Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Niepopularna opinia

Różowy pasek here. Mam 34 lata, od 12 lat z tym samym facetem.
Nie chcę mieć dzieci.
To znaczy chciałabym, nawet bardzo. Mieć rodzinę jak z obrazka i robić sobie sesje co roku na święta. I móc czytać dzieciom moje bajki z dzieciństwa. Pokazywać im piękno swiata.
Ale prawdopodobnie nigdy dziecka mieć nie będę.
Dlaczego?
W spadku od mojej kochanej mamy, która była tyrana przez swoją kochaną mamę, która była przez wojnę i swoją kochaną… etc. otrzymałam koszyk zaburzeń. Skłonność do uzależnień, zaburzenia odżywiania, borderline, adhd a także lęk społeczny.
Od wielu lat leczę się i dążę do poszerzania samoświadomości, kontrolowania swoich emocji, jestem wolna od wszelkich używek itp, jednak nadal mam nawracające epizody depresyjne włącznie z myślami rezygnacyjnymi.
Jako świadomy i inteligentny człowiek nie sprowadzę na świat istoty, która nie dość, że będzie obciążona genetycznie s-----------m, to jeszcze będzie wychowywana przez matkę z depresją.
Kiedyś posiadanie dziecka było oczywistością. Każdy je miał nie ważne czy w rodzinie były problemy czy nie. I w czasie wojny i w czasie kryzysów dzieci się rodziły. Ja uważam, że generalnie sprowadzanie nowego życia na ten skur**ały świat jest czystym egoizmem. A w takim przypadku jak mój - powinno być karane.
Rodzą się nowe pokolenia ludzi którzy będą mieli przeje*ane i taki jest fakt.
Dodatkowymi powodami dla których nie będę mieć dziecka jest:
- ciągle pogarszająca się sytuacja gospodarcza w Polsce
- imigranci i kryzys imigracyjny który też się pogłębia
- niespokojna sytuacja u naszych sąsiadów
- reforma edukacji która produkuje małych deb**i
- obserwacja otoczenia jak znajomi się rozwodzą i ryją banię swoim dzieciom

Także ten. Nie każda kobieta nie rodzi dzieci dlatego że woli żyć wygodnie i się bawić całe życie

#antynatalizm #depresja #dzieci #rodzicielstwo #niepopularnaopinia

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

• 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Osobiście nie mam mocnego zdania na temat antynatalizmu, ale imho brzmi jak przemyślana decyzja. Także plusik.

A instynkt rodzicielski można przelać też w jakieś pozytywne społecznie hobby i pracę charytatywną.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 6
przemyślany-obserwator-52: Mam podobnie w sumie. Mamy rządy, które będą nam tutaj sprowadzać agresorów z Azji i Afryki, które będą wprowadzać systemowe zubożenie ludzi pod flagą klimatyzmu, dzieci urodzone dzisiaj będą miały dużo gorszy standard życia niż obecnie ich rodzice. Skończą się spokojne, bezpieczne osiedla, zostaniemy zalani niszczycielską biomasą, która nieodwracalnie zmieni ten kraj, tak jak zmieniła Anglię, Francję, Niemcy.
Umarłabym ze stresu, zamartwiając się o przyszłośc potomków. Poza tym też zmagałam
  • Odpowiedz
ciągle pogarszająca się sytuacja gospodarcza w Polsce

@mirko_anonim: Przepraszam, że co ? ( ͡° ͜ʖ ͡°)-

Polska jest od lat najszybciej rozwijającą się gospodarką UE i jest w pierwszej trójce na świecie pod względem wzrostu.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim szanuję.
Cały paradoks tkwi w tym że ty teraz byłabyś lepszą mamą niż 90% innych kobiet które po prostu rodzą bez większego zastanowienia się nad tym czym w ogóle jest rodzicielstwo i jaka to ogromna odpowiedzialność.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: beka, wzorcowe wręcz samo dosranie i przykład depresji - “nie zasługuje na dziecko bo na pewno bym je s---------a” - gratuluję psychoterapeuty jak po kilku (nastu?) latach terapii dalej jesteś na etapie torpedowania własnego szczęścia i zaniżania samooceny w sposób warunkujący decyzje życiowe.
  • Odpowiedz