Wpis z mikrobloga

#bezpieczenstwo #security #chrome #google

Od wielu lat funkcjonuje takie powiedzenie:

"Hasła są jak majtki: nie pożyczaj."

Nowa funkcja w Chrome:

"Udostępniaj hasła na telefonie"

Google czy wy jesteście normalni? Zamiast zachęcać do tego, żeby każdy miał swoje konta i swoje hasła, to wy promujecie współdzielenie kont i haseł, ułatwiacie to i jeszcze tworzycie do tego narzędzia?

mk321 - #bezpieczenstwo #security #chrome #google 

Od wielu lat funkcjonuje takie po...

źródło: 2025-01-28 19_32_22-Window

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@lolen: no raczej? Jak założysz konto na Facebooku/Discordzie/itp., udostępnisz je siostrze, a ona zacznie tam wstawiać jakieś nielegalne rzeczy (choćby gołą dupę jako nieletnia), to przychodzi policja i kogo skazuje? Ciebie, bo siostra nie będzie chciała się przyznać, żeby sobie nie nabrudzić w papierach, a brata można poświęcić xD
  • Odpowiedz
@mk321: tak z ciekawości, bo nigdy tego nie używałem. Jeśli żona spyta mnie o dostęp do konta dostawcy energii elektrycznej i gazu, bo chce przejrzeć zużycie i zapłacić rachunki. To jak jej te dane najlepiej podać jeśli jestem na drugim krańcu Europy?
  • Odpowiedz
  • 1
@figus102: mieć dwa konta. Serio, tam gdzie do tej pory miałem energię elektryczną, to można było utworzyć drugie konto i "udostępnić lokal" (i możesz sobie ustawić czy tylko podgląd czy też robić jakieś akcje np. zmieniać umowę itd).

Dzielenie się kontem to nigdy nie jest dobry pomysł. Wyobraź sobie sytuację, że szanowna małżonka właśnie szykuje się do rozwodu z tobą (bo koleżanka pokazała jej jakieś fejkowe zdjęcie, ona uwierzyła, a ty
  • Odpowiedz
@mk321: no to chyba się nie rozumieliśmy, bo nie mówię o poczcie, kontach w socialach itp, miałem na myśli o konta gdzie płaci się abonament jak netflix, disney, amazon primę itp, no chyba nie powiesz ze każdy ma płacić z osobna? mało tego u mnie w rodzinie mamy wspólne konto na allegro i każdy sobie zamawia z tego konta, czy widzę jakiś problem? no nie ale może mało w życiu
  • Odpowiedz
via Wypiek
  • 0
@lolen miej pretensje do Netflixa, że ma funkcjonalność używania jedego konta przez kilka osób (profile), zamiast podpięcia kilku osobnych kont.

A w innych usługach jeśli jest konto imienne i przewidziane, że to ma być na jedną osobę, a ty cebulisz i używasz jednego konta z kilkoma osobami, to taki sam odpowiednik jak używanie jednych gaci w rodzinne, bo nie stać was na kilka sztuk (osobne dla każdego). Popadasz w paranoję i
  • Odpowiedz
@mk321 tak i będę płacić 280zł zamiast 70zł za netflixa bo 4 osoby chcą oglądać a nie ma takiej funkcjonalności… i nie cebulę bo sam netflix daje opcje oglądania na 4 ekranach jednocześnie, więc niewiem czemu podbijasz coś do portfela, ale widzę że rozmowa nie ma sensu bo uczepiłeś się jednego stwierdzenia, gdzie wszystkie menadżery hasem mają taką funkcję, więc miej pretensje to tych setek głów które to zaimplementowały, i dają
  • Odpowiedz
via Wypiek
  • 0
@lolen

płacić (...) za netflixa bo 4 osoby chcą oglądać a nie ma takiej funkcjonalności… i nie cebulę bo sam netflix daje opcje oglądania na 4 ekranach jednocześnie, więc niewiem czemu podbijasz coś do portfela

A umiesz czytać? Wkleję jeszcze raz co napisałem:
  • Odpowiedz