Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
rama to jeden z najbardziej przereklamowanych elementów w #rower.
Ze niby to podstawa roweru, jego kregosłup ect. Ale prawda jest taka ze jeśli jest dopasowana wielkością i geometrią oraz wyposażeniem to już wystarczy i naprawdę dalej nie ma najmniejszego znaczenia co jest na naklejce i ile kosztuje - cała reszta to juz łachtanie ego i nic więcej.
Oczywiście sa ramy z autorskimi nietypowymi rozwiązaniami jakimiś dziwacznymi czy specyficznie zestrojonymi systemami zawieszenia, softfaile czy inne cuda ale nie o tym mowa.
Po prostu patrzę sobie na ceny stalowych ram/framsetów i sie zastawiam jaki ma sens płacenia kupe kasy za zwykłą stalową ramę o wadze 2,2kg. W dodatku bez możliwości jej realnego dostosowania. "Czy macie możliwość zmiany geometri? Niestety nie ale nasze ramy sa ekstra. To nie sa tanie rzeczy" ROTFL.
Czy komuś coś na łeb spadło?

BTW - kiedyś miałem stalową rame od orłowskiego i ważyła 1,8kg. A geometria i wyposażenie było dokładnie takiej jak chciałem. Nawet wymienny hak w stalowej ramie był bo chciałem…

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

• 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Dobra używana rama stalowa do szosy na pięknych dwóch trójkątach z lat 80" to koszt maks kilku stówek i masz maszynę nie do zaebania. Z doskonałą geometrią dopracowaną przez ostatnie sto lat rynku rowerowego. Do tego jakaś używka napęd r8000 i poniżej dwóch kafli masz niezniszczalną rakietę.

@4x80: aż mnie kusi żeby przerobić stare ostre koło na framesecie Mondia Special na high end szosę, ale w mieszkaniu mam już 6‌
  • Odpowiedz
Dobra używana rama stalowa do szosy na pięknych dwóch trójkątach z lat 80"

szosy to bym kijem nie dotknął - serio. Miałem za młodu - nie chce więcej.

@mirko_anonim: Rama 1800 gramów, stalowy widelec 600, przebij to kozaku. :)
  • Odpowiedz
aż mnie kusi żeby przerobić stare ostre koło na framesecie Mondia Special na high end szosę,

To trzeba dogiąć ramę bo tego typu single są węższe ale to żaden problem.

ale w mieszkaniu mam już 6‌ rowerów ( ͡° ʖ̯
  • Odpowiedz
Rama 1800 gramów, stalowy widelec 600, przebij to kozaku. :)

@4x80: tak się zastanwiam, czy wy jeszcze czasem masturbujecie się do gołych bab czy już tylko do zaoszczędzonych gramów? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@krdewra: Nie ale po co mi rama z rurek od zlewów czy kaloryferów co waży 2700 jak tanio mogę mieć 1800? Pytanie retoryczne.
  • Odpowiedz
To trzeba dogiąć ramę bo tego typu single są węższe ale to żaden problem.

@4x80: to jest rama klasyczna szosowa, a wziąłem ją do ostrego, bo ma haki poziome, czy tam ukośne i da się napiąć łańcuch
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @4x80:
1800g? To jakiś w wypas twoim zdaniem? Przecież napisałem:
"BTW - kiedyś miałem stalową rame od orłowskiego i ważyła 1,8kg. "
Ale rozumiem że zirytowany anonimem nie doczytałeś do końca :DDDD

była to rama na (relatywnie) tanich rurkach dedacciai. Pan Orłowski pisał że na dobrych rurach moze
  • Odpowiedz
Po prostu patrzę sobie na ceny stalowych ram/framsetów i sie zastawiam jaki ma sens płacenia kupe kasy za zwykłą stalową ramę o wadze 2,2kg.

@mirko_anonim: Piszesz, że nie doczytałem i dalej piszesz po co przepłacać a ja twierdzę, że taką ramę jak nie chcesz ze sklepu kupisz za grosze. Moja z rurek Columbus co nie dość, że jest lekka to skład stali daje sporą pewność na brak rdzy. 1800+600=2400 więc
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1

nie kupisz za grosze ramy z adapterami pod tarcze. To o to chodzi.
A hydraulika to jest IMHO totalny gamechanger jeśli chodzi o jakość i siłę hamowania.
To oczywiście nie każdemu
  • Odpowiedz
nie kupisz za grosze ramy z adapterami pod tarcze. To o to chodzi.

A hydraulika to jest IMHO totalny gamechanger jeśli chodzi o jakość i siłę hamowania.

@mirko_anonim: Rower na zdjęciu hamuje jak diabeł, twój gamechanger to jakaś iluzja. Ale okay, szukasz czegoś, podoba mi się ale nie oskarżaj przemysłu rowerowego za swoje kaprysy.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
1 bez jaj. Wiem jak hamują tarcze, wiem jak hakuje V czy canti, wiem jak hamują szczęki. Siła hamownia może być podobna ale różnica jest w ilości palców i siła z jaką naciskasz klamkę. Klamki do canti były na 3 palce, klamki do tarcz są na jeden. W tym rzecz.
2. To nie chodzi o żaden przemysł ale o to ze *niektórzy* gonią jakieś
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Okay czuję temat. Szukasz ramy ale by się nie zesrać finansowo. Określ precyzyjnie temat. Jest styczeń, ja jeżdżę ale ludzie nie więc poczekasz, ceny leżą czyli jest czas na zakup. Podpowiem bujają się czasem na rynku wtórnym ramy z tytanu okolice 300-700 euro zależnie jaka jest naklejka.

Co do hamowania, odbieram twój wpis że ty coś czytałeś w internetach ale mało jeździsz lub się przymierzasz do jeżdżenia. Trzy palce,
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
nie pisałem ze szukam a oglądam :) Nic poza tym. A to ze wrzuciłem sobie refleksje na temat framsetów i rynku to wszystko.
Nic poza tym. Nie pisałem ze szukam, ze potrzebuje - nic. Jak to określiłeś takie tam pitolenie o szopenie :D
Choć oczywiście pasującą mi ramę z tytanu za 300€ to bym łyknął z samej ciekawości pewnie :D Może faktycznie warto poszukać jesli
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
no offfence. Skoro jeździsz na szosie a tego fata masz od kilku dni to być może faktycznie nie masz potrzeby i nie rozumiesz czemu hydraulika jest gamechangerem i o co chodzi z tymi klamkami na 3, 2 czy jeden palec. Spoko - ja sie na szosach nie znam, nie kręcą mnie te rowery, mówię o tym wprost. Nie ma wstydu by powiedzieć ze na
  • Odpowiedz
Nie ma wstydu by powiedzieć ze na innych rowerach niż szosy wyznajesz sie słabo.

@mirko_anonim: spoko ale i tak nie łapię o co ci chodzi. A przy okazji, hardtaila na hydraulice miałem jak to było jeszcze niemodne stąd nie rozumiem o czym ty piszesz, szosa, mtb, rower cyrkowy...?
  • Odpowiedz