czy dwa. Mogę sobie "zaklepać" kredyt teraz, kiedy wiem że mam dobrą sytuację i uruchomić go dopiero, przy tak odległym odbiorze mieszkania?
#nieruchomosci #finanse

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

• 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Obecnie mam wysoką zdolność kredytową, ale nie wiem jak będzie wyglądała moja sytuacja za rok czy dwa.

@mirko_anonim: I chcesz brać kredyt na 30 lat, gdzie obecnie rocznie płacisz 7% samych odsetek? ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Jak ja brałem to było to możliwe, działało to tak że bank uruchamiał minimalną kwotę 1000 zł i dzięki temu kolejne transzę mogły być wypłacone półtora roku później. Tyle że minimalny wkład własny czyli 20% musiał być wypłacony wcześniej więc trzeba by dogadać z dewem żeby powiększyć to o tysiąc.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
przyjacielski-patriota-76: Ja bralem 21/79 kredo (po to, zeby ten 1% kredytu byl juz uruchomiony i nie trzeba bylo latac do banku pozniej go uruchamiac i tracic czas (dzieki temu przez okolo rok nie zaplacilem ani zlotowki nawet od tego uruchomionego 1%) Kupilem dziure w ziemi, jak oddali ostatni etap to bank wplacil im hajs i dopiero zaczalem placic raty, w miedzyczasie nazbieralem na wykonczenie. Bardzo dobra opcja. Zeby wziac taki kredyt
  • Odpowiedz
Mirki, czy jest możliwość żeby wziąć #kredythipoteczny, ale uruchomić go dopiero za rok/dwa?

@mirko_anonim: Banki mają określone terminy na uruchomienie pierwszych środków z kredytu, najczęściej jest to maksymalnie kilka miesięcy. Rozwiązaniem może być uruchomienie małej części kredytu w terminie wymaganym przez bank i reszty środków bliżej zakończenia inwestycji.

Zajrzyj też do mojego artykułu na temat zakupu mieszkania od dewelopera https://hipotekabeztajemnic.pl/zakup-mieszkania-od-dewelopera-na-rynku-pierwotnym/
  • Odpowiedz