Wpis z mikrobloga

#programista15k #programowanie #pracait

Jedną z najczęściej przytaczanych porad dla ludzi próbujących załapać pierwszą pracę jest tworzenie ciekawych, "wyróżniających się" projektów. Jak to wygląda w praktyce? Firmy faktycznie zwracają na to uwagę ? Jeżeli tak, to czy przy wyższych stanowiskach - mid/senior też ma to znaczenie ? Pytam, bo mam kilka fajnych pomysłów, do rozwiązania realnych problemów(nic odkrywczego, ale myślę, że ciekawszych niż nakładka na bazę danych). Co myślicie ?
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@og_kosa jedynie co bedzie ich interesowac to faktyczne w jakich technologiach pracowales dla komercji w projektach.

A technolgie ktore robiles do szuflady srednio kogo interesuja, bo to nie sa jakies nigdy wielkie projekty
  • Odpowiedz
@og_kosa: Możesz robić w przypadku CV juniorów to obowiązek, a w przypadku większego doświadczenia raczej, jeśli naprawde zrobiłeś coś ciekawego i chcesz się pochwalić.
Co do skuteczności? Jeszcze nigdy na rozmowie nikt z sam siebie nie zapytał się mnie o projekty, które miałem w CV, na juniora pytali o zrealizowane projekty, ale widać, że tego co umieściłem w CV nie przejrzeli.

Mimo, że napisałem, że to obowiązek, uważam, że przystojna
  • Odpowiedz
@og_kosa: Nie mam pojęcia w jaki sposób hrówki które przeglądają 150 CV na juniora miałyby ocenić te projekty. A jak już przejdziesz pierwsze sito to najważniejsza będzie rozmowa z technicznymi ludźmi. Na pewno nie zaszkodzi ich miec bo a nóż widelec pomoga ale wątpię żeby to wiele dawało o ile nie są to naprawdę komercyjnie działające rzeczy.
  • Odpowiedz
@og_kosa: jak przebijesz się przez filtr rekrutatywek to może ktoś to zauważy. Możliwe, że rekrutatywka uzna, że jesteś obiecującym kandydatem i cię wybierze, ale cholera wie jak to działa w praktyce

IMO lepiej się skupić na szukaniu pracy niż na tych "super" projektach, bo jest duża szansa, że stracisz dużo czasu a nikt kompletnie tego nie doceni
  • Odpowiedz
@og_kosa: nikt na to nie patrzy. juniorów się nie przyjmuje wcale albo jak już to po znajomości. jest taki kryzys, że serio, nie mam pojęcia dlaczego jeszcze na poważnie myślicie o wejściu do tej branży.
  • Odpowiedz
  • 0
@ly000: Może nie do końca jasno wyraziłem się we wpisie - ja już mam robotę, pytam raczej pod kątem zmiany pracy w przyszłości.
  • Odpowiedz
  • 0
@Saly: Co to znaczy "skupić się na szukaniu pracy" ? Mam wertować po 3 godziny dziennie just joina zamiast pokodzić sobie na luzaku i przy okazji się czegoś nauczyć? Tak jak napisałem wyżej - na ten moment nie szukam pracy, ale mam pomysł na dwa mini-projekty, które rozwiążą jakiś tam mój problem i zastanawiam się czy przy okazji jakoś fajnie to opakować.
  • Odpowiedz
@og_kosa: no to nie. nikt na to nie zwraca uwagi z dwóch bardzo prostych powodów: 1. skąd wiadomo, że to twoje.
2. twoje CV oglądają głównie halinki z HR, a one na tym się nie znają.
  • Odpowiedz
@og_kosa Jako osoba świeżo zatrudniona - musisz mieć projekt a najlepiej 2-3 i to takie po 3 miesiące kodowania +. Dlaczego? Bo każdy tak ma. XD To taka norma w cv, jak nie wiem nr telefonu. Każdy ma, każdy jest ciekawy i inny. Więc bez takiego projektu oczywiście możesz wysyłać cv, ale to tak samo jak np. Byś zapomniał wpisać nr twego u czy imię i nazwisko.
  • Odpowiedz
Mam wertować po 3 godziny dziennie just joina

@og_kosa: tak. Wybacz, jeśli, źle to zabrzmiało. To po prostu opinia z d--y, którą nie mam jak zweryfikować, bo pracę zacząłem parę lat temu jako staż w czasie studiów.
  • Odpowiedz
Jedną z najczęściej przytaczanych porad dla ludzi próbujących załapać pierwszą pracę jest tworzenie ciekawych, "wyróżniających się" projektów. Jak to wygląda w praktyce? Firmy faktycznie zwracają na to uwagę ? Jeżeli tak, to czy przy wyższych stanowiskach - mid/senior też ma to znaczenie ?

@og_kosa: Jak ja zaczynałem a było to dawno to nikt na to nie patrzył, ja akurat byłem studentem i po prostu dostałem staż. Miałem jakieś projekty na githubie
  • Odpowiedz