Wpis z mikrobloga

Poleci ktoś prawnika w Warszawie, który poprowadzi żółtodzioba przez zakup nieruchomości i sprawdzi, co trzeba? Może być drogo, byleby dokładnie.

Mam na oku fajne mieszkanko. Agentka gorąco mnie namawiała, żebym nie marnował pieniędzy na prawników xD. Przedwojenna kamienica, pod zarządem małej spółdzielni, w gminnej ewidencji zabytków (nie w wojewódzkim rejestrze - sprawdziłem), do całkowitego remontu, łącznie ze zmianą niektórych ścian działowych.

#nieruchomosci #warszawa #kamienice #mieszkanie #prawnik
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MistrzCiezkiejRiposty: ale do czego konkretnie potrzebujesz prawnika? Masz wątpliwości co do treści umowy? To wyjaśni Ci notariusz. Stan prawny lokalu? No sprawdź sobie, czy kupujesz od osoby ujawnionej w KW jako właściciel. To nie jest rocket science, jak zawsze namawiam ludzi na korzystanie z usług prawnych, tak tutaj nie widzę takiej potrzeby. Zwłaszcza, że wydajesz się być zdecydowanie ponadprzeciętnie ogarnięty, np. wiesz o istnieniu rejestrów (liczba mnoga) zabytków.
  • Odpowiedz
@MistrzCiezkiejRiposty: aha, i generalnie nie ma czegoś takiego jak "dobry prawnik zajmujący się obsługą ludzi z ulicy w sprawach życia codziennego". Po prostu nie. Fajnie by było, gdyby byli, ale nie ma. I nie będzie, bo nie ma na to rynku (z wielu względów).
  • Odpowiedz
@PanKapibara: Kupno nieruchomości to nie jest życie codzienne. Przynajmniej ja nie co dzień wywalam prawie 2M cebulionów.

Chcę wiedzieć, jak dużo będę mógł pozmieniać w czasie remontu, biorąc pod uwagę, że to spółdzielnia i zabytek (od niedawna trzeba więcej rzeczy zgłaszać do nadzoru, a więc w tym przypadku również do konserwatora). Agentka coś kręci co do strychu znajdującego się nad mieszkaniem - jednego dnia był na sprzedaż, a następnego już
  • Odpowiedz
@MistrzCiezkiejRiposty jak GEZ to Praga/Targowek? Napisz priv, tez kupowałem mieszkanie w „kamienicy” z 1935 objęta GEZ i remontowałem. Problemów żadnych nie było, ale jest kilka istotnych rzeczy, które trzeba sprawdzić - spółdzielnia, KW ;)
  • Odpowiedz