Wpis z mikrobloga

#programista15k #programowanie #it #naukaprogramowania #pracait

Do wszystkich Mirków przeprowadzających rozmowy techniczne, macie czasem tak że wystarczy że ktoś powie dwa zdania, a wy już wiecie że ta osoba nie przejdzie? Jeśli tak, to co o tym świadczy w zachowaniu tej osoby? U mnie głównie:

- butność, arogancja, znudzenie, robienie min jakby ktoś był na rozmowie za karę
-przekształcanie moich pytań na takie, na którą kandydat zna odpowiedź i upieranie się że to ja się pomyliłem
-ogromna desperacja
-kompletny brak umiejętności interpersonalnych. Problemy nawet w nawiązaniu prostego kontaktu
-ludzie wykluczający się o hajs ze mną na rozmowie technicznej, zwłaszcza ci, który bez cienia zażenowania po zawalonej dyskusji wciąż gadają o jakichś 20k
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

W czasach prosperity można było przymknąć oko, ale normalnie to nie jest dobry ubiór na rozmowę o pracę, bo sugeruje pewą niedojrzałość kandydata.

@cyk21: nie wiem, z mojego doświadczenia na rozmowach, najbardziej "wystrojeni" to najwięksi ściemniacze i najlepiej leją wodę. Może jakbym szukał handlowca, to by mnie skusili. Nie mówię też, że wszyscy dobrze ubrani tacy są. Dlatego wygląd to ostatnia rzecz na którą zwracam uwagę. Niezależnie czy dla pracowników
  • Odpowiedz
W czasach prosperity można było przymknąć oko, ale normalnie to nie jest dobry ubiór na rozmowę o pracę, bo sugeruje pewą niedojrzałość kandydata.

@cyk21: nie wiem, z mojego doświadczenia na rozmowach, najbardziej "wystrojeni" to najwięksi ściemniacze i najlepiej leją wodę. Może jakbym szukał handlowca, to by mnie skusili. Nie mówię też, że wszyscy dobrze ubrani tacy są. Dlatego wygląd to ostatnia rzecz na którą zwracam uwagę. Niezależnie czy dla pracowników
  • Odpowiedz
komunikuje swój nonkonformizm

@cyk21: no jak się traktuje podwładnych jak parobków, to może jest to negatywna cecha.

Ja wolę mieć w zespole ludzi kreatywnych, asertywnych, z poczuciem własnej wartości. Nonkonformizm idzie w parze z tymi cechami. Wolę żeby ktoś wytknął innemu że gada głupoty, zamiast posłusznie przytakiwać ze
  • Odpowiedz
@cyk21: no jak się traktuje podwładnych jak parobków, to może jest to negatywna cecha.

Ja wolę mieć w zespole ludzi kreatywnych, asertywnych, z poczuciem własnej wartości. Nonkonformizm idzie w parze z tymi cechami. Wolę żeby ktoś wytknął innemu że gada głupoty, zamiast posłusznie przytakiwać ze strachu.

@rockip: Masz mocno wykrzywiony obraz jak wygląda typowa praca z ludźmi na profesjonalnym poziomie. I skąd to takie czarno-białe
  • Odpowiedz
Masz mocno wykrzywiony obraz jak wygląda typowa praca z ludźmi na profesjonalnym poziomie. I skąd to takie czarno-białe patrzenie na temat?

@cyk21: po prostu pracowałem w różnych miejscach i wiem, że to co nazywasz "profesjonalizmem", nie sprzyja ani produktywności, ani jakości ani atmosferze w pracy, Świetnie za to łechce ego niektórych ludzi.

Może moje podejście bierze się stąd, że od 10 lat przeprowadzałem rozmowy tylko z kandydatami na pracę w
  • Odpowiedz
@rockip: To wygląda na to, że masz doświadczenie w stricte programowaniu gdzie standardy są wyjątkowo luźne. Ja w bankowości i tutaj to wygląda inaczej, choć i tak jest lepiej, bo nie trzeba juz w garniturze pod krawatem przychodzić na rozmowy.
  • Odpowiedz