Wpis z mikrobloga

Jak wpis @Aeciatko tyle osób zainteresował, to ja wrzucę swoje 3 grosze będąc posiadaczem identycznego przybytku już 2 lata ale z perspektywy zakończenia budowy oraz użytkowania ( ͡° ͜ʖ ͡°) W sumie i tak miałem to w planach

Podpisałem umowę 03.05.2021, dom postawili 15.11.2021, wprowadzenie było 01.04.2022, czyli 11 miesięcy od decyzji o budowie, po pełne zamieszkanie (wszystkie meble, kuchnia, sprzęty, ułożone rzeczy w szafkach). To tak w ekspresie. Kupowałem dom szybciej, więcej sam dom kosztował 429900 wersja bez antresoli z PV (https://sendomsmart.pl/oferta - wersja Comfort+) wrzucam link bo tych domów to jak grzybów po deszczu, stawiają ok. 50 w miesiącu od prawie 4 lat w tych wersjach, więc duża szansa, że jakiś mijaliście ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Łączne koszty bez działki i trawnika, wiaty, kostki, z ogrodzeniem i bramą wyszły ~750k. Mogę później wrzucić więcej info, bo jakieś tam Excele z budowy zachowałem.

A teraz kwestie życia w takim domu. Po 1 dom jest cichy na zewnątrz (dobre wygłuszenie) i głośny w środku. Mimo ruchliwej drogi 100m od domu i torów z drugiej strony 100m jest mega cicho. 25cm wełny, 7cm styropianu i 3 szybowe okna robią robotę. A mam porównanie mieszkając 18 lat w domu szeregowym z grubymi murami z lat 90 oraz przez 5 lat w bloku z wielkiej płyty.

Kwestie utrzymania to ok. 70zł miesięcznie za prąd, czyli 840zł rocznie - taki jest średni rachunek, bo sam dom z 6,4kW paneli produkuje rocznie ok 7500kWh (produkcja 2024). Pobór z sieci przez cały 2024 (od października mam auto elektryczne, więc mocno zaburzony odczyt) 4632kWh, a oddane 5890kWh. Matematykę zostawiam Wam, ale dodam screen z wykresu z bilansem pobór/oddanie w ujęciach miesięczny, bo nadprodukcja jest od marca do października. Zużycie jest duże, bo trzeba wziąć pod uwagę że w domu wszystko mam na prąd tj. ogrzewaniem, płyta, duża 4 drzwiowa lodówka, klimatyzacja, piekarnik, oczyszczalnia ścieków (~300kwh rocznie). I auto które licząc po średnim zużyciu pociągnęło od października 1400kWh ( ͡º ͜ʖ͡º)

Do kosztów dochodzi wywóz z oczyszczalni 100zł raz na rok, ubezpieczenie ~1000zł, podatki ~300zł, przegląd PC 400zł rocznie, filtr do rekuperacji ~150zł rocznie, bakterie do oczyszczalni (trzeba saszetkę raz na miesiąc wrzucić do ubikacji) 50zł rocznie.

Oceniam to na bardzo niskie koszty. W okresie zimowym temperatura w domu to 22 stopnie na dole i 20 na górze (to jest minus ale do tego zaraz przejdę) wilgotność 45-50% się waha. Sama pompa ciepła pobrała ~1200kwh czyli gdyby nie PV to koszt ogrzania domu i podgrzewania wody to jakieś 1400zł rocznie (1,09 kwh kosztuje) + 400 przegląd. To dla tych co mówią że PC doprowadza do bankructwa ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A teraz wady:
Największa są wady konstrukcyjne tj. użycie styropianu na zewnątrz w domu szkieletowym co zamyka dom dyfuzyjnie. Jak będzie za 30-50 lat to się okaże, może będzie grzyb może nie będzie. Jest rekuperacja która wyciąga wilgoć więc tutaj zdania są podzielone jak to będzie w przyszłości. Na razie o żadnym grzybie nie ma mowy
Akustyka pionowa wewnętrzna jest słaba - brak wypełnienia wełną stropu co pewnie by poprawiło akustykę. Pozioma, czyli miedzy pokojami jest całkiem okej.
Brak możliwości przeróbek - dostajemy dom jaki dostajemy i ciężko coś w nim zmienić tj. instalacje, ściany itd.
Trzeba pamiętać że to nie mur, tylko szkielet i trzeba używać specjalnych kołków - chociaż nie wiem czy to minus, bo szafki na ścianie trzymają się dobrze.
Podwykonawcy tj. hydraulicy - @Aeciatko uciekaj od nich jak najprędzej. Współczuje każdemu kto musi mieć z nimi styczność
Podłogi - pływające, trzeba to wszystko równać, kleić itd. Ale to na gwarancji trzeba sendom cisnąć żeby poprawiali

