Wpis z mikrobloga

@NaczelnyWoody: Ehhh a u mnie to ja sie musialem "prosic" lasek z kadr o pismo. No ale takie mamy przepisy.
Bo jacys debile z sadu moga se zinterpretowac ze samo wyslanie pisma jest namowa. A za "namowe" groza srogie kary.
  • Odpowiedz
@NaczelnyWoody: No chyba tak. 20 lat jestem na rynku pracy. Wiekszosc na UoP (1,5 roku na UZ) i nie narzekam. jak mi sie cos nie podobalo to rzucalem papierami. Wiec chyba lubie skoro sam ustalam czy pracuje na zasadach jakie mi odpowiadaja.
  • Odpowiedz
czy na UZ czy na UoP nie ma to znaczenia, zrezygnować z podwyżki musiałeś sam podpisując papiery o rezygnację z PPK

@NaczelnyWoody: jakiej podwyzki? Mowisz o tej czesci ktora pracodawca placi? No wiesz... jakbym zarabial minimalna to kazdy grosz by sie pewno liczyl. Ale jako ze nie zarabiam minimalnej a moj pracodawca to nie januszex to wlaczyl mi sie rigcz. No bo skoro moj pracodawca mnie nie dyma to dlaczego
  • Odpowiedz
korzystanie z PPK jako dymanie pracodawcy xD loda z własnej woli też mu robisz? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@meister_chlepka: NIe ale on mi placi nawet to czego placic nie musi. Czy to oznacza ze on mi loda robi?

Po prostu niektorzy maja rigcz. I jak ktos mi krzywdy nie robi to ja mu tez nie
  • Odpowiedz
Mialem dokładnie taką sytuacje. Powiedziałem ze chce do PPK to mi kazali wypełnić wniosek. Po jakimś czasie dzwonię do biura o oni ze maja moją rezygnacje w papierach. Opisałem tą sytuacje w skardze do PIP i nic z tym nie zrobili. Pip w ogóle jest nieskuteczny. Udowadniałem ze podsuwali do podpisu wypowiedzenia in blanco i tez mieli to w dupie.
  • Odpowiedz
@gorzki99 Przykro patrzeć na to co piszesz - wygląda na trolling ale jeżeli to prawda to powineneś przemyśleć parę spraw tak jak ludzie tutaj piszą
  • Odpowiedz
Sam nie korzystam z PPK, podobno opłaca się zostać i wyjmowac pieniądze co jakiś czas i wkładac ile realnei można zarobić w skali roku tym sposobem ? Bo jak mam zawaracac gitarę jakimiś wnioskami/pismami dla 100zł rocznie to ja to p------ę.
Mam 4300 netto 6000 brutto UOP.
  • Odpowiedz
@niebadzogrem: Przecież pismo składasz jedno, o wstąpienie do PPK i to tylko, jeśli się wypisałeś (inaczej nawet tego nie musisz). Całą resztę ogarniasz normalnie zdalnie na komputerze na koncie.
  • Odpowiedz
@bukimi @niebadzogrem nie do końca, w sensie jak masz ppk w PKO to będziesz musiał iść 1 raz do oddziału dodać instrukcje płatniczą do rejestru (czyli wypełnić papiery) żeby móc potem zdalnie wypłacać. Oczywiście i tak warto ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
@niebadzogrem: w ppk biorą ci 2% wypłaty brutto a pracodawca dokłada 1,5% twoje pensji brutto. Jak wypłacasz środki to tracisz 30% tego co wpłacił pracodawca i jeszcze musisz zapłacić 19% podatku dochodowego od pozostałych środków. Czyli w skrócie coś tam zyskasz ale niewiele.
  • Odpowiedz