Wpis z mikrobloga

@JamesJoyce mysle ze i tak teraz wszystko jest pchane jako AI. Musi byc w nazwie AI bo inaczej anetka z hr nie ogarnie ze ktos pasuje do projektu.

Niedlugo beda ludzie fronted React AI, albo Java AI developers, i kółko s----------a bedzie sie dalej toczyć.
  • Odpowiedz
  • 5
@Milo900: Tak. To jest tak komiczne, ze jak ostatnio mielismy w biurze spotkanie o paperach z ai i zaprosilismy goscia, to jakis krawaciarz krecil nosem na niego, bo mial phd z matmy a co matma ma wspolnego z ai
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: masz do polecenia jakieś ksiązki, które zawierają swego rodzaju wprowadzenie do AI/ML i warto je przeczytać? wydaje mi się, że już kiedyś postowałeś taką listę, ale nie mogę się doszukać
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: aktualnie siedzę w webówce jako fullstack. chciałbym skręcić w stronę data engineering, dlatego najlepiej coś w tym temacie
  • Odpowiedz
@JamesJoyce nie bez powodu wszystkie korpo consultingowe mówią, że rynek AI ma rosnąć 30% rok do roku. Określanie AI jako „hype” to też trochę zabawne. Firmy już dziś widzą realne korzyści z sieci neuronowych, technologia rozwija się w niesamowitym tempie i ciężko znaleźć choć jeden, realny argument dlaczego „hype” miałby opaść
  • Odpowiedz
Dużo ludzi pyta: w co teraz iść w it, żeby mieć dobre warunki, sporo ofert pracy i stabilność? I mówię raczej o ludziach z jakimś expem komercyjnym.

@JamesJoyce: teraz trzeba jak najdłużej siedzieć w swojej działce, na której się znany, mocno się okopać i starać wytrwać jak najdłużej, gromadząc środki i wiedzę konieczną do przeskoczenia w fach, który można wykonywać na własną rękę - elektryk, monter pomp ciepła itp.
Nie
  • Odpowiedz
mocno się okopać i starać wytrwać jak najdłużej, gromadząc środki i wiedzę konieczną do przeskoczenia w fach, który można wykonywać na własną rękę - elektryk, monter pomp ciepła itp.

Nie ma sensu zmieniać całkowicie swojego fachu w obrębie IT mając prawie 40 lat, bo jest ageism i młode wilki i tak nas wygryzą.

@Romska_Palo_Ul_Laputa: Ja bym dał inną radę - zarabiać jak najwięcej kasy w krótkim czasie - pokupować etfy,
  • Odpowiedz