To w sumie tyle z grubsza. Sprawdzałem dom kamera termowizyjną - inspekcja wyszła elegancko, żadnych mostków, facet był pod wrażeniem. Przegląd instalacji elektrycznej też wyszedł poprawnie, wszystko trzyma się normy.

#budowadomu #remontujzwykopem #budownictwo
OptiFinance - Jak wpis @Aeciatko tyle osób zainteresował, to ja wrzucę swoje 3 grosze...

źródło: IMG_20241121_081307

Pobierz
  • 211
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 156
@Czoso: drewniane. Na ich stronce masz przekrój

@MasazProstaty mieszkam 3km od Pucka. Faktycznie w koło domu w obrębie 100m nie ma sąsiadów, głównie krajobraz pól. Do powiatowego jest 3km, do Gdyni do centrum 30 minut. 1km od chaty mam przystanek regio, które latem jeździ co godzinę do centrum Gdyni. Praca zdalna, więc dojeżdżać nie muszę, dziecko do przedszkola 2,5km, w Pucku jest i gastro, siłownia, jakiś tam rynek, sklepy
  • Odpowiedz
@OptiFinance super wpis! Widziałem że wielu osobom właśnie brakowało takiego uzupełnienia;-) i obrazek też dobry:D

Co do kosztów z prądem to masz chyba stare zasady jeszcze?
  • Odpowiedz
  • 19
@MasazProstaty: Dodatkowo Internet 5G 200mbps więc jedna z ważniejszych rzeczy do komfortowego życia jest xD no i do pracy. A poza tym rzeczy zamawiasz do paczkomatu, tak jak i w mieście, do sklepu jest 400m, do biedry 1km, więc 15 minut trzeba się przejść, ewentualnie rowerem w 5 minut się uwiniesz.

A co mnie tu w ogóle wywiozło? Kupiona parę lat wcześniej działka bez większych perspektyw i planów na nią.
  • Odpowiedz
  • 8
@Aeciatko: Nowe. Nie wstawię zestawienie rachunków, bo to długa historia z Energą i jest tam niezły syf, przez to że rok procesowali moją reklamacje, ale ją uznali. Od lipca jest dużo gorzej, myślę czy by nie dodać wiatraka, u nas wieje fest, nawet biedne 2-3kw robiłoby niesamowitą robotę biorąc pod uwagę, że mam elektryczne auto i jeżdżę całkiem sporo.

@pawel_qweewq_1212 wiem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@OptiFinance: Umiesz oszacować wartość całości na zasadzie - sprzedaję dom z działką "jak jest", umeblowany, zabieramy tylko rzeczy osobiste i auto? (wiem, że NIE sprzedajesz, ciekaw jestem wartości tak, jak szacują często na zachodzie).
  • Odpowiedz
  • 14
@Zbyszek_Kudriawcew jedyny przegląd jaki robisz w tym budynku to przegląd instalacji elektrycznej raz na 5 lat. Inne wynikające z prawa budowlanego i wymagane przez ubezpieczycieli nie występuje.

Btw. Mam swoją agencje ubezpieczeniową, także wiem co i jak ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
  • 17
@bialy100k 1,2mln. I myślę że to i tak będzie poniżej ofertowych w okolicy. Obok mnie sąsiad postawił dom. Obok mnie to dosłownie na 2 działce za mną, czyli jego zaczyna się 25m dalej. Dom murowany, większy bo 180m2 ale z garażem w bryle. Za stan deweloperski chce 1,4mln. Działka analogiczna wielkość. A jeszcze ma ogrodzenie do zrobienia, trawnik, jakaś wiatę, bramę. W koło domu na wiatę, kostkę, deszczówkę, równanie i trawnik
  • Odpowiedz