Wpis z mikrobloga

Warto dodać, że program działa bodajże od 1 czerwca 2024 (czyli pół roku). Także rocznie powinno to nam dac ok 20 tys. urodzeń więcej.
  • Odpowiedz
  • 60
@pilkarskiswir

@WiesniakzPowolania: nie jestem zadnym przeciwnikiem ale jestem bardzo ciekawy jakie to bedzie mialo skutki dlugofalowe. Czy dzieci osob ktore nie moga zajsc naturalnie w ciaze w przyszlosci beda miec z tym jeszcze wieksze problemy?

Przede wszystkich będą przynajmniej mogły mieć taki problem. No bez in vitro by ich w ogóle nie było.

PS podłoże niepłodności może być wielorakie i nie da się tego określić
  • Odpowiedz
@Klimbert:

Także rocznie powinno to nam dac ok 20 tys. urodzeń więcej.

Znacznie mniej, właśnie dlatego że program działa tak krótko i na początku skorzystali z niego wszyscy którzy potrzebowali go od lat. Tak samo jak tłok na otwarciu sklepu nie oznacza że tak będzie zawsze.
  • Odpowiedz
@pilkarskiswir w tej chwili 20% par w PL ma problemy z zajściem w ciążę bądź z utrzymaniem ciąży. Niestety co raz więcej par ma ten problem i co raz więcej będzie miało i są to czynniki środowiskowe (nanoplastik, przetworzona żywność, zanieczyszczenie środowiska), także tego się nie uniknie
  • Odpowiedz
@Lonate: Korelacja to nie jest przyczynowość, póki nie wyjdą jakieś badania które to potwierdzą i wskażą mechanizmy pod spodem to równie prawdziwa jest teza, że to dostęp do internetu, ocieplenie klimatu czy znajomość angielskiego jest powodem ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@matt-pitt są badania, ktore wykazały, że w spermie każdego mężczyzny, który żyje w krajach rozwiniętych (bo też problemy z płodnością wg danych WHO są znacznie niższe w krajach rozwijających się niż w krajach rozwiniętych) znajduje się nanoplastik, który znacznie obniża sprawność plemników
  • Odpowiedz
@pilkarskiswir

@WiesniakzPowolania: nie jestem zadnym przeciwnikiem ale jestem bardzo ciekawy jakie to bedzie mialo skutki dlugofalowe. Czy dzieci osob ktore nie moga zajsc naturalnie w ciaze w przyszlosci beda miec z tym jeszcze wieksze problemy?

Większe zaniepokojenie budzić chyba ilosc cesarskich ciec, przy porodzie. W sensie że cecha taka jak np zbyt mała miednica będzie przekazywana dalej.

Osoby które decydują się na in vitro maja problem zdrowotny ale komórki
  • Odpowiedz
Myślę, że spadek dzietności nie wynika z wad genetycznych par, a głównie z zanieczyszczeń srodowiskowych. Choć chyba nie ma dokładnych badań na ten temat.

@WiesniakzPowolania: Myślę że głównie rozbija się o późne rodzicielstwo w którego przypadku ciężko zajść naturalnie. Ta sama kobieta w wieku lat 20 może mieć dzieci, a w wieku lat 50 jest bezpłodna, gdzieś pomiędzy przebiega stopniowy spadek płodności i to właśnie adresuje program invitro (z limitem
  • Odpowiedz
@WiesniakzPowolania: w sumie to nigdy nie rozumiałem sprzeciwu wobec in vitro. Jeśli jakaś para jest zdecydowana przechodzić masę badań i poświęcać tonę czasu na to, żeby posiadać dziecko, to ciężko wyobrazić mi sobie lepszych kandydatów na rodziców ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
w tej chwili 20% par w PL ma problemy z zajściem w ciążę bądź z utrzymaniem ciąży. Niestety co raz więcej par ma ten problem i co raz więcej będzie miało i

Tak.

są to czynniki środowiskowe

Tu
  • Odpowiedz