Aktywne Wpisy

wscieklykabanos +183
źródło: HEr4OynWwAAsJVr
Pobierz
Wilkbardzonijaki +239
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
Skopiuj link
Skopiuj link
źródło: HEr4OynWwAAsJVr
PobierzRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Hej, na wstępie zaznaczę, że wpis ten powstał, aby pomóc mi podjąć pewną decyzję- miło byłoby poznać zdanie kogos, kto w tym siedzi i powiedzieć, jak on (mając już jakieś doświadczenie) by postąpili.
Studiuję informatykę, ale pasjonuję się tematem ML/AI/Data Science- raczej preferuję "matematyczną część informatyki" :D
Rozważam podjęcie równolegle licencjatu z matematyki, który ukończyłbym pół roku po magistrze z informatyki.
Przedstawię jakie ja widzę plusy i minusy takiej decyzji. Z góry zaznaczam, że nie wykluczam kariery naukowej, chociaż są to raczej niskie szanse :D
Plusy:
+ będę mógł przepisać ok. 40/50% przedmiotów
+ dodatkowy papierek, który być może pomoże w szukaniu pierwszej pracy?
+ dodatkowa wiedza i głębsze poznanie tej dziedziny (chociaż na pewno nauczyłbym się tego sam w domu)
Minusy:
- czy pracodawcy wgl. patrzą na taki dodatkowy papierek? Nie lepiej samemu się uczyć TYLKO potrzebnych rzeczy?
- mniej czasu na robienie wlasnych projektów, rozwijanie się tylko w danym kierunku (na pewno dojdą jakieś bezużyteczne dla mnie przedmioty)
Pewnie są jeszcze jakieś +/-, ale napisałem takie najbardziej kluczowe.
Jaką Wy byście podjęli decyzję na moim miejscu? Z góry bardzo dziękuję za każdą odpowiedz
#programowanie #programista15k #programista25k #pracait #studia
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta
Co masz na mysli pisząc "rób biznes"?
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
Bardzo szeroka płytka wiedza + ekspercka w dziedzinie potrzebnej Ci codziennie w pracy. Np warto znać do czego stosuje się jaki algorytm ale nie trzeba wiedzieć jak dokładnie działa. Jeśli w życiu nagle masz jakiś problem do rozwiązania to potrzebujesz szerokiej bazy rozwiązań które możesz zastosować żebyś wiedział
Ja uważam że jednak lepiej troszkę pooglądać jak różne rzeczy działają na świecie a na własnym biznesie skupić się jak już mamy szerszy obraz rzeczywistości.
@fat_american_kid
Ja akurat mam odmienne zdanie. Dzieci bogaczy maja środki a biznesy często im nie wychodzą.
Oczywiście że będąc w dużej organizacji, nie widzimy jak ona cała działa i dużo mechanizmów nie zadziała w małej. Ale jednak mase użytecznych rzeczy sie nauczymy. Mój szef jako żółtodziób założył startup,
Komentarz usunięty przez autora
Ale akurat OP tutaj pisze o troche innej dziedzinie. Tak jak napisałem warto mierzyć wysoko i zbierać doświadczenie od najlepszych na świecie. Pracując dla takich top firm mozna po kilku latach dojść do miliona+ rocznie pracując dla kogoś i zebrać pieniądze na własną działalność choć
Rób ten
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Zaakceptował: heracinsky
Komentarz usunięty przez autora
Doktorat bym mógł zrobić i tak, wtedy jak zacznę (pod warunkiem, że zacznę od razu po magisterce), to by mi zostało pół roku licencjata (gdzie i tak głównie pisze się pracę licencjacką)
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