Wpis z mikrobloga

#programista15k #programowanie #pracait #korposwiat #java #programista25k #kryzysit #pracbaza

Zrobilibyście takie zadanie na poziomie 2 klasy studiów / stażu / juniora w 30 minut? Zadanie algorytmiczne na poziomie EASY.

Ja jako Senior java dev powiem wam, że wymiękam, nawet w 2h nie zrobie tego inaczej niż przez brute-force co będzie zbyt wolne

Takie zadanka teraz dają dla seniora :/

Given two strings text1 and text2, return the length of their longest common subsequence. If there is no common subsequence, return 0.

A subsequence of a string is a new string generated from the original string with some characters (can be none) deleted without changing the relative order of the remaining characters.

For example, "ace" is a subsequence of "abcde", but "aec" is not because relative order was changed

A common subsequence of two strings is a subsequence that is common to both strings.

Example:

Input: text1 = "abcde", text2 = "ace"

Output: 3

Explanation: The longest common subsequence is "ace" and its length is 3.
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nad__czlowiek: To akurat tak, bo zadanie ze studiów pokazywane na wykładzie. Robiłem co najmniej 10 cięższych zadań z LCS, bo jest ich pełno.
No ale rzeczywiście jak się nie widziało takiego zadania, to może być ciężko
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek: Trzeba trochę tych zadań przerobić, że szablony rozwiązań znać, bo tak od strzała raczej nie zrobisz. Ale, żeby Senior nie mógł takiego zadania ruszyć to jaki to senior?
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek nie żebym to umiał zrobić od buta bo nie jestem programistą, tylko do porównania się przyczepię bo zadania algorytmiczne na 2 roku studiów przewyższają ten problem swoim skomplikowaniem o całe rzędy większości xD
  • Odpowiedz