Aktywne Wpisy
sloniasek +453

Shyvana +16
Pytanie statystyczne.
Co uczestnicy myślą o prezencie w postaci klocków lego powiązanych z zainteresowaniem danej osoby, gdy niekoniecznie wspominała ona o tym, że lubi klocki. Np zestaw Lego z Władcy pierscieni dla fana władcy pierścieni. Albo zestaw Lego kwiatki dla fanki roślinek.
To spoko personalizacja czy nie? Często dostajemy takie pytanie na pw, czy taki prezent byłby ok.
Wołam najaktywniejszych na tagu
Co uczestnicy myślą o prezencie w postaci klocków lego powiązanych z zainteresowaniem danej osoby, gdy niekoniecznie wspominała ona o tym, że lubi klocki. Np zestaw Lego z Władcy pierscieni dla fana władcy pierścieni. Albo zestaw Lego kwiatki dla fanki roślinek.
To spoko personalizacja czy nie? Często dostajemy takie pytanie na pw, czy taki prezent byłby ok.
Wołam najaktywniejszych na tagu

Zapraszam do znaleziska
Najciekawsze atrakcje Brzegu:
- Jedną z największych atrakcji miasta jest Zamek Piastów Śląskich, w którym mieści się muzeum i można go zwiedzić. Najstarszą częścią zamku jest dolna część Wieży Lwów, która pochodzi z końca XIII wieku. Zamek w późniejszych czasach był przebudowywany uzyskując renesansowy wygląd. Warto zobaczyć jego wnętrza i znajdujące się tam wystawy, gdyż robią wrażenie. Mi osobiście najbardziej podobały się podziemia.
- Stojący obok zamku barokowy kościół Podwyższenia Krzyża Świętego to prawdziwa perełka. Powstała w pierwszej połowie XVIII świątynia z zewnątrz wygląda niepozornie, ale jej wnętrza i barokowe freski Johanna Kubena robią wrażenie.
- Kolejnym kościołem, koło którego nie można przejść obojętnie jest ten gotycki pod wezwaniem św. Mikołaja z XIV wieku. W 1945 roku spłonął, ale w 1958 roku rozpoczęła się jego odbudowa.
Spacerując po starym mieście warto zwrócić jeszcze uwagę na dawny gotycki kościół franciszkanów, który jest najstarszą świątynią w mieście. Zbudowano ją w XIII wieku, ale tak naprawdę od XIX wieku nie pełni ona funkcji sakralnych.
- Będąc w Brzegu nie można pominąć renesansowego ratusza stojącego na rynku, który można zwiedzać za darmo z przewodnikiem w wybrane dni. Niestety nie można tego zrobić w niedzielę, więc nie udało mi się wejść do środka.
- Na terenie starego miasta zobaczyć można wiele pięknych kamienic, z których największe wrażenie robi ta na rynku z renesansową fasadą z 1621. Niestety jest to rekonstrukcja. Inne na które warto zwrócić uwagę to wschodnia pierzeja rynku, gdzie są fragmenty kamienic z XIV wieku, a także przy ulicach Chopina i Jabłkowej.
https://wykop.pl/link/7637779/brzeg-opolskie-miasto-z-pieknym-zamkiem-i-ratuszem
#antekpodrozuje #podroze #podrozujzwykopem #turystyka #polska #brzeg #opolskie #ciekawostki #ciekawostkihistoryczne #zainteresowania #architektura
------------------------------------------
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi znaleziskami to zapraszam do śledzenia hashtagu #antekpodrozuje
Jeśli chcesz, żebym Cię wołał w przyszłości, to zostaw plusa pod odpowiednim komentarzem poniżej :)
Brzeg (opolskie) - miasto z pięknym zamkiem i ratuszem
źródło: 000c
PobierzTreść została ukryta...
Treść została ukryta...
@Toolos: I tak wypada dużo lepiej wizualnie na tle innych okolicznych miast. I tak jest przynajmniej jakiś, w porównaniu do takiej oławy, która zyskuje jedynie bliskością Wrocławia.