Aktywne Wpisy
wykopany-ziemniak +296
mateo2111 +29
Czemu wśród Polaków jest ciągła narracja, że prawo jazdy i własny samochód to jest rzecz pierwszej potrzeby i jak ktoś tego nie posiada, to jest zrównywany z jakimś inwalidą. W pełni się zgadzam, że samochód to jest ważna rzecz i warto ją mieć, ale jeśli nie mieszkasz na jakiejś zabitej dechami wsi, to nie jest ona niezbędna. Sam pochodzę z mniejszej miejscowości, gdzie bez samochodu faktycznie jest ciężko, ale teraz od 5

Podpisałem umowę 03.05.2021, dom postawili 15.11.2021, wprowadzenie było 01.04.2022, czyli 11 miesięcy od decyzji o budowie, po pełne zamieszkanie (wszystkie meble, kuchnia, sprzęty, ułożone rzeczy w szafkach). To tak w ekspresie. Kupowałem dom szybciej, więcej sam dom kosztował 429900 wersja bez antresoli z PV (https://sendomsmart.pl/oferta - wersja Comfort+) wrzucam link bo tych domów to jak grzybów po deszczu, stawiają ok. 50 w miesiącu od prawie 4 lat w tych wersjach, więc duża szansa, że jakiś mijaliście ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Łączne koszty bez działki i trawnika, wiaty, kostki, z ogrodzeniem i bramą wyszły ~750k. Mogę później wrzucić więcej info, bo jakieś tam Excele z budowy zachowałem.
A teraz kwestie życia w takim domu. Po 1 dom jest cichy na zewnątrz (dobre wygłuszenie) i głośny w środku. Mimo ruchliwej drogi 100m od domu i torów z drugiej strony 100m jest mega cicho. 25cm wełny, 7cm styropianu i 3 szybowe okna robią robotę. A mam porównanie mieszkając 18 lat w domu szeregowym z grubymi murami z lat 90 oraz przez 5 lat w bloku z wielkiej płyty.
Kwestie utrzymania to ok. 70zł miesięcznie za prąd, czyli 840zł rocznie - taki jest średni rachunek, bo sam dom z 6,4kW paneli produkuje rocznie ok 7500kWh (produkcja 2024). Pobór z sieci przez cały 2024 (od października mam auto elektryczne, więc mocno zaburzony odczyt) 4632kWh, a oddane 5890kWh. Matematykę zostawiam Wam, ale dodam screen z wykresu z bilansem pobór/oddanie w ujęciach miesięczny, bo nadprodukcja jest od marca do października. Zużycie jest duże, bo trzeba wziąć pod uwagę że w domu wszystko mam na prąd tj. ogrzewaniem, płyta, duża 4 drzwiowa lodówka, klimatyzacja, piekarnik, oczyszczalnia ścieków (~300kwh rocznie). I auto które licząc po średnim zużyciu pociągnęło od października 1400kWh ( ͡º ͜ʖ͡º)
Do kosztów dochodzi wywóz z oczyszczalni 100zł raz na rok, ubezpieczenie ~1000zł, podatki ~300zł, przegląd PC 400zł rocznie, filtr do rekuperacji ~150zł rocznie, bakterie do oczyszczalni (trzeba saszetkę raz na miesiąc wrzucić do ubikacji) 50zł rocznie.
Oceniam to na bardzo niskie koszty. W okresie zimowym temperatura w domu to 22 stopnie na dole i 20 na górze (to jest minus ale do tego zaraz przejdę) wilgotność 45-50% się waha. Sama pompa ciepła pobrała ~1200kwh czyli gdyby nie PV to koszt ogrzania domu i podgrzewania wody to jakieś 1400zł rocznie (1,09 kwh kosztuje) + 400 przegląd. To dla tych co mówią że PC doprowadza do bankructwa ( ͡° ͜ʖ ͡°)
A teraz wady:
Największa są wady konstrukcyjne tj. użycie styropianu na zewnątrz w domu szkieletowym co zamyka dom dyfuzyjnie. Jak będzie za 30-50 lat to się okaże, może będzie grzyb może nie będzie. Jest rekuperacja która wyciąga wilgoć więc tutaj zdania są podzielone jak to będzie w przyszłości. Na razie o żadnym grzybie nie ma mowy
Akustyka pionowa wewnętrzna jest słaba - brak wypełnienia wełną stropu co pewnie by poprawiło akustykę. Pozioma, czyli miedzy pokojami jest całkiem okej.
Brak możliwości przeróbek - dostajemy dom jaki dostajemy i ciężko coś w nim zmienić tj. instalacje, ściany itd.
Trzeba pamiętać że to nie mur, tylko szkielet i trzeba używać specjalnych kołków - chociaż nie wiem czy to minus, bo szafki na ścianie trzymają się dobrze.
Podwykonawcy tj. hydraulicy - @Aeciatko uciekaj od nich jak najprędzej. Współczuje każdemu kto musi mieć z nimi styczność
Podłogi - pływające, trzeba to wszystko równać, kleić itd. Ale to na gwarancji trzeba sendom cisnąć żeby poprawiali
To w sumie tyle z grubsza. Sprawdzałem dom kamera termowizyjną - inspekcja wyszła elegancko, żadnych mostków, facet był pod wrażeniem. Przegląd instalacji elektrycznej też wyszedł poprawnie, wszystko trzyma się normy.
#budowadomu #remontujzwykopem #budownictwo
źródło: IMG_20241121_081307
PobierzKominiarza również brak. Zimą fajnie widać względem sąsiadów że u mnie cały dach w śniegu a u nich połowa dachu roztopiona od komina.
@MasazProstaty: Raczej cisza i spokój
@OptiFinance: Opis. Lata, lata temu rozglądałem się po tym rejonie za działką.
Drogi ten dom
Nie ma szans byś dojechał do centrum Gdyni w 30min, gdy ja z centrum Gdyni do Aquaparku w Redzie tyle zazwyczaj jadę, a do Pucka to 45min lub więcej (szczególnie latem)
Zastanawiają mnie koszty - w sensie czy ja aby nie przepłaciłem (budowa chwilę przed covidowym szaleństwem). U mnie za dom ok 200 m2 do stanu deweloperskiego wyszło 550,000 zł (163 m2 domu + garaż 37m2). Ale - mam gaz, więc kocioł we własnym zakresie. I nie było w cenie żadnych bajerow typu rekuperacja ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Z drugiej strony mam
Mieszkałem w mieście całe życie, teraz wieś i jakoś nie brakuje mi miasta za bardzo. Jak chce to zawsze auto i na większe zakupy, teatr czy jakaś filharmonia. W mieście częstotliwość nie była większa.
@r5678: przeciez ma:
taki jest średni rachunek, bo sam dom z 6,4kW paneli produkuje rocznie ok 7500kWh (produkcja 2024).