Wpis z mikrobloga

Pytanie do programistów: W jaki sposób hedge'ujecie / zabezpieczacie się przed perspektywą straty pracy z powodu AI?

Nawet jeżeli ktoś uważa, że szansa na stratę pracy z powodu AI to 1%, to z tego powodu, że dochód wtedy spadnie o 100% - to uważam, że warto mieć plan B, a najlepiej jakiś hedge.

#programowanie #technologia #naukaprogramowania
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Moroder: mylisz się, oj bardzo mylisz się i to na bardzo wielu poziomach.

Po pierwsze, z pierwszej ręki znam firmę, która zamiast zlecać wykonanie prostego nowego modułu zespołowi, stwierdziła, że product owner powinien ogarnąć to sam - i co ciekawe - ogarnął. Już to wisi na produkcji. Prosta strona do zbierania informacji, z designem takim samym jak w całym projekcie, pchająca inputy do dobrze zdefinowanego api. I cyk, programista nie był
  • Odpowiedz
W jaki sposób hedge'ujecie / zabezpieczacie się przed perspektywą straty pracy z powodu AI?

@anonimowy_programista: A w jaki sposób zabezpieczasz zamrażalnik na wypadek wojny atomowej?
W razie wystąpienia incydentu, strata zamrażarki czy pracy będzie najmniejszym problemem, zastanów się jaki będzie faktyczny problem w Twoim scenariuszu.
AI mocno przyśpieszyło, ale aktualnie rozbija się na ścianie z napisem "rozumowanie".
Bez tego AI może jedynie pomóc zastąpić część pracy praktykantów. Jeśli jesteś seniorem to nic nie grozi.
  • Odpowiedz
@anonimowy_programista:
Rzeczy nad którymi obecnie pracuje i będę pracował są nie do ogarnięcia przy pomocy obecnej AI, do wzrostu następnego potrzebna jest zmiana podejścia, a przynajmniej takie tezy głoszą autorytety póki co, więc pewnie 2025 zobaczymy shift na inną architekturę i 2026 rezultaty.
  • Odpowiedz
@anonimowy_programista:
Twój plan B nie równa się mojemu planowi B. Bo ty planujesz to w najmniejszych szczegółach i długo analizujesz a potem i tak się wycofasz jak z zakupem Tesli ( ͡° ͜ʖ ͡°) A ja zaimprowizuję swój plan w zależności od sytuacji.
I mój prawdopodobnie będzie lepszy bo będę miał lepszy timing, mimo, że nie będzie tak idealnie dopracowany.

Podstawa to zrozumienie, że lepszej pracy
  • Odpowiedz