Wpis z mikrobloga

Jak wpis @Aeciatko tyle osób zainteresował, to ja wrzucę swoje 3 grosze będąc posiadaczem identycznego przybytku już 2 lata ale z perspektywy zakończenia budowy oraz użytkowania ( ͡° ͜ʖ ͡°) W sumie i tak miałem to w planach

Podpisałem umowę 03.05.2021, dom postawili 15.11.2021, wprowadzenie było 01.04.2022, czyli 11 miesięcy od decyzji o budowie, po pełne zamieszkanie (wszystkie meble, kuchnia, sprzęty, ułożone rzeczy w szafkach). To tak w ekspresie. Kupowałem dom szybciej, więcej sam dom kosztował 429900 wersja bez antresoli z PV (https://sendomsmart.pl/oferta - wersja Comfort+) wrzucam link bo tych domów to jak grzybów po deszczu, stawiają ok. 50 w miesiącu od prawie 4 lat w tych wersjach, więc duża szansa, że jakiś mijaliście ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Łączne koszty bez działki i trawnika, wiaty, kostki, z ogrodzeniem i bramą wyszły ~750k. Mogę później wrzucić więcej info, bo jakieś tam Excele z budowy zachowałem.

A teraz kwestie życia w takim domu. Po 1 dom jest cichy na zewnątrz (dobre wygłuszenie) i głośny w środku. Mimo ruchliwej drogi 100m od domu i torów z drugiej strony 100m jest mega cicho. 25cm wełny, 7cm styropianu i 3 szybowe okna robią robotę. A mam porównanie mieszkając 18 lat w domu szeregowym z grubymi murami z lat 90 oraz przez 5 lat w bloku z wielkiej płyty.

Kwestie utrzymania to ok. 70zł miesięcznie za prąd, czyli 840zł rocznie - taki jest średni rachunek, bo sam dom z 6,4kW paneli produkuje rocznie ok 7500kWh (produkcja 2024). Pobór z sieci przez cały 2024 (od października mam auto elektryczne, więc mocno zaburzony odczyt) 4632kWh, a oddane 5890kWh. Matematykę zostawiam Wam, ale dodam screen z wykresu z bilansem pobór/oddanie w ujęciach miesięczny, bo nadprodukcja jest od marca do października. Zużycie jest duże, bo trzeba wziąć pod uwagę że w domu wszystko mam na prąd tj. ogrzewaniem, płyta, duża 4 drzwiowa lodówka, klimatyzacja, piekarnik, oczyszczalnia ścieków (~300kwh rocznie). I auto które licząc po średnim zużyciu pociągnęło od października 1400kWh ( ͡º ͜ʖ͡º)

Do kosztów dochodzi wywóz z oczyszczalni 100zł raz na rok, ubezpieczenie ~1000zł, podatki ~300zł, przegląd PC 400zł rocznie, filtr do rekuperacji ~150zł rocznie, bakterie do oczyszczalni (trzeba saszetkę raz na miesiąc wrzucić do ubikacji) 50zł rocznie.

Oceniam to na bardzo niskie koszty. W okresie zimowym temperatura w domu to 22 stopnie na dole i 20 na górze (to jest minus ale do tego zaraz przejdę) wilgotność 45-50% się waha. Sama pompa ciepła pobrała ~1200kwh czyli gdyby nie PV to koszt ogrzania domu i podgrzewania wody to jakieś 1400zł rocznie (1,09 kwh kosztuje) + 400 przegląd. To dla tych co mówią że PC doprowadza do bankructwa ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A teraz wady:
Największa są wady konstrukcyjne tj. użycie styropianu na zewnątrz w domu szkieletowym co zamyka dom dyfuzyjnie. Jak będzie za 30-50 lat to się okaże, może będzie grzyb może nie będzie. Jest rekuperacja która wyciąga wilgoć więc tutaj zdania są podzielone jak to będzie w przyszłości. Na razie o żadnym grzybie nie ma mowy
Akustyka pionowa wewnętrzna jest słaba - brak wypełnienia wełną stropu co pewnie by poprawiło akustykę. Pozioma, czyli miedzy pokojami jest całkiem okej.
Brak możliwości przeróbek - dostajemy dom jaki dostajemy i ciężko coś w nim zmienić tj. instalacje, ściany itd.
Trzeba pamiętać że to nie mur, tylko szkielet i trzeba używać specjalnych kołków - chociaż nie wiem czy to minus, bo szafki na ścianie trzymają się dobrze.
Podwykonawcy tj. hydraulicy - @Aeciatko uciekaj od nich jak najprędzej. Współczuje każdemu kto musi mieć z nimi styczność
Podłogi - pływające, trzeba to wszystko równać, kleić itd. Ale to na gwarancji trzeba sendom cisnąć żeby poprawiali

