Wpis z mikrobloga

Ciekawy wpis na Reddicie:

Normal engineering interviews are incredible

I graduated 2023 December and recently decided to try to pivot into more construction engineering because I couldn’t get a job in software engineering. For example Turner construction has listings up for “field engineer”. These jobs pay 60 to 80k depending on the area and they are actually entry level. I was able to get an interview with just software stuff on my resume.

The best part is these jobs are truly entry level. I’ve had interviews with 3 construction companies for generic entry level engineer roles and the interviews are amazing there is only 1 round and it’s basically an HR interview. I asked at the end if there was anything I could learn before starting and the interviewer was confused and said this is an entry level job why would you need to learn something before starting LOL

#programista15k #programowanie #pracait #korposwiat
  • 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

bo tytuł inżyniera z jakiejś mechatroniki czy innej elektrotechniki ma jakąś wartość

@LoremIpsum2137: Jako posiadacz tytułu magistra inżyniera z "jakiejść mechatroniki czy innej elektrotechniki" na swego czasu najlepszym wydziale w polsce mogę tylko napisać xD. :D :D :D

Po skończonych studiach wysłałem kilkadziesiąt CV i dostałem 1 telefon z zaproszeniem na rozmowe, minimal pod stołem na czarno i musiałem mieć własny samochód. Tak jak 90% ludzi z mojego roku wykonałem
  • Odpowiedz
@Milo900 Znajomy po inż. materiałowej i drugi po budownictwie mówią to samo, mówi się że w it jest kryzys, ale kryzys w it jest lepszy niż normalny runek pracy w innych branżach xd.

@mlodygustaw lekarski bida xd? 7,5k brutto na start i gwarantowane zatrudnienie vs bicie się o minimalną z setką chętnych. Skąd opinia, że lekarski to bida?
  • Odpowiedz
Znajomy po inż. materiałowej i drugi po budownictwie mówią to samo, mówi się że w it jest kryzys, ale kryzys w it jest lepszy niż normalny runek pracy w innych branżach xd.

@homerox2000: bo w PL nie ma pracy dla inż. Gdyby nie zagraniczne korpo mające swoje centra w PL to w IT też by była bieda i tyle ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Skąd opinia, że lekarski to bida?

@homerox2000: porozmawiaj z jakimkolwiek lekarzem w szpitalu uniwersyteckim, na obchód lekarz idzie z bandą 20 studentów. PiS był jaki był ale de facto otworzył ten zawod i za parę lat będą tego efekty. Prawdopodobnie skończy się powszechne el dorado tak jak w przypadku prawników kilkanaście lat temu
  • Odpowiedz
@AndresIniesta No w przyszłości może tak, ale na ten moment mają dobrze.

@mch0588 Akurat jedna z tych rzeczy które się pisowi udały, tylko szkoda że się nie przyłożyli do tego bardziej i zrobili niektóre uczelnie na rympał i teraz grozi im zamknięcie. Ale nawet samo zwiększenie miejsc na już istniejących uczelniach na pewno da efekty.
  • Odpowiedz
@BlackpillMonster: mieszkasz w Polsce? Pracowałeś kiedyś w Polsce? Skończyłeś studia w Polsce i szukałeś tutaj pracy?

Bo ten post, który wystawiłeś to można u nas sobie wrzucić na wykop i się z niego pośmiać jedynie
  • Odpowiedz
@AndresIniesta: Jeszcze tylko muszą przebrnąć przez specjalizacje, bo tam jeszcze lobby lekarskie się okopuje na pozycjach (limity kilku endokrynologów czy dermatologow rocznie). Będzie zalew zwykłych lekarzy do wystawiania recept i L4, ale za specjalistów nadal będziemy bulić jeśli rząd nie pójdzie za ciosem z drastycznym zwiększeniem limitów na speckach
  • Odpowiedz
@BlackpillMonster: kończyłem inż. Automatyke i Robotyke po jednej z lepszych polibud w PL - z pracą było ciężko i zmieniłem kierunek na IT na magisterce. Generalnie znajomi po AiR robią na Działach Utrzymania Ruchu albo programują sterowniki PLC za nie duże pieniądze. Studia były 4 razy cięższe niż jakaś informatyka, a ofert pracy 10 razy mniej.
  • Odpowiedz