Wpis z mikrobloga

Bardzo długo broniłem się przed wejściem w inwestowanie na giełdzie. Okres studiów i egzaminy związane z GPW skutecznie mnie zraziły...

Natomiast moja sytuacja materialna powoli się stabilizuje. Chciałbym zacząć kupować akcje za małe kwoty, aby ogarnąć cały ten system.
Na początek w zupełności wystarczy #ike , które obsługiwałbym za pomocą konta w #xtb

Poniżej przedstawie przykład, bardzo was proszę o potwierdzenie, czy dobrze rozumuje.

1. Powiedzmy, że kupiłem 16 września 2024r akcje Dębicy DBC, które wtedy kosztowały 100zł. Powiedzmy, że kupiłem 10 akcji, czyli zapłaciłem 1000zł. Chcę je dzisiaj sprzedać, kurs to 84.40zł. Więc byłbym stratny o 10*15.60=156zł. Te pieniądze wracają do mojego wirtualnego portfela i mogę kupić akcje jakiejś innej firmy za 844zł? Nie ma tutaj po drodze jakichś ukrytych opłat / prowizji?

2. Czy jeżeli powiedzmy za 5 lat uzbiera mi się 150.000zł i chciałbym je wypłacić, to po prostu pobieram wygenerowanego przez xtb PITa i płace 19% podatku NETOO. Czyli wpłaciłem powiedzmy 70tys. 150-70=80tys. podatek 15.200zł.

I to jest naprawdę takie proste? Po prostu rejestruje konto, wpłacam kasę, kupuje akcje i patrzę co się dzieje. Czy tracę czy zyskuje. Jak mi się odechce to sprzedaje akcje, wypłacam siano i płace 19% podatku?

Ogólnie wszystko skonsultowałem z czatem GPT, ale wolę jeszcze dopytać ekspertów :D
#xtb #gielda
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Zoltafik: Teraz jeszcze przeczytałem o IKZE, i to chyba byłoby dla mnie lepsze, bo prowadzę działalność i nie wykorzystuje kwoty wolnej od podatku. Szczególnie gdy chce zacząć obracać małymi kwotami.
  • Odpowiedz
Te pieniądze wracają do mojego wirtualnego portfela i mogę kupić akcje jakiejś innej firmy za 844zł? Nie ma tutaj po drodze jakichś ukrytych opłat / prowizji?

@Zoltafik: Na XTB, jeśli inwestujesz w swojej walucie, masz bez prowizji do 100k euro miesięcznego obrotu. Także w całości.
  • Odpowiedz
@Zoltafik:
1. to co uzyskasz na sprzedaży możesz ponownie zainwestować, nie ma opłat poza ewentualnym przewalutowaniem za zagraniczne akcje/etf
2. w przypadku ike nie ma żadnego PITa, xtb samo odprowadza podatek jak wypłacisz przed 60 rż
  • Odpowiedz
  • 0
2. w przypadku ike nie ma żadnego PITa, xtb samo odprowadza podatek jak wypłacisz przed 60 rż

@pepedros: Czyli ja na konto dostanę od razu pomniejszoną kwotę o ten podatek?
  • Odpowiedz
  • 1
nawet jak nie wypłacisz w ogóle nic z rachunku w ciągu roku to i tak musisz zapłacić podatek, jeżeli miałeś zysk oczywiście.

@Szmaragdowy_Czlowiek: Na pewno? Z tego co czytam to podatek jedynie przy przedwczesnej wypłacie.
  • Odpowiedz
  • 1
poziom studiów ekonomicznych teraz jest tak niski

@bart40404: TAK TAK i TAK

że tego się nie uczycie na studiach

@bart40404: Uczyliśmy się o hossie bessie i innych pierdołach teoretycznych. W praktyce nikt tego nie uczył, dlatego miałem pytania o podstawowe rzeczy.
  • Odpowiedz
I to jest naprawdę takie proste? Po prostu rejestruje konto, wpłacam kasę, kupuje akcje i patrzę co się dzieje.

@Zoltafik: To jest nawet prostsze, bo jak wybierasz GPW to nie trzeba patrzeć, bo wiadomo że spada ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Tak, to jest takie proste jeżeli chodzi o same operacje na rachunkach maklerskich. IKE albo IKZE to nie do końca alternatywy, bo można mieć i jedno
  • Odpowiedz
  • 0
IKE albo IKZE

@CultedelaRaison: Jestem jeszcze młody, niespełna 30 lat. Więc na razie nie będę się pakował w IKZE. Mam działalność, mógłbym to odliczyć od podatku, ale obawiam się, że np za 3 lata będę potrzebował tych pieniędzy, więc mniej podatku zapłacę korzystają z IKE.
  • Odpowiedz
@Zoltafik: Poruszasz kilka kwestii i widać, że nie ogarniasz do końca co się z czym je (a przez to że poruszasz kilka kwestii, to osoby, które Ci odpisują też widać, że nie zawsze piszą prawdę)
A więc jest tak:
- płacisz podatek od zrealizowanego zysku - 19% (natomiast przy IKE póki nie zrobisz wypłaty z IKE przed ukończeniem 60 lat to nie płacisz podatku od zysku)
- broker może pobierać prowizję za otwieranie
  • Odpowiedz