Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 48
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@johann_10: znalazłeś niszę!
Możesz być pierwszy, załóż firmę, wynajmij lokal i sprzedawaj po godziwej wg Ciebie stawce - np 5 zł za kawkę.

Pokaż że się da, że tylko cała reszta chce się nachapac i wziąć lizingi na kolejne mercedesy.

Liczę na ciebie!
  • Odpowiedz
@johann_10: dużą robotę robi tu niestety czynsz. We Włoszech u siebie, a na Włochach na wynajmie. U nas nie ma tradycji posiadania lokalu usługowego. Obecnie kosz lokalu to pewnie z 10k+ poza dobrymi lokalizacjami jak centum, bo tam +100-200%.
  • Odpowiedz
Jak to jest, że za dobrą kawę we Włoszech płaci się

@johann_10: Część kultury. Dokladnie na takiej samej zasadzie jak u nas dobry chleb jest relatywnie tanii w skali Europy.
  • Odpowiedz
@johann_10: bo oni wchodzą na 5min wypić espresso a nie siedzieć przez 2h na spotkaniu towarzyskim albo pracować na laptopie. Wystarczy mały lokal, albo tylko bar i 4 krzesła. Robią też większy wolumen bo tam się piją kawę na mieście na codzień w drodze do pracy np. A u nas kawa ma inny wydźwięk - głównie właśnie płaci się za to że można gdzieś posiedzieć a ta kawa to taka
  • Odpowiedz
Jak to jest, że za dobrą kawę we Włoszech płaci się 2-4 euro (nawet w miejscach turystycznych), a polscy pciembiorcy potrafią byle gdzie za średnią wołac 20-25 zł?

@johann_10: bo etaciarze zamiast odejść od januszy zakładać swoje biznesy w których spokojnie przez najbliższe 10 lat się dorobią ale zapłacą dobrze pracownikom i nie będą zdzierać klientów p------ą głupoty w internecie xd
  • Odpowiedz
@tomszczyk masz dobrą i masz zwykła, jest droższa, druga tańsza. Nie ma co porównywać przeciętnej kawy tam do kawy za 25zl tu. Takie porównanie to może zrobić chyba jedynie osoba co była w losowej kawiarni parę razy i wylosowało się coś mocno hipsterskiego. Tak samo ceny pizzy które porównują wykopki. Nagle we włoszech 5-6 euro a u nas 60zł xD tak, jak się porówna cenę margherity/marinary z knajpy co słynie z
  • Odpowiedz
@Vadzior nie, kompletnie nie. Przejechałem całą Chorwację, piłem kawę w różnych knajpach i zawsze była dobra kawa. Za cenę 1,5-3 euro. U nas bardzo rzadko trafia się dobra kasa. Żeby się napić dobrej kawy trzeba szukać kawiarni. Na południu to standard. Dobra kawa w normalnej cenie.
  • Odpowiedz
@tomszczyk No ja się na kawie nie znam i mi wszystko jedno co wypije, ale różowa jest smakoszem i tak właśnie mówi. Są moejsca gdzie jest "kawa" i tyle. I smakuje przeciętnie. A są też gdzie do wyboru są różne ziarna, rodzje itp. Tylko w tym drugiem miejscu jest z reguły odrobinę drożej. Jasne, jest we włoszech więcej tych kawiarni, ale to też kwestia kultury, jak już tutaj wyżej pisali. Taka
  • Odpowiedz
@Vadzior no właśnie. U nas musisz iść do specjalnego miejsca, gdzie jest serwowana dobra kawa. I oczywiście musisz za to zapłacić. A tam masz dobrą kawę w standardzie. U nas idąc na jakiś deser to nie raz dostajesz szajs z automatu xd oczywiście za kupe kasy.
  • Odpowiedz
@Vadzior: jak dobrze pamiętam to w zeszłym roku w manekinie płaciłem prawie 20zł za mały kubek soku xD Rzadko chodzę jeść w knajpach więc wryło mi się w pamięć.
  • Odpowiedz
@tomszczyk Różowa lubi kawę i pija w kawiarniach które nie focusują się tylko na kawie i nie płaci za dobry przelew 25zł. No ale to już zależy co kto oczekuje. Dla mnie kawowego przeciętniaka dobrą kawę wypije w wielu miejscach. I nie są to żabki, nero czy mak.
Dziś np piliśmy kawę w Typice w wawie. 3 dychy to zapłaciliśmy za dwie kawy i podobno była super. Mi też smakowała. A
  • Odpowiedz