Aktywne Wpisy
Guadalajara +170
W końcu się zdecydowałam i kupiłem mieszkanie :) co prawda w Katowicach a nie w Krakowie (jak wcześniej zakładałem), ale udało się sporo urwać od ceny ofertowej, warto dzwonić i negocjować aż ktoś spuści z ceny. Fajna lokalizacja zaraz przy Trzech Stawach, będzie gdzie z pieskiem na spacery chodzić. Pracuję zdalnie, więc wolałem już osiedlić się w Kato niż kredytować się dużo więcej, a połączenia do Krakowa też są dobre. Wreszcie na
Beznazwyy +195
Sprawność mechaniczna silników spalinowych w peaku dochodzi do 90%.
Jest to praktycznie nieznany fakt, często przykrywany informacją o niskiej sprawności cieplnej.
Panuje opinia, że silnik pozbawiony strat energii, takich jak tarcie, osiągnąłby 100% sprawność cieplną. Jest to jednak bzdura stojąca w sprzeczności z drugą zasadą termodynamiki. Taki silnik, pracując w cyklu Otta ze stopniem sprężania 10, nie byłby w stanie osiągnąć sprawności cieplnej nawet na poziomie 50%.
Nagrałem krótki materiał o sprawności mechanicznej, który
Jest to praktycznie nieznany fakt, często przykrywany informacją o niskiej sprawności cieplnej.
Panuje opinia, że silnik pozbawiony strat energii, takich jak tarcie, osiągnąłby 100% sprawność cieplną. Jest to jednak bzdura stojąca w sprzeczności z drugą zasadą termodynamiki. Taki silnik, pracując w cyklu Otta ze stopniem sprężania 10, nie byłby w stanie osiągnąć sprawności cieplnej nawet na poziomie 50%.
Nagrałem krótki materiał o sprawności mechanicznej, który

- za każdym razem jak coś wynoszę to muszę notować w piwnicy, do jakiego pudełka co kładę żeby później uzupełnić plik,
- sprawa zaczyna się sypać jak biorę dużo rzeczy i później na nowo trzeba wszystko notować gdzie co jest odłożone lub sprawdzać gdzie było wcześniej.
Zastanawiałem się nad jakąś może metkownicą elektroniczną albo czymś podobnym, ale postanowiłem zapytać o wasze rozwiązania. Może macie u siebie jakoś to fajnie zorganizowane?
#magazyn #piwnica #organizacja #pytaniedoeksperta #pytaniezdupy #zrobtosam #elektronika #budownictwo #remontujzwykopem #narzedzia #kiciochpyta #problemypierwszegoswiata #protip
Sprzętu mam tyle że można firmę budowlaną otwierać, ale jak mam szukać pistoletu do kleju to szybciej mi jest kupić byle jaki z castoramy ( ͡° ʖ̯ ͡°)
To samo z próbówkami (na bank mam kilkanaście co najmniej)
Cześć narzędzi w garażu, część w magazynie 3 km dalej, a część w domu.
Zbieram się za porządki od roku, ale na