Wpis z mikrobloga

Właśnie słucham, że dzielni przedsiębiorcy chcą likwidacji dnia wolnego za święto przypadające w sobotę.
Cały świat się zastanawia czy nie przejść na 4 dniowy tydzień pracy a oni najlepiej by chcieli, żeby ludzie j----i 365 dni w roku.
#prawo #pracbaza
  • 71
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@apeee: Gdyby nie te wszystkie dni wolne i Polacy pracowaliby dłużej to bylibyśmy największą gospodarką Europy! Lewactwo najlepiej by chciało, żebyśmy pracowali tyle co Niemcy, a wiadomo, że upadają.
  • Odpowiedz
  • 1
@Strus też się zastanawiałem ale tak jest dlatego, że sobota jest traktowana jak dzień roboczy. Tzn możesz mieć rozkład pracy od poniedziałku do piątku albo np od wtorku do soboty. I teraz chodzi o to, że każde święto przypadające w dzień inny niż niedziela obniża wymiar czasu pracy o 8 godzin.
Weźmy 4 tygodnie i osobę 1 która pracuje 8h od poniedziałku do piątku i osobę 2 która pracuje od wtorku
  • Odpowiedz
@apeee: iNnoWaCyJnA pOlSkA gOsPodArka 🇵🇱

To równia pochyła. Janusze nie rozumieją inwestycji innych niż firmowa fura, wakacje i nieruchy. Fuzje, przejęcia, R&D, rozwój?
Neee, naściągać imigrantów i wyciskać jak cytrynki. Tylko Mariusz w Brajton miał więcej praw w UK jako migrant niż Polak w Polsce na UoP. Obozy pracy w Polsce soon.
  • Odpowiedz
@apeee: Dlatego właśnie zaleje nas masa pajetów z Balgladeszu, Indii, i innych dziwnych krajów. Oni nie obchodzą naszych świąt, praca dłużej niż 8h dziennie po 6 dni w tygodniu to dla nich też nie problem, a Janusze zadowoleni bo znaleźli sobie nowych niewolników. Mimo że zupełnie zgadzam się z Tobą, to nasi Janusze prędzej się skichają w gacie niż dopuszcza do 4 dniowego dnia pracy, a najbardziej poszkodowany na końcu
  • Odpowiedz
@Tomekmoskwa a ja mam w dupie pieniądze i dobrobyt, bo i tak w obecnym świecie nie da się zarobić na nic porządnego, ceny są tak kosmiczne że dorobisz się co najwyżej garba. Wolę przeżyć to życie bez ambicji i robiąc co chcę na urlopach. Nagradzani są pasożyty a nie ludzie którzy pracują i do czegoś dążą
  • Odpowiedz
Cały świat się zastanawia czy nie przejść na 4 dniowy tydzień pracy

@apeee: oprócz odklejonych skrajnych lewakow którzy wszędzie mają 5% poparcia to nikt tego nie bierze na poważnie.
  • Odpowiedz
@Iperyt: akurat rozwój bierze się z odwrotności zap*erdolu jaki tu niektórzy wysławiają. Potrzebujesz kapitału i ludzi którzy mają czas na abstrakcyjną prace naukową. Wszyscy śmieją się z tego, że komputery kwantowe są bezużyteczne i to strata pieniędzy, zapominając że to samo mówiono o komputerach binarnych i internecie w poprzednim wieku.
  • Odpowiedz
@apeee: przecież to może dosłownie 2-3 dni w roku. Pewnie chodzi o zasadę. Etat raczej powinien być zmniejszony żeby było życie po pracy. Kwestia też dojazdów, jak ktoś ma dalej do pracy to lepiej mieć mniej zmian po więcej godzin przy tym samym wymierze pracy
  • Odpowiedz