To w sumie tyle z grubsza. Sprawdzałem dom kamera termowizyjną - inspekcja wyszła elegancko, żadnych mostków, facet był pod wrażeniem. Przegląd instalacji elektrycznej też wyszedł poprawnie, wszystko trzyma się normy.

#budowadomu #remontujzwykopem #budownictwo
OptiFinance - Jak wpis @Aeciatko tyle osób zainteresował, to ja wrzucę swoje 3 grosze...

źródło: IMG_20241121_081307

Pobierz
  • 211
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@OptiFinance super wpis! Widziałem że wielu osobom właśnie brakowało takiego uzupełnienia;-) i obrazek też dobry:D

Co do kosztów z prądem to masz chyba stare zasady jeszcze?
  • Odpowiedz
  • 21
@MasazProstaty: Dodatkowo Internet 5G 200mbps więc jedna z ważniejszych rzeczy do komfortowego życia jest xD no i do pracy. A poza tym rzeczy zamawiasz do paczkomatu, tak jak i w mieście, do sklepu jest 400m, do biedry 1km, więc 15 minut trzeba się przejść, ewentualnie rowerem w 5 minut się uwiniesz.

A co mnie tu w ogóle wywiozło? Kupiona parę lat wcześniej działka bez większych perspektyw i planów na nią.
  • Odpowiedz
  • 8
@Aeciatko: Nowe. Nie wstawię zestawienie rachunków, bo to długa historia z Energą i jest tam niezły syf, przez to że rok procesowali moją reklamacje, ale ją uznali. Od lipca jest dużo gorzej, myślę czy by nie dodać wiatraka, u nas wieje fest, nawet biedne 2-3kw robiłoby niesamowitą robotę biorąc pod uwagę, że mam elektryczne auto i jeżdżę całkiem sporo.

@pawel_qweewq_1212 wiem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@OptiFinance: Umiesz oszacować wartość całości na zasadzie - sprzedaję dom z działką "jak jest", umeblowany, zabieramy tylko rzeczy osobiste i auto? (wiem, że NIE sprzedajesz, ciekaw jestem wartości tak, jak szacują często na zachodzie).
  • Odpowiedz
  • 15
@Zbyszek_Kudriawcew jedyny przegląd jaki robisz w tym budynku to przegląd instalacji elektrycznej raz na 5 lat. Inne wynikające z prawa budowlanego i wymagane przez ubezpieczycieli nie występuje.

Btw. Mam swoją agencje ubezpieczeniową, także wiem co i jak ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
  • 18
@bialy100k 1,2mln. I myślę że to i tak będzie poniżej ofertowych w okolicy. Obok mnie sąsiad postawił dom. Obok mnie to dosłownie na 2 działce za mną, czyli jego zaczyna się 25m dalej. Dom murowany, większy bo 180m2 ale z garażem w bryle. Za stan deweloperski chce 1,4mln. Działka analogiczna wielkość. A jeszcze ma ogrodzenie do zrobienia, trawnik, jakaś wiatę, bramę. W koło domu na wiatę, kostkę, deszczówkę, równanie i trawnik
  • Odpowiedz