Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Hej, na wstępie zaznaczę, że wpis ten powstał, aby pomóc mi podjąć pewną decyzję- miło byłoby poznać zdanie kogos, kto w tym siedzi i powiedzieć, jak on (mając już jakieś doświadczenie) by postąpili.

Studiuję informatykę, ale pasjonuję się tematem ML/AI/Data Science- raczej preferuję "matematyczną część informatyki" :D

Rozważam podjęcie równolegle licencjatu z matematyki, który ukończyłbym pół roku po magistrze z informatyki.
Przedstawię jakie ja widzę plusy i minusy takiej decyzji. Z góry zaznaczam, że nie wykluczam kariery naukowej, chociaż są to raczej niskie szanse :D

Plusy:
+ będę mógł przepisać ok. 40/50% przedmiotów
+ dodatkowy papierek, który być może pomoże w szukaniu pierwszej pracy?
+ dodatkowa wiedza i głębsze poznanie tej dziedziny (chociaż na pewno nauczyłbym się tego sam w domu)

Minusy:
- czy pracodawcy wgl. patrzą na taki dodatkowy papierek? Nie lepiej samemu się uczyć TYLKO potrzebnych rzeczy?
- mniej czasu na robienie wlasnych projektów, rozwijanie się tylko w danym kierunku (na pewno dojdą jakieś bezużyteczne dla mnie przedmioty)

Pewnie są jeszcze jakieś +/-, ale napisałem takie najbardziej kluczowe.
Jaką Wy byście podjęli decyzję na moim miejscu? Z góry bardzo dziękuję za każdą odpowiedz

#programowanie #programista15k #programista25k #pracait #studia

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

• 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim Zależy od miejsca. Zacznij od tego gdzie chciałbyś pracować, jaka pierwsza praca Cię interesuje i wtedy będziesz wiedział czy warto czy nie.

Bardzo szeroka płytka wiedza + ekspercka w dziedzinie potrzebnej Ci codziennie w pracy. Np warto znać do czego stosuje się jaki algorytm ale nie trzeba wiedzieć jak dokładnie działa. Jeśli w życiu nagle masz jakiś problem do rozwiązania to potrzebujesz szerokiej bazy rozwiązań które możesz zastosować żebyś wiedział
  • Odpowiedz
@TomWro W ten sposób można wpaść w pułapkę niskiego dochodu.
Ja uważam że jednak lepiej troszkę pooglądać jak różne rzeczy działają na świecie a na własnym biznesie skupić się jak już mamy szerszy obraz rzeczywistości.
  • Odpowiedz
@TomWro każdemu znajomemu wyszło? Bo normalnie widzimy tylko te biznesy które przetrwały i efekt. Nie widać kosztów intcyh biznesów ktore sie nie udały.

@fat_american_kid
Ja akurat mam odmienne zdanie. Dzieci bogaczy maja środki a biznesy często im nie wychodzą.

Oczywiście że będąc w dużej organizacji, nie widzimy jak ona cała działa i dużo mechanizmów nie zadziała w małej. Ale jednak mase użytecznych rzeczy sie nauczymy. Mój szef jako żółtodziób założył startup,
  • Odpowiedz
@TomWro I nie lepiej ogarnąć takie lekcje u kogoś innego? Szczególnie np w działalności remontowej, w ktorej nie ma sensu pracować u kogoś dłużej niż rok.

Ale akurat OP tutaj pisze o troche innej dziedzinie. Tak jak napisałem warto mierzyć wysoko i zbierać doświadczenie od najlepszych na świecie. Pracując dla takich top firm mozna po kilku latach dojść do miliona+ rocznie pracując dla kogoś i zebrać pieniądze na własną działalność choć
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Jeśli masz ochotę na dodatkowy fakultet z matmy to go po prostu zrób, a nie pytaj się przegrywów z wykopu. Gdybym słuchał rad niektórych jegomości z tego portalu, to w zimie bym biegał na bosaka. Poza tym, tutaj nie można się wychylać, nie można być ambitnym, nie można być lepszym od innych, bo ludzie Cię zakrzyczą, sprowadzą do swojego poziomu wioskowego idioty a na koniec pokonają doświadczeniem.
Rób ten
  • Odpowiedz
@zibizz1: zależy jak sobie po układasz, znajomy wyjechać Do Australii z IRATA i też nie narzeka. Obywatelstwo ma, własna firmę alpinistyczną, inny pływa jako mechanik na statkach, a jeszcze inny pracuje w RPA w kopali odkrywkowej. Statystycznie łatwiej im jest zarabiać więcej w powołaniu do korpo w Polsce.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Jeśli skończysz jeden kierunek to sytuacja ma się tak: doświadczenie > doktorat z pierwszego kierunku > drugi kierunek studiów. Dla siebie warto zrobić studia, nawet 3 kierunki i phd, ale bardzo ważne jest budowanie doświadczenia równolegle z tymi dodatkowymi kierunkami. Bo jeśli nawet będziesz mieć doktorat, ale nie będziesz pracować przez cały ten okres edukacji, to i tak zaczniesz od juniora, a na karku będzie już trochę lat i
  • Odpowiedz