Wpis z mikrobloga

Właśnie słucham, że dzielni przedsiębiorcy chcą likwidacji dnia wolnego za święto przypadające w sobotę.
Cały świat się zastanawia czy nie przejść na 4 dniowy tydzień pracy a oni najlepiej by chcieli, żeby ludzie j----i 365 dni w roku.
#prawo #pracbaza
  • 71
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

ale wiesz, że mniej w pracy to mniej zarobisz

Im szybciej ludzie wpadną w drugi próg podatkowy tym szybciej będą chcieli więcej wolnego
  • Odpowiedz
@apeee: A mnie zastanawia dlaczego nie jesteś pracodawcą, który już teraz oferuje 4 dniowy tryb pracy? powiedz mi proszę, dlaczego tego nie robisz?

I to nie jest przytyk, ale zastanów się tak głębiej dlaczego tak jest.
  • Odpowiedz
Ogólnie nie rozumiem czemu nie liczą się też niedziele.

@niezawysoki: Niedziele się nie liczą, ponieważ jak paręnaście lat temu ustanawiali wolne za wczorajszy "dzień sześciu króli" to skasowali w zamian rekompensatę za święto przypadające w niedzielę. Dlatego pozostało tylko za sobotę.

Oczywiście, co do 4-dniowego tygodnia pracy to absolutnie racja - siła nabywcza wynagrodzenia spadłaby (czyli odwrotnie mówiąc - inflacja znów w górę) bo przy takiej samej ilości pieniądza mamy
  • Odpowiedz
@apeee: ale realnie ten przepis jest durny xd. Z tego co pamiętam to w ogóle miało być tak, że wolna sobota za święto będzie za święto 3 króli. Ale TK (jeszcze przed PiSem) uznał, że to niezgodne z konstytucją¯\(ツ)/¯. Teraz jeśli święto wypada w sobotę dostajesz dzień wolny, a jak w niedzielę to nie xD. Because fuck logic, that's why.
Ogólnie mi tam nie przeszkadza, ale logiki w tym brak.
  • Odpowiedz
Cały świat się zastanawia czy nie przejść na 4 dniowy tydzień pracy

@apeee: co ty p--------z chłopie xDDD
Dawno była pora wydorośleć i oswoić się z faktem, że w życiu się z--------a xD
  • Odpowiedz
  • 3
@apeee tak, bo to skrajnie glupi i nielogiczny przepis. ¯_(ツ)_/¯
I nie caly świat wprowadza 4 dniowy tydzień pracy, tylko kilka lewackich krajów zgniłego zachodu rozważa taką opcje.
  • Odpowiedz
@apeee: Jak już, to dzień wolny przypadający w sobotę powinien być "oddawany" tak samo jak dzień wolny przypadający w niedzielę. Nigdy nie rozumiałem, czemu w soboty przepada.
  • Odpowiedz
  • 13
@Tomekmoskwa: dobrobyt nie bierze się z pracy, tylko z rozwoju i automatyzacji. Przeciętny człowiek ma teraz do dyspozycji moc obliczeniową większą od mocarstw zimnowojennych i możliwości podróży jak przedwojenna klasa arystokracja, a jakoś pracujemy o połowę mniej.
  • Odpowiedz
  • 2
@apeee no ale rząd bardzo chętnie daje dni wolne. Płaci pracodawca. I to co za każdym razem podkreślam, nie chodzi o to że pracownik nie ma mieć wolnego, tylko o to dlaczego koszty tego wolnego są przerzucane na pracodawcę. Np wigilia. W wielu firmach pracownicy mają urlop bo firmy nie pracują. Jak zrobią wolne w wigilię odgórnie to pracodawca będzie musiał dać dodatkowy dzień wolny za który ktoś zapłaci.
  • Odpowiedz