Wpis z mikrobloga

@DwaJedenTrzy: jakiś czas temu czytałem, że gdzieś w UK uprościli na maxa podział. Są tylko 2 kontenery: Do recyklinku i Nie do recyklingu i tyle, a nie 10 kontenerów, że trzeba się doktoryzować z wyrzucania śmieci.
  • Odpowiedz
@DwaJedenTrzy: Ile ty z-------z gaci rocznie że raz w roku worka ciuchów nie możesz przy okazji zawieźć do punktu jakiegoś?

To taki wielki problem, że cały świat ci się zawali nad głową?
  • Odpowiedz
@DwaJedenTrzy: to niestety nie jest problem UE, która jest źródłem dyrektywy. Tekstylia po prostu warto recyklingować, tak jak papier, szkło czy puszki po napojach. Problemem są polscy politycy, którzy postanowili wdrożyć dyrektywę najgorzej jak się dało, czyli nakazując wycieczki z podartym tshirtem do pszok, zamiast pomóc samorządom w lepszej organizacji zbierania tych odpadów.
  • Odpowiedz
  • 2
@hot_tomek: Aleś przykład wybrał - produkcja cementu. Emisja Co2 w UE jest niższa bo cement dla Europy jest importowany z chin. Poza tym co te wykresy mają do konieczności jeżdżenia z gaciami na PSZOK?
  • Odpowiedz
to niestety będzie martwe prawo

@SpasticInk: gdyby było po prostu martwe, to pół biedy. Gorzej, że jak ktoś podarte jeansy ciepnie do zmieszanych, to odbiorca śmieci odmówi odebrania. Albo jak padnie i tak kiepski system zbierania używanych ciuchów, bo do kontenerów trzeciego sektora wszyscy będą teraz pchać podarte gacie.
  • Odpowiedz
@Kj5s6f2dk7s54o: pewnie tak będzie w domach jednorodzinnych na zadupiu. Znajomi ode mnie powiedzieli, że będą ciepać ciuchy np. do kontenerów PCK bo koło nich nawet nie ma w bliskiej odległości żadnego Pszoka. Albo ludzie w podobnej sytuacji gdzieś inndziej bedą wywalać, więc zrobi się jeszcze większy syf.
Ja akurat mieszkam w bloku i jakiś ciuch wywalam od wielkiego dzwona, więc wyląduje w zwyczajnym kontenerze, o ile w ogóle, bo dobry
  • Odpowiedz
Nowe zasady segregacji śmieci to prawdziwy triumf absurdu nad zdrowym rozsądkiem.

@DwaJedenTrzy: a na Łotwie na przykład są tylko 2 rodzaje pojemników - do recyklingu (plastik, papier, metale, szkło) i pozostałe (tzw. zmieszane). Można? Widocznie można.
  • Odpowiedz
Ile ty z-------z gaci rocznie że raz w roku worka ciuchów nie możesz przy okazji zawieźć do punktu jakiegoś?

To taki wielki problem, że cały świat ci się zawali nad głową?

@hot_tomek: wykopki są głupsze niż ustawa przewiduje.
Dzisiaj gacie, jutro będziecie do osobnego kubła dawać obierki po warzywach a do innego po owocach, bo coś tam, a jak nie, to podwójna opłata.
W tym kraju jest jak jest, bo
  • Odpowiedz
wykopki są głupsze niż ustawa przewiduje.

Dzisiaj gacie, jutro będziecie do osobnego kubła dawać obierki po warzywach a do innego po owocach, bo coś tam, a jak nie, to podwójna opłata.

W tym kraju jest jak jest, bo jeden debil z drugim przytakuje każdemu przykręcaniu śruby ("hahaha, jakim trzeba być upośledzonym, żeby nie potrafić zakrętki odkręcić od butelki), każdemu kretyńskiemu wymysłowi urzędasów, żeby tylko dać upust na wykopie, jaki to on nie
  • Odpowiedz
@To_ja_moze_pozamiatam: U mnie zawsze jest recykling. Wszystkie ciuchy potem wykorzystuje jako robocze albo pocięte na szmaty przydatne w garażu czy coś. Jakoś nikt nie narzeka na to że raz w roku trzeba odebrać choinki na moje jak by robili to samo z ciuchami dając specjalny worek i odbierając go raz w roku o odpowiedniej dacie.
  • Odpowiedz
@hot_tomek też tak robię ale te zdegradowane do podomek ciuchy czy szmaty też trzeba kiedyś wywalić. Nie dziwię się jednak ludziom w blokach że muszą trzymać kolejna stertę w domu albo gdzieś specjalnie jechać. Chociaż tu ratują ich wspomniane kontenery PCK kryte nie są tylko na używane ciuchy ale ogólnie chyba na tekstylia
  • Odpowiedz