Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Rozważał ktoś już z was poważnie pójście na studia lekarskie będąc obecnie programistą? Z ciekawości próbowałem ostatnio powysyłać trochę cv to odzew mam bardzo słaby. Obecnie robię w ruby on rails i js za dość słabą stawkę 90 zł/h bez płatnych urlopów i nie wiem co mam z tym dalej robić. Mógłbym ew. spróbować się nauczyć jakiejś innej technologii i trochę nakłamać w CV, ale wątpię, że coś z tego wyjdzie.
Mam jeszcze skończonego inżyniera z budownictwa, ale ta branża jest jeszcze gorsza od it i bym miał warunki słabsze niż teraz.

#programista15k #programowanie #pracait #studia #studbaza #praca

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

• 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

a isc to sobie mozesz, tylko czy masz na to czas?

lekarskiego nie zrobisz pracujac jako programista na pelny etat, zapomnij, bedziesz w tygodniu, wiekszosc czasu, 5 dni w szpitalu/na wydziale. oprocz tego jeszcze duzo nauki

inna sprawa to to ze idac na lekarski gamblujesz na to jak rynek bedzie wygladal za 10, a bardziej kilkanascie lat ( ͡° ͜ʖ ͡°) a tyle raczej eldorado to tam trwac
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: z tym ruby to przegryw straszny, ewakuowalbym sie za wszelka cene. nawet w javie/.necie juz nie jest kolorowo, a co dopiero w tym gownie, ktore mialo prawo istniec tylko w czasach dobrobytu i powstawania na masowa skale nowych projektow
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @katopa: Z czasem na studiach to sobie zdaję sprawę, ale dałbym radę się utrzymać przez te 6 lat bez pracy. Jedynie musiałbym sprzedać mieszkanie w swoim obecnym mieście i kupić w Łodzi albo w innym mieście, gdzie akurat jest uczelnia na którą mógłbym się przyjąć.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Zaakceptował: mkarweta
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jezeli twierdzisz, ze masz w zyciu miejsce i czas na takie ryzyko... to go for it ( ͡° ͜ʖ ͡°)

ja tam bym chetnie na stacjonarne studia wrocil, fajniejsze to niz n-----------e tepych krudow ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: też rozważam po cichu, ale chyba chciałbym wycisnąć jeszcze ile się da dopóki mnie nie zwolnią/sam się nie zwolnię i nic nie znajdę nowego. Sytuacja podobna jak u cb z matma/fizyka
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @katopa: Jeśli chodzi o te technologie, to nie wiem czy java/.net to też taki super pomysł, żeby się tego uczyć, bo ofert pracy jest więcej, ale aplikujących z doświadczeniem też znacznie więcej. Ai odpada, bo nie mam podstaw matematycznych do tego. Jedynie jakiś devops byłby opcją o ile rynek pracy jest faktycznie w tym lepszy.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Zaakceptował:
  • Odpowiedz
@ly000: na pelny etat (bo o innej umowie wszyscy poza devopsem raczej moga tutaj zapomniec) ktos cie zatrudni gdzie kazdego dnia od 8 do ~poludnia (zwykle dluzej) bedziesz niedostepny? szczegolnie przy tak konkurencjynm rynku?

mysle ze nie ma na to szans
  • Odpowiedz
@mirko_anonim @katopa @ly000

Wszystko zależy od tego ile masz czasu i hajsu.
Te 5 lat studiow to jedna sprawa, potem trzeba robić specke itp. wiec laczny czas trwa 9-13 lat.

I pamietaj, jak na medycznym uwalisz chociaz jeden przedmiot na semestrze, to potem poprawiasz tylko ten przedmiot i nie mozesz isc dalej, dopoki nie zaliczysz wszystkiego wczesniej - to taka roznica w porownaniu do innych studiow gdzie mozesz miec tyły ale
konstanty400 - @mirko_anonim  @katopa   @ly000

Wszystko zależy od tego ile masz czas...

źródło: temp_file5304442618609963930

Pobierz
  • Odpowiedz
@mirko_anonim

Ok, ale to masz 6 lat studiow plus staz 13 miesiecy to jest minimum 7 lat jak nie powinie Ci sie noga, nie bedziesz miec jakichś problemow w zyciu ktore spowoduja ze bedziesz musial isc na dziekanke czy cos.

Nie znam Ciebie ani Twoich mozliwosci ale jak juz teraz piszesz gruby temat ze,.musisz sprzedac chate zeby gdzies indziej sie wyprowadzic, zeby tam robic studia to tak troche wchodzisz w ten
  • Odpowiedz
@katopa znaczy sie jesli OP ma zalozmy ma ok 30 lat lub mniej, ma w chui oszczednosci, ogarnietych starych, ze zawsze spadnie na 4 łapy, nie ma zobowiazan typu kredyt, problemow zdrowotnych aby w to inwestowac to bym sie zastanowil.

Ale, biorac pod uwage wszystkie branze, to chyba tylko medycyna jest tym złotym gralem w Polsce jesli chodzi o zarobki itp. ale nie wiemy jak przyszlosc, rozwój AI na to wplynie.
  • Odpowiedz
@konstanty400: spadnie/niespadnie, opozniasz moment na zalozenie rodziny (bo nie wierze w takie ruchy jak ja masz xd) na okolice 40... ludzik zyje zakrotko

przy zalozeniu ze grasz tylko pod siebie to pewnie bedzie nawet fajnie... ale kilkaset k oszczesdnosci to troche mus, bo praca wiecej jak na pol etatu to bedzie trudny temat, a i to bedzie wykanczajace juz
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @cyk21: tak jak napisałeś, stabilność i zarobki
@konstanty400: sprzedaż mieszkania to tylko po to, żeby kupić w innym mieście, bo w moim obecnym nie ma uczelni medycznej na którą mógł bym się dostać
a zobowiązań nie mam specjalnych żadnych, inaczej bym tego nie rozważał nawet

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Zaakceptował: mkarweta
  • Odpowiedz