Aktywne Wpisy
PanZbigniew +1409
Update do tego wpisu
Na początku chciałbym naprawdę podziękować za tak duży odzew w tamtym wpisie. Na początku miałem obawy co do tego wpisu, że zostanie z góry uznany za bait, albo że komentarze będą nakierowane na to, że jestem cienka betaparówa, sam sobie taki los zaserwowałem itp.
Gdy myślałem, że zostanę z tym wszystkim sam i w sumie post wrzuciłem z desperacji to okazało się, że otrzymałem naprawdę dziesiątki pozytywnych odpowiedzi w komentarzach
Na początku chciałbym naprawdę podziękować za tak duży odzew w tamtym wpisie. Na początku miałem obawy co do tego wpisu, że zostanie z góry uznany za bait, albo że komentarze będą nakierowane na to, że jestem cienka betaparówa, sam sobie taki los zaserwowałem itp.
Gdy myślałem, że zostanę z tym wszystkim sam i w sumie post wrzuciłem z desperacji to okazało się, że otrzymałem naprawdę dziesiątki pozytywnych odpowiedzi w komentarzach

adisoniusz +268
Bezrobocie dzien 2, godzina 8:39:
- zawiozlem różowego do pracy
- wyszedlem z psem
-ściągnąłem i poskładałem pranie
-wstawiłem nowe pranie
-opróżniłem zmywarke
- zawiozlem różowego do pracy
- wyszedlem z psem
-ściągnąłem i poskładałem pranie
-wstawiłem nowe pranie
-opróżniłem zmywarke

Mam takie pytanie. Straszliwie pokłóciłem się ze swoimi rodzicami 2 lata temu. O powodach nie chcę gadać, ale nawet święty w końcu wybuchnie. Mniej więcej było tak, że po kłótni przez rok była wymiana uprzejmości i kontakt się ciągnął, bo jeszcze utrzymywałem kontakt z matką, ale z czasem uznałem, że nawet z nią nie chce utrzymywać kontaktu (a z ojcem każda rozmowa to wypominanie i wyzwiska). Kiedy powiedziałem, że nie chce się nawet z nią zadawać, nawet jak była w moim mieście nie raczyłem się spotkać, a potem zignorowałem życzenia świąteczne, to dostałem pogróżkę, że stracę prawo nawet do ewentualnego zachowku. Oczywiście odpyskowałem, że za takie pogróżki nawet na potencjalne pogrzeby nie przyjadę. Moje pytanie jest takie - czy brak kontaktu jest przesłanką do pozbawienia zachowku (zakładając wydziedziczenie testamentowe)?
#rodzina #spadek #prawo
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: heracinsky
@mirko_anonim: tak
Art. 1008. [Wydziedziczenie]
Spadkodawca może w testamencie pozbawić zstępnych, małżonka i rodziców zachowku (wydziedziczenie), jeżeli uprawniony
@JoeGlodomor Czyli punkty 2) i 3) spełnione. Dzięki
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Zaakceptował: heracinsky
Fujka
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Zaakceptował: grap32
Albo zrywasz i liczysz się z konsekwencjami albo dalej bierzesz w de i czekasz na spadek. Nie ma pomiędzy panie "słynna polska zaradność".
A odpowiadając na pytanie - tak jest. Zerwanie kontaktu, w szczególności poparte dowodami których dostarczyłeś, jest jak najbardziej przesłanką do stwierdzenia niegodności dziedziczenia.
Typ powyżej napisał, że ta roszczeniowość polegała na tym, że chcieli żeby raz na miesiąc przyjechał. I że przy babce pomagał (ale właśnie w kolejnym poście wyjaśnił, że te pomaganie było przy tych comiesiecznych wizytach) - za co po jej śmierci dostał jakiś hajs, i to też w jakiś sposób jest złe, ale nie rozumiem dlaczego.
Może tam było