Wpis z mikrobloga

Siema. Rozowa znalazla laptopa z komunii na ktorym ma fotki z kiedys. Laptop sie nie wlacza nawet w trybie awaryjnym. Jest jakis prosty sposob na skopiowanie zawartosci dysku? Jakas przejsciowka zeby go polaczyc z innym lapkiem czy cos? Dzieki i wszystkiego dobrego w nowym roku :) #komputery #informatyka #windows
zarolite - Siema. Rozowa znalazla laptopa z komunii na ktorym ma fotki z kiedys. Lapt...

źródło: Zdjęcie z aparatu

Pobierz
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@zarolite: Jak to dysk 2,5" SATA, to przejściówka nie musi być konieczna.
Da się podłączyć bezpośrednio do PC.
Opcją jest zatoka 2,5" na laptopowe ODD.

Uważaj jak kupujesz tani szajs. Kiedyś plagą były zasilacza dodawane z adapterami PATA/SATA ↔ USB. Paliły
  • Odpowiedz
  • 0
@sirpingus @Szala tzn laptop sie odpala ale windows w zaden sposob nie startuje. Zamowilem kabel sata 3 do usb i mam nadzieje ze tak pojdzie. Na laptopie nam nie zalezy wiec zrzuce sobie to co idzie. Dzieki i pozdro
  • Odpowiedz
  • 0
@zarolite na Aliexpress kieszenie na dysk na za 10 zł. "HDD case 2.5". Tylko czytaj komentarze kupujących, czy nie narzekają na prędkości.
  • Odpowiedz
  • 0
@zarolite ale jeśli komputer wyświetla obraz, i jest wybór różnych trybów to i pewnie da się wejść do biosu. To raczej będzie najlepsze wgranie jakiegoś Linuxa na pendrive, na przykład Linux Mint. Wtedy masz dostęp do wszystkich plików na komputerze na tym laptopie. Linuxa nie trzeba instalować, można bezpośrednio z pendriva odpalić system.
  • Odpowiedz
  • 0
@ondraszek procesor jednordzeniowy, 2GB RAM DDR2

To elektrosmieć. Nie opłaca się w nim nic konfigurować już. Nawet kopiować na nim plików jakimś Linuxem.

Nic tylko kieszeń na dysk 2.5" na USB 3.0 wzwyż, i będziesz miał dostęp co na dysku na innym komputerze.
O ile nie uszkodzony dysk.
  • Odpowiedz
@ondraszek: Ja sobie kupiłem kilka takich na Aliexpress, i mi wszystko działa. Spostrzegłem się jednak za późno, że w komentarzach do tej kieszeni pisali, że narzekali na słabe prędkości,
w tej kieszeni z transparentną obudową.
Gdybym czytał komentarze wcześniej, wybrałbym inny model.
https://www.aliexpress.com/w/wholesale-2.5-enclosure.html

Ale mi chodziło głównie tylko o dostęp do plików z rozbiórki starych laptopów.
  • Odpowiedz