Wpis z mikrobloga

Mireczki taka sprawa:

generuję sobie w programie macierz liczb, każda o wartości 0 lub 1 w ten sposób:

srand(time(

NULL
```**```
));
``````

```**```
for
```**```
(
```**```
int
```**```
 i =0; i<40; i++)
``````
    {
``````

```**```
for
```**```
(
```**```
int
```**```
 k = 0; k<40;k++)
``````
        {
``````

```**```
if
```**```
(rand()%2) tablica[i][k] = 
```**```
false
```**```
;
``````

```**```
else
```**```
 tablica[i][k] = 
```**```
true
```**```
;
``````
        }
``````
    }

po czym wyświetlam ją jako zbiór kwadracików (1 - zielony, 0 - przezroczysty).

Następnie sprawiam, że "spadają" na dół (przenoszę wszystkie wartości 1 z kolumny na sam jej dół).

Zauważyłem, że każda wygenerowana macierz ma 1 i tylko 1 zielony kwadracik w skrajnie lewej kolumnie. Przed "opadaniem" jest na różnych wysokościach, zwykle coś koło 6, 7 wiersza.

Ciekawi mnie z czego to może wynikać?

#matematyka #programowanie #cpp
d.....n - Mireczki taka sprawa:

generuję sobie w programie macierz liczb, każda o wa...

źródło: comment_JU8Q4xAM3A7Eaw7KNDSCOevbOXyvJpLI.jpg

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Vetinari: Nie rozumiesz mnie. Chodzi mi o rand i srand w C++ jak ktoś teraz programuje nie warto tego używać bo to naleciałość z C skoro C++ ma generowanie z różnymi rozkładami, różnymi silnikami w standardzie.
  • Odpowiedz
@sylwke3100: ale, ta macierz jest za każdym razem inna, co mi na razie w zupełności wystarcza (wypełniam ją w ten sposób tylko, żeby przetestować to opadanie), tylko zaciekawiła mnie ta zależność.
  • Odpowiedz
dyskusja akademicka, która w żaden sposób nie przybliża do rozwiązania problemu. rand sobie może być słaby, ale nie aż tak

u mnie działa

0 0 0 0 1 1 0 1 1 1 1 1 0 1 1 1 0 0 0 0 0 0 0 1 0 1 0 0 0 1 1 1 1 0 1 1 0 0 1 0

0
  • Odpowiedz
@duffman: Masz zupełnie inny problem niż myślisz, że masz. Pętle wskazują, że powinno być 40 kolumn i 40 wierszy. Zadałem sobie trud i policzyłem kolumny - razem z tym pojedynczym kwadracikiem masz ich 41. Musisz się zastanowić skąd się bierze ta dodatkowa, zdegenerowana kolumna w widoku.
  • Odpowiedz