Wpis z mikrobloga

Zauważyłem, że jest podejrzanie cicho na polu sąsiada. Nie ma wydeptanej ścieżki, nikt nie przechodzi, nie przejeżdża. Nie ma śladu korzystania z wyznaczonej przez sąd drogi koniecznej. Małe podpytanie w gminie i już wiadomo dlaczego. 
Sąsiad, po którego polu została wyznaczona służebność najpierw złożył wniosek o uzasadnienie postanowienia, a następnie nie czekając odwołał się od wyroku. Od pół roku nie ma ani uzasadnienia, ani żadnej informacji z sądu w temacie dalszego postępowania. Gmina próbowała dogadać się z sąsiadem na odkupienie pola ale wszystkie negocjacje zostały przez sąsiada zerwane. W związku z tym gmina wystąpiła do starostwa (chyba, o ile dobrze zrozumiałem) z wnioskiem o przeprowadzenie procedury wywłaszczeniowej. W sumie to będzie trochę wyścig czasowy sądu z urzędem, tak jak w przypadku budowy domu, która mogła trwać dopóki nie było postanowienia.
Nie kontaktowałem się z prawnikiem od ostatniego wpisu, i piszę właśnie do niego w tej sprawie, czy może sprawdzić, jaka jest w sumie sytuacja i czy mam się spodziewać jakiś kolejnych rozpraw. Jak dostanę odpowiedź to dam znać.
#sluzebnoscwolfika
  • 95
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@janusz-lece: mówisz i masz. Streszczenie wg chat GPT:

Tag #sluzebnoscwolfika na Wykop.pl dokumentuje wieloletnią batalię prawną użytkownika @whitewolfik z sąsiadem, dotyczącą ustanowienia służebności drogi koniecznej przez jego nieruchomość. Sprawa trwała ponad dziewięć lat, podczas których sąd rozważał liczne warianty przebiegu drogi. W czerwcu 2024 roku sąd wydał postanowienie, ustanawiając drogę konieczną o szerokości 8 metrów przez działki gminne i pole sąsiada, zgodnie z miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego. WYKOP
@whitewolfik +220
#sluzebnoscwolfika
Taką mapkę wysłał do sądu wnioskodawca (powód). Na zielono zaznaczony przejazd przez moje pole pozostawiający jakiś na oko dwumetrowy pasek niewykorzystany a na pomarańczowo to już jakieś sci-fi. Niby od posesji zaczyna się tak jak w planach zagospodarowania ale potem droga skręca w drugą stronę.
  • Odpowiedz
Skrót @wszyscy dla całości tagu #sluzebnoscwolfika opisana przez chat gtp

Stan faktyczny sprawy “whitewolfika” dotyczącej służebności, który był szeroko omawiany na Wykopie, opiera się na konflikcie o prawo do przejazdu przez działkę sąsiada. Oto kluczowe elementy sprawy, które były istotne w tej batalii prawnej:
1. Brak dostępu do drogi publicznej: Whitewolfik, właściciel działki, nie miał bezpośredniego dostępu do drogi publicznej. Jego nieruchomość była odcięta od głównej drogi komunikacyjnej i
  • Odpowiedz