Wpis z mikrobloga

Może ktoś wytłumaczyć takiemu nieukowi jak ja, dlaczego obecnie rakiety płoną moment po starcie, jeśli w przeszłości udało się wysłać ludzi na księżyc? Co tak naprawdę chcemy osiągnąć? Pamiętam z dzieciństwa jak w Teleekspresie mówili, że jakaś babcia leci na Marsa, jednak brak informacji, aby taka misja miała się kiedykolwiek odbyć. #kosmos #spacex #musk #nasa #rakiety
  • 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

A odpowiadając na Twoje pytanie - kiedyś po prostu budowali ultra-ultra drogie rakiety, jedną na kilka/kilkanaście lat.

@WykopX: bzdura, kiedyś to wysyłali kilka misji w roku.

Może ktoś wytłumaczyć takiemu nieukowi jak ja, dlaczego obecnie rakiety płoną moment po starcie, jeśli w przeszłości udało się wysłać ludzi na
  • Odpowiedz
co gorsza nie wszystkie zginęły NA pokładzie...

@JackDaniels: w 1986 to tak, wszystkie siedem zginęło na pokładzie, a zwłoki odzyskano wraz z kabiną (nadal były w fotelach). Teoretycznie być może dożyli momentu przywalenia w taflę wody, ale szanse że były przytomne są z grubsza żadne.

Gorzej mieli ci z Columbii, ta się rozwaliła w czasie lotu powrotnego, do tego rozpad trwał na tyle długo że załoga próbowała reagować.
  • Odpowiedz
  • 0
@Filipterka25

@WykopX: bzdura, kiedyś to wysyłali kilka misji w roku.

A przyszło ci do głowy, że mu chodzi o czas powstawania nowego modelu, a nie ilość faktycznie wyprodukowanych rakiet?
  • Odpowiedz
A przyszło ci do głowy, że mu chodzi o czas powstawania nowego modelu, a nie ilość faktycznie wyprodukowanych rakiet?

@Mekki: To by napisał "projektowali" a nie "budowali"?

No i też byłaby to bzdura, rodzinę saturnów zrobiono w 10 lat, użytkując czterech modeli, z czego podobieństwa nie były jakieś bardzo duże.
  • Odpowiedz
dlaczego obecnie rakiety płoną moment po starcie,

@SendMeAnAngel: Uzupełnię odpowiedzi poprzedników jeszcze tak:

1. Obecnie rakiety nie płoną moment po starcie. Rocznie odbywa się na całym świecie ponad 100 startów na orbitę i w zdecydowanej większości rakiety docierają do celu

2. Starship jest wciąż w fazie testów, a jego testy są bardzo nagłaśniane medialnie. Tak się składa, że testowe rakiety mają to do siebie, że mogą nie dotrzeć do celu.
  • Odpowiedz
@Filipterka25: chodziło mi właśnie o to, że odnaleziono aparaty tlenowe, które były częściowo opróżnione, co świadczyło o tym, że nie wszyscy zginęli w trakcie wybuchu. Ale fakt faktem, było to nadal "na pokładzie".
  • Odpowiedz
Wysłanie kilkudziesięciu takich rakiet w ramach testów jest dużo tańsze niż zbudowanie jednej nowej przez NASA która "raczej nie wybuchnie, ale w sumie to nie wiadomo".

@WykopX: przypau zrobi się jak wybuchnie z ludźmi na pokładzie XD Ciekaw jestem czy ta strategia przetrwa taki strzał opinii publicznej. Dobrze wiem że jaka by droga nie była pierdylnax i tak może, oraz lepiej łatać przetestowaną, ale przekaz „oszczędzamy na bezpieczeństwie i życiu
  • Odpowiedz
@SendMeAnAngel:

Może ktoś wytłumaczyć takiemu nieukowi jak ja, dlaczego obecnie rakiety płoną moment po starcie, jeśli w przeszłości udało się wysłać ludzi na księżyc?

Bo Starship jest wciąż w fazie testów i prób. To nie jest jeszcze produkcyjny pojazd, tylko platforma
RandomowyMirek - @SendMeAnAngel: 
Może ktoś wytłumaczyć takiemu nieukowi jak ja, dlac...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
po prostu nastapil regres w postepie technologicznym jesli chodzi o podroze kosmiczne, tyle.

@Pasterz30: Na czym Iga ten regres, bo nie rozumiem? Zeszły rok był rekordowy jeśli chodzi o liczbę startów rakiet na świecie, Elon Musk krok po kroku przeprowadza testy najbardziej innowacyjnego statku kosmicznego w historii, a ty mówisz o "regresie"?
  • Odpowiedz
@clubcard: To jest cały odcinek o SpaceX ale tu normalnie nie ma gości a tamto pamiętam z gościem właśnie. https://www.acquired.fm/episodes/spacex
One są na ACQ2 takim jak ten odcinek ale on jest z Starfish Space

Przewinęłem ACQ2 do początku listy ich podcastów ale po tytułach nie widze. https://www.acquired.fm/episodes/the-space-industry-in-2024-and-how-to-build-a-satellite-company

Ale różnica gdy to słysze tak normalnie a nie jako podcast x1,2 prędkości z wyciętymi
  • Odpowiedz