Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 48
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@johann_10 zobacz sobie jakie są czynsze w dużych miastach na starówkach. We Włoszech takie lokale są w posiadaniu właścicieli od pokoleń. W przypadku kawiarni odpowiednia lokalizacja to 80% sukcesu, a za lokal w centrum płaci się 10-25 tys zł miesięcznie.
  • Odpowiedz
  • 19
@oficjalniemartwa: Ale o czym Ty mówisz jak tyle za kawę to wołają w miasteczkach w Polsce B już. I tak, na pewno w Rzymie czy innej Florencji każdy ma tani lokal odziedziczony po rodzinie, tak było XDD
  • Odpowiedz
@johann_10: jem codziennie na mieście i nie wiem w jak bardzo ekskluzywnej knajpie bym musiał być aby zwykła kawa była w cenie 25zł. Podajesz jakieś skrajne przypadki typu forum czy vinyl w wawie. W zwykłych śniadaniowniach gdzie też trafia się kawa speciality można spokojnie wypić dobrą kawę za te 15zł, a często nawet i taniej jeżeli nie liczysz na przelew z gwatemali

a skoro są lokale z takimi cenami to
  • Odpowiedz
@johann_10 to ja w Sopocie xd kawa z wózka 30zl! Absurd. Poszedłem do żabki a tam za 8.99 wielki kubek lodu 0.5l i można było sobie do tego zrobić kawę. Wielka mrożona kawa za niecałe 9zl
  • Odpowiedz
@johann_10: dziś jeszcze nie było xD w Polsce jak otwierasz budę z kebabem albo parzysz czibo, to jest metafizyka spotkanie z najwyższym. We Włoszech to zwykły zawód. U nas taka osoba musi mieć zwrot conajmniej x20 razy taki żeby za rok wziąć w leasing BMW 5 serii, inaczej nie ma po co się trudnić
  • Odpowiedz
@johann_10: Bo u nas Janusze otwierające gastronomię od razu się chce dorobić ale nie bez winny są koszmarne obciążenia państwowe i podatki. To raczej komunikacja kilku czynników niż jedna przyczyna.
  • Odpowiedz