Wpis z mikrobloga

2 Listu do Tymoteusza:

A to wiedz, że w ostatecznych dniach nastaną trudne czasy. (2) Ludzie bowiem będą samolubni, chciwi, chełpliwi, pyszni, bluźniący, nieposłuszni rodzicom, niewdzięczni, bezbożni; (3) Bez naturalnej miłości, niedotrzymujący słowa, oszczercy, niepowściągliwi, okrutni, niemiłujący dobrych; (4) Zdrajcy, porywczy, nadęci, miłujący bardziej rozkosze niż Boga; (5) Przybierający pozór pobożności, ale wyrzekający się jej mocy. Takich ludzi unikaj. (6)

Kurde, wszystko się zgadza ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Z takich bowiem są ci, którzy wkradają się do domów i usidlają naiwne kobietki obciążone grzechami, wiedzione przez rozmaite pożądliwości; (7) Które zawsze się uczą, a nigdy nie mogą dojść do poznania prawdy. (8) Jak Jannes i Jambres sprzeciwiali się Mojżeszowi, tak też oni sprzeciwiają się prawdzie, ludzie o wypaczonym umyśle, odrzuceni jeśli chodzi o wiarę. (9) Lecz daleko nie zajdą, bo ich głupota będzie jawna dla wszystkich, jak to się stało i z tamtymi.

Czy mowa tutaj o (nie wszystkich) Świadkach Jehowy, księżach chodzących po kolędzie, kaznodziejach zarabiających potężne pieniądze ( https://www.youtube.com/watch?v=9LtF34MrsfI ), ludziach (w tym księża) prowadzących kanały na YT itd?
#biblia #bog #jezuschrystus #czasyostateczne #swiadkowiejehowy #katolicyzm #chrzescijanstwo
n_____S - 2 Listu do Tymoteusza:
A to wiedz, że w ostatecznych dniach nastaną trudne ...
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

oszczercy

Kurde, wszystko się zgadza ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@n_____S: Nienawiść nie jest dobrym motywatorem. Upominam cię kolejny raz byś odstąpił od takich wpisów, stos kłamstw i oszczerstw narasta, a sprostowań nie widziałem.
  • Odpowiedz
  • 0
@korell: (nie wszystkich). Jaka nienawiść? Nie wmawiaj mi odczuwania nienawiści, bo jej nie odczuwam. Niektórzy z wymienionych grup pasują mi do tego fragmentu listu (szczególnie ci popularni, ważni, bogaci).

stos kłamstw i oszczerstw narasta, a sprostowań nie widziałem.

Mocne słowa
  • Odpowiedz
@n_____S: Może to wynika ze złej składni, ale napisałeś "(nie wszystkich)", mówiąc tylko o ŚJ. Gdzie bardziej odpowiednie byłoby napisanie "nieliczni", bo jestem przekonany, że w każdej wspólnocie chrześcijańskiej nieliczni są zainteresowani zarabianiem pieniędzy i życiem w luksusie.
A nie ma też wspólnoty, która by była wolna od takich osób, więc po co krytykować akurat te?

Jaka nienawiść?

Ogromna część twoich wpisów to krytykowanie KK, a jako argumentów używasz fragmentów
  • Odpowiedz
@n_____S:

Mocne słowa

O ironio, to twoje słowa są mocne. Około połowa twoich wpisów o wierze to atakowanie KK i kłamstwa na jego temat. Nie uważasz, że to słaba proporcja?
  • Odpowiedz
  • 0
@korell: Zwróć uwagę, że wyraźnie napisałem '(nie wszystkich)', wskazując na pewne przypadki, a nie generalizując. To Ty przypisujesz temu wpisowi ogólną krytykę KK, co wydaje się być Twoją interpretacją, a nie moją intencją. Co więcej, jeśli ktoś naprawdę kieruje się miłością, to czy nie powinien unikać pochopnych osądów i wszędzie doszukiwania się ataków na KK? Moje wpisy odnoszą się do konkretnych postaw, które, niestety, można spotkać w różnych środowiskach, niezależnie
  • Odpowiedz
  • 0
@korell:
Niech każdy czytający sam uzna czy to kłamstwa i oszczerstwa. W tej chwili nie ma zakazu krytyki KK (no, chyba, że na wykopie ( ͡° ͜ʖ ͡°)), ale w różnych okresach historycznych krytyka Kościoła Rzymskokatolickiego była mocno ograniczana, a osoby, które ją wyrażały, często spotykały się z konsekwencjami.
  • Odpowiedz
@n_____S: Dobrze, w takim razie zostawię tylko przykład takiego kłamstwa dla czytających, żeby nie zostali zwiedzeni.

Napisałeś na przykład o KK:
"tam nawet wierząc w Jezusa Chrystusa, ale popełniając grzech śmiertelny i nie idąc do spowiedzi, idziesz od razu po śmierci do piekła"
"Katolicy rzeczywiście narzucili sobie dodatkowe warunki
  • Odpowiedz
  • 1
Kierowałem się tym:

KKK 1456: „Spowiedź jest sakramentem, przez który wierni, żałując za grzechy, otrzymują przebaczenie i pojednanie z Bogiem oraz z Kościołem. W sakramencie pokuty, penitenci wyznają swoje grzechy przed kapłanem, który udziela im rozgrzeszenia w imieniu Boga. Bez tego sakramentu nie można odzyskać łaski utraconej przez grzech śmiertelny.”

"tam nawet wierząc w Jezusa Chrystusa, ale popełniając grzech śmiertelny i nie idąc do spowiedzi, idziesz od razu po śmierci do piekła"
Jest
  • Odpowiedz
  • 1
@korell: Wg Kościoła Rzymskokatolickiego osoba, która przestała chodzić do kościoła, po jakimś czasie popełniła grzech śmiertelny, potem nawróciła się do Boga i naprawdę uwierzyła, przyznała się przed Bogiem do swoich grzechów, ale bez mocnego postanowienia przystąpienia do spowiedzi sakramentalnej, zostanie potępiona! Spowiedź sakramentalna jest kluczowa do odzyskania pełnej jedności z Bogiem po grzechu śmiertelnym!
  • Odpowiedz
@n_____S: Przepraszam za może zbyt agresywny ton, ale wciąż przeinaczasz to co widzisz i próbujesz to sformułować pod swoją tezę, tak by zatwardzić serce. Ja widząc to tracę łagodność, ale spróbuje jeszcze raz.

Kierowałem się tym

Czy w tamtym wpisie to wkleiłeś? Czy znalazłeś to na szybko i teraz mówisz, że tym się kierowałeś? Odpowiedź samemu sobie, a nie mi.

Jest czarno na
  • Odpowiedz
@n_____S dlaczego w praktycznie każdym poście atakujesz księży? W tym tak samo wsadzasz Jechowych do jednego worka z księżmi. Jest wolność słowa i pisz co chcesz ale nie taguj #katolicyzm bo wyglądasz jak jakiś pasywno agresywny wojujący protestanta. Zielonka wyżej też dobrze to podsumowała
  • Odpowiedz