Wpis z mikrobloga

Pytanie do mirków którzy płacą podatki (np umowa o pracę lub własna firma). Czy nie przeszkadza wam że fryzjerki, kosmetyczki albo fachowcy od remontów zarabiają na czarno? Legenda głosi że ktoś dostał od fryzjerki lub kosmetyczki paragon. #pieniadze #podatki #finanse #polska
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@EditorTM: Od wielu lat nie spotkałem się z brakiem paragonu w miejscu które można znaleźć na mapie. Gotówką płaciłem tylko w drobnych biznesach które oferują naprawdę dobre, wręcz śmieszne, ceny i sobie np w ten sposób dorabiają. U fryzjera czy kosmetyczki nigdy nie spotkałem się z brakiem wydania paragonu.
  • Odpowiedz
albo fachowcy od remontów zarabiają na czarno

@EditorTM: sam im tak daję, bo taniej mam dzięki temu. Wyjątkiem są faktury na usługę, żeby uciec od VAT 23% gdzie dzielę się z nimi (np oni kupują wannę z VAT 23% a mi wystawiają fv za montaż na 8%, więc 15% do przodu są)
  • Odpowiedz
też raz spotkałem hydraulika który na 300zl mi fakturę wystawił i jeszcze sam się dopominał o maila żeby ją przesłać. Ale to wyjątek.

@EditorTM: To chyba chłop musiał zbudować zdolność kredytową i kazali mu wykazywać przychody. Bo nie wierzę w dobroć serca budowlańca xS
  • Odpowiedz
@EditorTM: ahhh wykopowe legendy <3
nie zdarzyło mi się nie dostać paragonu od fryzjera przez całe moje życie, różowe zawsze dostawały paragony od kosmetyczki

więc jak już coś mi przeszkadza to dyrdymały piwniczaków ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz