Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Siemano wykopowicze. Serdecznie pozdrowienia dla @mickpl Kibicuję mocno.

Mam kilka pytań odnośnie kredytu hipotecznego. Jak ktoś się pochyli będę bardzo wdzięczny. Piszę z anonima bo nie chcę mi się 4 raz zakładać konta. Teraz obserwuję tylko tag #nieruchomosci i chcę żeby tak zostało. Moje pytanka:

Jak obecnie wygląda sytuacja z możliwością nadpłacania kredytu w różnych bankach? Zależy mi na możliwości nadpłacania kredytu już od początku, bez dodatkowej prowizji dla banku za nadpłaty. Chcę żeby nadpłaty skutkowały skróceniem okresu kredytowania, bez konieczności aneksowania umowy lub z darmowym aneksem. Jak to teraz wygląda? Kredyt chciałbym wziąć w oprocentowaniu stałym.

Druga kwestia: jak obecnie wygląda kwestia refinansowania kredytu? Tak jak pisałem chcę kredyt w oprocentowaniu stałym ze względu na niestabilną sytuację w kraju i regionie. Może się oczywiście okazać, że stopy pójdą w dół, a moja ostrożność okaże się nadmiarowa i mogę być na minus względem gdybym wziął kredyt w oprocentowaniu zmiennym. W takiej sytuacji chciałbym refinansować kredyt, spłacając dotychczasowe zobowiązanie innym kredytem hipotecznym o korzystniejszym oprocentowaniu stałym. Jaka jest szansa na coś takiego?

Chciałbym wziąć kredyt na 250 000 - 300 000zł. Chcę kupić mieszkanie w kwocie 500 000 - 600 000 zł. Także mam około 50% wkładu własnego. Okres kredytowania bym brał pewnie na 20 lat. Mam umowę o pracę na czas nieokreślony. Jestem sam, nie mam nikogo na utrzymaniu. Zarobki: 8000 netto. Możliwe że po 3-4 msc miałbym większy zastrzyk gotówki i chciałbym nadpłacić jednorazowo kredyt kwotą przewyższającą wszystkie dotychczasowe raty zapłacone do tego momentu.

Z tej kwoty zarobków może być mi ciężko nadpłacać jakieś sensowne kwoty, więc po uzyskaniu kredytu chcę u dotychczasowego pracodawcy przejść z umowy o pracę na czas nieokreślony na kontrakt B2B (będę mieć w razie co poduszkę finansową na 4-6 msc). Czy przy zmianie umowy o pracę na B2B bank może oczekiwać jakiegoś dodatkowego zabezpieczenia lub zmienić warunki w jakiś sposób (np. przestanę spełniać jakieś kryteria i dostanę jakąś dodatkową opłatę)?

#nieruchomosci #kredyt #mieszkanie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord

• 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: identyczna sytuacja w jakiej ja bylem i kwoty i pytania - w ING masz opcje splacania sobie kredytu ile chcesz i kiedy chcesz bez aneksow i oplaty za to. a drugie pytanie to sam chetnie sie dowiem, ale mi agent z ktorym ogarnialem kredyt mowil ze mozna takie cos zrobic :P
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: taki czlowiek działa i ma umowe z różnymi bankami, to była babka która pośredniczyła pomiędzy mną a bankiem. powiedziała wprost że to nie ja za nią płacę (czyli ja mam taką usługę/pomoc z jej strony za darmo) tylko bank jej płaci za nagonienie im kllienta. tak to mniej więcej działa. czy warto? może i warto, aczkolwiek nie jest to niezbędne. nie wiem jak proces ten by wyglądał gdybym sam
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: większość banków obecnie ma darmową wcześniejszą nadpłatę kredytu. Jeśli weźmiesz oprocentowanie stałe to refinans tylko na oprocentowanie stałe. Co do zmiany warunków to nie ma takich problemów - ważne abyś spłacał terminowo raty.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Mało kto o tym mówi, ale jeśli ceny mieszkań by spadły, to nie zrefinansujesz kredytu, bo LTV przekroczy minimalne 90%. Taki szczególik ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz