Wpis z mikrobloga

@factoryoffaith_: dla wielu osób na poziomie placebo, często przez jakiś czas lepiej i wygasa po czasie. ogólnie, małe ryzyko jeśli chodzi o skutki uboczne, naczytanie się opinii w internecie na niewiele się zda a może zaburzyć efekt działania leku, na każdego działa inaczej. coś do tego escitalopramu poza szaman dołączył? btw. dla większej odpowiedzi taguj #psychiatria
  • Odpowiedz
@divinemadrid: placebo, nieplacebo - byle zadziałało! Dzięki za odpowiedź. To dla osoby po 50, dostała jeszcze jakąś melatoninę o przedłużonym uwalnianiu i kwas foliowy. Jeszcze nigdy na wykopie nie czytałam o tym leku, aż się zdziwiłam. Zdziwiłam się trochę, że pierwsza kontrola po 2 miesiącach dopiero. Na plus, że dostała zalecenie medytacji (propozycja kilku aplikacji), mindfulness (propozycja treści do czytania) i kilka pozcyji książkowych. Do tego jakieś treści ma dostać
  • Odpowiedz
@factoryoffaith_: mnie 15mg usypiało na stojąco, na początku leczenia jak się zmagałem z bezsennością to był mega, potem działał za mocno i miałem problem, żeby się rano dobudzić, już zacząłem brać 1/4 tabletki i efekt ten sam więc odstawiłem.
  • Odpowiedz
@factoryoffaith_: niech się zapisze na psychoterapie, jesli stany nerwicowe/depresyjne wynikały z niedoborów serotoniny to escitalopram może być pomocny, w przypadku stanów lękowych często lekarze dołączają na początek pregabaline aby zniwelować "wchodzenie" leku który moze przez jakis czas pogarszac objawy, lekarz podszedł bezpieczenie pewnie z racji wieku i testuje lek który ma najmniej skutków ubocznych i największa tolerancje u pacjentów.
  • Odpowiedz
@qubas89: już wiem o co pytać tę osobę w kontekście samopoczucia, dzięki! Też cierpi na bezsenność, więc może coś tu pomoże.

@divinemadrid: psychoterapia już od roku. Nie wydaje mi się, żeby ta osoba miała stany lękowe, choć z porad na zaleceniach trochę tak wynikało (propozycje książek o lękach). Depresja już od minimum 3 lat, teraz weszły jazdy typu zaniki pamięci (nie pamięta jak przejechał 200km samochodem), silne myśli
  • Odpowiedz
@factoryoffaith_: spoko, powodzenia życzę - jeśli byłyby problemy ze snem warto powtórzyć konsultacje i dołączyć jakiś lek (lekarz po wywiadzie stwierdzi, który najlepszy będzie) jednak standardowo jadą schematem: trittico (trazodon) który dobrze się komponuje bo też wpływa na serotonine i jest antydepresantem w większych dawkach, jednak zamula i powiększa ilość głębokiego snu, niweluje przebudzenia w nocy także tak.
  • Odpowiedz
@factoryoffaith_: btw. wiem, że w tym wieku ciężko z tym ale wysiłek fizyczny daje dużo w takich sytuacjach, warto byłoby rozważyć chociaż raz w tygodniu trenera personalnego który pomógłby wzmocnić organizm co przełożyłoby się też na psychikę.
  • Odpowiedz
@divinemadrid: dziękuję <3 właśnie na szczęście wysiłek fizyczny jest obecny mocno (kalenistyka + spacerki długie), jeszcze namawiam do jakichś grupowych bardziej zajęć, żeby wprowadzić komponent społeczny. Z hajsem tak średnio, więc trener personalny akurat odpada. Wielkie dzięki mirku! Wesołych!
  • Odpowiedz