Aktywne Wpisy
Akurat praca nie związana z IT, ale dodałem tagi, może więcej ludzi się wypowie, szczególnie ludzi zarabiających dużo.
Obecnie ponad pół roku pracuje w nowej firmie - 3 miesiące okres próbny i teraz umowa na rok. W sumie taka zwykła praca w przemysł/automotive i zwykle zarobki - okolice średniej.
Na plus, że firma ma fajną atmosferę, nie ma dużo korporacyjnych pierdół. Jest kasa na szkolenia i jakieś ciekawe wyjazdy firmowe. Pomijając zarobki, które
Obecnie ponad pół roku pracuje w nowej firmie - 3 miesiące okres próbny i teraz umowa na rok. W sumie taka zwykła praca w przemysł/automotive i zwykle zarobki - okolice średniej.
Na plus, że firma ma fajną atmosferę, nie ma dużo korporacyjnych pierdół. Jest kasa na szkolenia i jakieś ciekawe wyjazdy firmowe. Pomijając zarobki, które

Lolenson1888 +119
Tydzień w kołchozie odbębniony, zakupy na przyszły tydzień zrobione i czekam se na Radomiaka z Legią z piwkiem w dłoni.
Można? Można
#mecz
Można? Można
#mecz
źródło: 661A604B-9B02-4025-A6BD-00BB28910C18
Pobierz

Po ostatnich wpisach dot. budowy domu z firmy "Sendom" dostałem lekkiej depresji. Chodzi o łączne koszta - 700 tys. zł! Za takiej wielkości dom, bez garażu i działki. Jak ja mam sobie w życiu poradzić? Mam 25 lat, zarabiam 6000zł netto na umowie zlecenie, bo jeszcze mam status ucznia. Miesięcznie odkładam 500-1500zł na IKE, a resztę trzymam na koncie. Mieszkam z rodzicami, mam auto za około 15 tysięcy i dojeżdżam do pracy 30km. Różowa podobnie - 5000zł netto, też na zleceniu. Nie dostaniemy nic od rodziców, działki, mieszkania, domu, ze wsparciem finansowym też będzie ciężko. Pracuję od około 1.5 roku, chciałbym się hajtać, ale koszty wesela też mnie przerażają, trzeba liczyć pewnie z 50k i to na takie mniejsze. Co ja mam robić? Hipoteka na taki dom przy wkładzie własnym 140k!! Na który będziemy zbierać z 5 lat, to rata 4400 na 30 lat. Oszczędzam teraz ile się da, ale ciężko to wszystko widzę, zaraz skończy się ulga na pit i będę musiał przejść na UoP, co pewnie będzie się wiązało ze spadkiem zarobków. Pracuję w IT, ale nie jako programista - to też mi przysparza widmo braku jakiejkolwiek stabilności zatrudnienia. Żałosna sytuacja rządowa z BK0% jeszcze bardziej mnie dobija. Kompletnie nie wiem co mam ze sobą zrobić w życiu. Jak wy się na to zapatrujecie? Co mogę zrobić? Przechodzić na UoP i ładować się w kredyt na 30 lat na mieszkanie 40m?
#budowadomu #budownictwo #programista15k #programowanie #zalesie #pytaniedoeksperta #nieruchomosci
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: heracinsky
A ogólnie - wywalić za granicę, żyć chwilę jak szczury i uzbierać na wkład. Albo to samo, tylko w kraju. 6k jako para, miesięcznie = 2 lata zbierania. Tyle co nic.
Z tego co widzę, zbierasz na wesele, emeryturę i mieszkanie/dom na raz nie mówiąc już o tym, że chcecie się pewnie doszkalać co swoje kosztuje. Wyznacz priorytety i ich się trzymaj. Najpierw wesele, później zbieracie już razem na mieszkanie, a dopiero na koniec IKE inaczej masz niby wszystko, a tak na prawdę nie masz na NIC.
Ja z żoną już na cele mieszkaniowe odkładamy w obligacjach, ale każdy musi
@mirko_anonim:
Nie dziwię się. W urzędzie stanu cywilnego sprawdzają, czy robisz wesele (musi być też na 50-100 osób). Bez tego nie dostaniecie ślubu.
żalosne że chcą to wprowadzić. Napompowali sztuczne ceny nieruchomości
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: heracinsky
To jest clue problemu. Młodym się wydaje, że będą mieszkać lepiej niż ich rodzice, oczywiście za pożyczone pieniądze. No i oczywiście chata należy się tu i teraz, a nie żeby czekać bo to niefajnie.
@dochodek: ale właśnie o to chodzi że w tym wieku powinni już się budowac i robić dzieci tak żeby do 35 roku mieć 3 dzieci
tylko tak uratuje się demografie w tym
@mirko_anonim: Mnie nie stać na Bugatti ¯\(ツ)/¯
@PedzacaGuma: xDDDDDDDD
Wesele jako pierwsze do w-------a. Skromny ślub i obiad z rodzicami/rodzeństwem jeśli już koniecznie chcą formalizować związek.